PrimariaMea
Vaccinarea în capitală: peste 70 000 persoane imunizate și cum se pot vaccina cetățenii   Image
27 mai 2021

Vaccinarea în capitală: peste 70 000 persoane imunizate și cum se pot vaccina cetățenii  

[Actualizare 29/05/2021: Prin Hotărârea nr. 39 din 27/05/2021, Comisia extraordinară de sănătate publică trecerea sub Cod Galben de alertă a municipiului Chișinău. Printre prevederile hotărârii se regăsesc: obligativitatea de a purta masca de protecție în spațiile publice închise, nu și în cele deschise; posibilitatea de a organiza evenimente în incinta instituțiilor alimentare la 50% din capacitate; organizarea ultimului sunet cu prezență fizică, în curtea instituției de învățământ; activarea instituțiilor alimentare (cafenele, baruri, restaurante etc.) în regim obișnuit ș.a. Interdicția de activitate pentru cluburile de noapte rămâne în vigoare]

Peste 70 000 de chișinăuieni s-au vaccinat, timp de două luni, de la începutul campaniei de imunizare. Autoritățile încearcă să simplifice procesul de vaccinare, atât prin lansarea unei platforme online de vaccinare, cât și prin organizarea unor acțiuni de masă sau deschiderea noilor puncte de vaccinare. Astfel, un nou punct de vaccinare a fost deschis în incinta centrului comercial „Centru” la Piața Centrală. În perioada 21-23 a fost organizat un „Maraton al vaccinării”, care va fi repetat pe 28-30 mai, iar pe 26 mai au fost lansate două unități de transport public în care pasagerii se vor putea vaccina. Troleibuzul și autobuzul vor avea un itinerar prestabilit, cu pauza în locații aglomerate  a capitalei și a suburbiilor.

O sută de cazuri noi de COVID-19 întro săptămână în capitală

În mun. Chișinău, ca și în toată țara, numărul de cazuri înregistrat zilnic de infectare cu COVID-19 este în scădere, iar numărul celor vaccinați crește. În ultima săptămână (16-23 mai) au fost înregistrate doar o sută de cazuri noi de infectare. Scăderea ratei de infectare a dus și la plasarea capitalei sub Cod Portocaliu de alertă pandemică, cu relaxarea restricțiilor privind asistarea la competițiile sportive. Motivele scăderii atât de rapide a ratei de infectare nu sunt cunoscute, însă autoritățile menționează atât creșterea nivelului de responsabilizare a cetățenilor, cât și demararea campaniei de vaccinare. Și în capitală numărul de cazuri este în scădere vertiginoasă, 

Începând cu data de 7 mai, vaccinarea în mun. Chișinău se face la solicitarea doritorilor. În capitală sunt disponibile peste 70 de centre de vaccinare, dintre care aproximativ 50 sunt centrele medicilor de familie și de asistență medicală teritorială, la care se adaugă centrele mobile de vaccinare, Centrul de vaccinare de pe str. Petru Rareș 18 și cel de la Piața Centrală. Autoritățile centrale au lansat și o platformă care permite programarea online. Deschiderea centrelor de vaccinare pentru toată populația și posibilitatea de a se vaccina indiferent de viza de reședință a dus la o creștere a ratei de vaccinare, numărul primelor doze administrate la nivel național până pe 23 mai fiind 259 809 și întrecând astfel numărul total de cazuri de COVID-19 înregistrate la nivel național de la începutul pandemiei. Dintre acestea, 70 102 doze (26.98%) au fost administrate în municipiul Chișinău. Pe 23 martie 38 744 persoane primiseră și cea de-a doua doză de vaccin, dintre care 7 350 în capitală. Cifrele iau în considerare doar dozele administrate în Republica Moldova și nu includ cei care s-au vaccinat în România în ultimele luni. 

Conform autorităților, chiar și așa, rata de vaccinare rămâne mică, departe de cele 70% necesare pentru a avea siguranță din punct de vedere epidemiologic. 

 

Maraton de imunizare la „Palatul Republicii” și vaccinare în transportul public

Autoritățile municipale au lansat, pe 26 mai, începând cu orele 11.00, două unități de transport public care vor lucra ca puncte mobile de vaccinare. Unitățile, un troleibuz și un autobuz, pot fi identificate datorită abțibildelor lipite pe carcasa unităților, care promovează vaccinarea. Troleibuzul va circula în Chișinău, pe când autobuzul va fi utilizat pentru imunizarea locuitorilor din suburbii. Ambele au un itinerar și grafic prestabilit, cu staționare în diverse puncte ale localităților. Orarul de deplasare e următorul: 

Orarul de staționare a punctelor mobile de vaccinare. Sursă: chisinau.md Orarul de staționare a punctelor mobile de vaccinare. Sursă: chisinau.md

Imunizarea va fi asigurată de medicii ai Asociației medicale teritoriale a sectorului centru, iar orășenii se vor putea vaccina cu toate vaccinurile prezente în Republica Moldova: Pfizer, AstraZeneca, SinoPharm, în limita stocurilor disponibile. Totodată, cei vaccinați vor primi o foaie în care va fi indicată data pentru rapel. Rapelul se va face la instituțiile medicale teritoriale. Unitățile de transport vor circula atâta timp cât va exista cerere. 

Totodată, vineri 28 mai, autoritățile centrale în colaborare cu cele locale, vor lansa un nou maraton de vaccinare, după cel organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițeanu” în weekend-ul precedent. Noul maraton va avea loc în centrul orașului, la Palatul Republicii (str. Maria Cebotari intersecție cu str. București), va începe la ora 09.00 dimineața și continua timp de trei zile. Toți doritorii, indiferent de viza de reședință, se pot vaccina, prezentând buletinul de identitate.

 Image  Image  Image

 

Peste 4 000 doze administrate în primul „Maraton de vaccinare” și imunizare la Piața Centrală

Pe 19 mai, primarul general menționa că vaccinarea în capitală este disponibilă la 63 de puncte de vaccinare, amplasate în instituțiile medicale din municipiu, capacitatea totală de vaccinare fiind de aproximativ 3 500 administrate zilnic. 

De atunci, un nou punct de vaccinare a fost deschis în „Piața Centrală”, la primul etaj al Centrului Comercial „Central”. Procesul de imunizare este realizat de specialiștii din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Asociației Medicale Teritoriale Centru. 

Totodată, în perioada 21-23 mai, Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițeanu” a organizat un Maraton al vaccinării, dedicat în special studenților, dar deschis pentru toți doritorii. Oamenii au stat în rând ore în șir pentru a se vaccina, într-un final fiind imunizate 4 068 persoane timp de 54 de ore. 

 

Cod Portocaliu de alertă în municipiu și mai puține restricții

Pe 21 mai, Comisia extraordinară de sănătate publică (CESP) a municipiului Chișinău a stabilit trecerea sub „Cod Portocaliu” de alertă, după ce numărul de cazuri noi confirmate timp de 14 zile a ajuns la 50-100 cazuri raportat la 100 000 locuitori. Astfel, CESP a dispus relaxarea unor măsuri restrictive. 

Conform Planului de răspuns la infecția cu COVID-19 și a Hotărârii nr. 38 din 21 mai, în capitală rămâne obligatorie purtarea măștii de protecție, pe gură și pe nas, în spațiile publice închise și deschise. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să respecte igiena mâinilor și respiratorie, păstrarea distanței fizice de cel puțin 1 metru și autoizolarea la domiciliu în cazul prezenței semnelor de boală. Mai mult, persoanele în vârstă de peste 63 ani sau cu comorbidități sunt îndemnate să evite călătoriile neesențiale, iar activitatea cluburilor de noapte continuă să fie interzisă.

În același timp, Hotărârea nr. 38 a CESP permite accesul spectatorilor la competițiile sportive, însă în capacitate de 50%. Mai mult, autoritățile centrale și locale au permis revenirea în totalitate a elevilor la școală cu prezență fizică, activitatea centrelor de tineret, activarea unităților de alimentație (restaurante, cafenele, baruri) până la 23.00, iar a centrelor comerciale - până la 22.00. Și evenimentele în unitățile de alimentație sunt permise, însă cu o limită de 50 persoane prezente și cu condiția completării listei de evidență epidemiologică. 

Echipa Primăria Mea vă îndeamnă să vă vaccinați cât mai curând și să continuați să purtați mască, respectați măsurile de igienă și distanța fizică. Detalii despre vaccinurile disponibile în Republica Moldova puteți afla în materialul „Ce se întâmplă cu vaccinarea în mun. Chișinău”.

Autoare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie