PrimariaMea
WC-URI MODERNE ȘI TROLEIBUZE CU AER CONDIȚIONAT Image
24 apr. 2019

WC-URI MODERNE ȘI TROLEIBUZE CU AER CONDIȚIONAT

La începutul şedinţei, primarul interimar a reiterat că în zilele de luni, şedinţele vor avea loc în incinta întreprinderilor municipale, pentru ca locuitorii capitalei să cunoască angajaţii acestora, să afle despre problemele cu care se confruntă şi să participe la procesul decizional.

În cadrul ședinței, a fost prezentat raportul de activitatea a Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău", care pentru anul 2019 va înregistra profit și va asambla 17 troleibuze noi, toate cu aparate de aer condiționat.

În plus, autoritățile își propun modernizarea WC-urilor din parcurile capitalei.


PROFIT PENTRU ÎNTREPRINDERE ŞI TROLEIBUZE NOI PENTRU PASAGERI

 

Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău" (RTEC) este cea mai mare întreprindere municipală, care asigură zilnic transportarea a circa 400 de mii de pasageri, prin intermediul a 314 troleibuze. În cadrul  întreprinderii activează 2400 de angajaţi, care au un salariu mediu de 7900 lei.

Potrivit șefului RTEC, Dorin Ciornîi, în ultima perioadă, la întreprindere se atestă o tendință de diminuare a pierderilor, la moment nu există datorii, iar pentru anul 2019, se propune să fie înregistrat profit.

Tot în acest an, se planifică modernizarea rutei nr. 22 şi asamblarea a 17 troleibuze noi: 2 articulate, 10 clasice şi 5 cu mers autonom.

Raportul integral poate fi consultat aici.


CURĂŢENIA DE PRIMĂVARĂ

 

Autorităţile au adus mulţumiri celor peste 1900 de persoane care  au participat sâmbătă, 20 aprilie 2019, la acțiunea municipală de salubrizare „Curățenia generală a curților de blocuri".

În acest context, Ruslan Codreanu a făcut apel către locatarii din zonele rezidențiale, încurajându-i să încheie contracte privind evacuarea deșeurilor, cu Î.M. „Autosalubritate", pentru a evita dublarea activităților serviciilor municipale specializate.

De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, pentru a curăţa oraşul, au activat zilnic 8 utilaje de tip HACO, 14 tractoare şi 732 persoane, astfel 124 rute de deşeuri au fost evacuate. Parcurile şi scuarurile din capitală vor fi salubrizate după sărbătorile pascale.

Acţiuni de salubrizare au avut loc şi la cele 10 cimitire din municipiu, de unde au fost evacuate 132 de rute, în mare parte, deşeuri vegetale. Accesul unităţilor de transport ale persoanelor fizice, pe teritoriul cimitirelor va fi permis până miercuri, 1 mai.


WC-URI MODERNE ÎN PARCURI

 

Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, a declarat că WC-urile din parcurile din capitală urmează să treacă în gestiune direcției pe care o conduce. Pentru modernizarea şi construirea a 8 toalete moderne au fost bugetaţi 5 milioane de lei pentru anul 2019. Autorităţile îşi propun amenajarea WC-urilor cu rampe de acces, apă rece şi caldă, sisteme de încălzire şi răcorire a încăperilor.


COMERŢUL STRADAL

 

Ruslan Codreanu a făcut un apel către toţi pretorii, să fie prudenţi cu autorizaţiile de comerţ pe care le semnează, perioada şi tipul de activitate: „Nu vreau să mai văd ştrampi şi ruj, alături de cozonac şi pască”. De asemenea, se interzice comercializarea produselor de carne şi lactate din maşini ambulante.


REGULI NOI PENTRU ÎNSCRIEREA ÎN CLASA I

 

În urma discuţiilor cu ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a fost luată decizia ca pentru anul de studii 2019 - 2020, copiii care împlinesc 7 ani în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie, să se poată înmatricula la şcoală, din primul tur. Înscrierea poate fi efectuată prin intermediul platformei www.escoala.chisinau.md


Ședința integrală o puteți urmări aici:


Responsabilă: Alina Vodă


Publicat de:

Distribuie