PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 5 mai 2025 Image
07 mai 2025

(Transcriere) Ședința primăriei din 5 mai 2025

 


Ordinea de zi a ședinței:

1. Informație cu privire la desfășurarea procesului de studii în instituțiile de învățământ din Municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport

2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul Municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială

3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor din Municipiul Chișinău.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană

4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău

5. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ion Ceban: Încă o dată vreau să spun la toți, bună dimineața. Și am avut o săptămână foarte încărcată săptămâna trecută. Săptămâna ce urmează va fi una și mai încărcată. Și ceea ce rog, în primul rând, este să avem toleranță unii față de alții. Pentru că în săptămâna trecută au fost foarte multe discuții în ceea ce ține de desfășurarea, organizarea evenimentelor de 9 mai.

Municipiul Chișinău este un oraș al tuturor. Și ar fi foarte bine ca fiecare părere, fiecare opinie, fiecare atitudine și interpretare, până la urmă, să fie respectată de un grup sau de alt grup. În acest an, Primăria municipiului Chișinău este, ca de obicei, partener în organizarea și desfășurarea evenimentelor, atât de Ziua Victoriei, cât și de Ziua Europei.

În ceea ce ține nemijlocit de Memorialul Eternitate, vreau să spun că acesta a fost într-o delăsare totală, transmis Primăriei municipiului Chișinău. Așa cum ne-am obișnuit, în această perioadă a fost birocrație excesivă în ceea ce ține de potențialul de intervenție pentru a face ordine acolo. Ori, împreună cu colegii, cu toate subdiviziunile, am reușit în această perioadă. Mai sunt unele lucrări care trebuiesc finalizate, dar vor fi finalizate până la data de 9 mai. Pentru a asigura ca toți cei care vin la complexul memorial să găsească acest complex memorial într-o stare cum se cade. 

Foarte multe lucrări au fost realizate, începând de la partea de infrastructură, spații verzi, iluminat. Și acestea vor continua. Pentru toți noi este foarte important ca să cinstim memoria celor căzuți în Războiul Doi Mondial. Noi, împreună cu echipa, vom fi acolo la acele manifestări care urmează să fie desfășurate.

La fel, Primăria municipiului Chișinău este partener în organizarea și desfășurarea, în Piața Marii Adunări Naționale, a Zilei Europei. Avem foarte multe proiecte care sunt cu finanțare prin diferite instrumente ale Uniunii Europene, aici la Chișinău. Reamintesc, municipiul Chișinău este entitatea cu cel mai mare portofoliu de proiecte finanțate prin diferite instrumente ale Uniunii Europene. Și aici mă refer la eficiență energetică, la drumuri, la iluminat, la apă și canalizare, la redresarea situației la stația de epurare, reabilitarea albiei râului Bâc. Managementul deșeurilor care astăzi, în asemenea formulă ca și soluție, există exclusiv la Chișinău, ca să nu vorbesc regional. 

La fel este, ca și exemplu, Chișinăul. Și mă bucur că împreună cu dumneavoastră, împreună cu toți cei care sunt implicați, împreună cu partenerii, putem în continuare, spre diferență de toți ceilalți, să furnizăm rezultate. Așa vom continua. Avem planuri foarte mari în acest an, dar și în anii ce urmează. Indiferent de orice critică, în special cea care se face pe zona de show, la cele obiective și constructive, atragem atenție. Și acest lucru este vizibil atunci când ne raportează cineva sau ne spune cineva că ar fi necesar de îmbunătățit ceva. De asta îi invităm pe toți cei care vor sărbători pe 9 mai să o facă în liniște, în pace, pentru că pacea este cel mai important lucru pentru noi toți. Și cu maxim respect unii față de alții. 

Reiterez, Municipiul Chișinău nu este nici al meu, nici al colegilor care stau în față, nici al presei, este al tuturor locuitorilor. Și în acest context, fiecare părere trebuie să fie respectată. Iar noi toți avem o singură datorie: să ne unim eforturile și să demonstrăm că suntem o societate capabilă, pentru toleranță, de o parte. De cealaltă parte, să demonstrăm că putem să ne respectăm unii pe alții, indiferent de părerile pe care le avem. Eu vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, din colegi, în timp record pentru a redresa situația într-un caz și pentru a organiza activitățile în ceea ce ține de manifestările de pe Piața Marii Adunări Naționale. 

 Acum se apropie sezonul estival. Noi am vorbit preturile, subdiviziunile din subordine, domnii și doamnele viceprimari, să fie aduse în regulă toate proiectele care au avut, într-o formulă sau alta, de suferit. Cu mare regret, la această etapă constatăm că mai sunt, în spațiile publice, elemente deteriorate, elemente care au fost vandalizate, elemente care peste cinci ani sau peste patru ani au ajuns să sufere din anumite motive. Cu anumiți colegi am discutat acest lucru și reiterez, vă rog mult, în termen de două săptămâni, maxim, aceste lucruri să fie redresate. Nu sunt substanțiale, dar știrbesc din imaginea nemijlocită a municipiului Chișinău și activitatea noastră. Oamenii nu înțeleg că există alți oameni care dau cu piciorul, care desenează tot ce le iese prin cap, care strică un teren de joacă, care aruncă o bancă, care dezbat o bordură, care, cu anumite elemente, distrug faianța sau altceva. Și domnul viceprimar, colegii preturilor, e clar, domnule Burdiumov? Eu nu vreau să vă mai transmit vouă imagini în acest sens. Iar de imagini, telefonul este plin. Domnul Pavaloi, vă rog să continuați.

 

Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua! Aș vrea să punctez câteva lucruri importante pe segmentul educației, activități care le-am avut în săptămâna de referință. În primul rând, este vorba despre mai multe activități cu caracter sportiv. Aș vrea să menționez doar pe cele mai importante care au fost în săptămâna anterioară. E vorba despre Campionatul municipiului Chișinău la înot "Delfinul Vesel" La fel, Campionatul de Primăvară al municipiului Chișinău la orientare sportivă, Turneul Internațional de Dans Sportiv "Codreanca 2025", care a întrunit sportivi din mai multe țări. La fel, Campionatul municipiului Chișinău la mini-volei pe plajă, între băieți și fete, a anului 2012.

Cu referire la activitățile nemijlocit ale Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, vreau să menționez faptul că în această săptămână am avut mai multe activități organizatorice, printre care un seminar sub genericul "Stabilirea Obiectivelor SMART" din incinta Universității Pedagogice, la care au participat toți directorii instituțiilor secundare, fiind un seminar foarte important pentru acești directori.

La fel, vreau să menționez faptul că Centrul Municipal de Învățare și Educare a Adulților din Chișinău a ajuns la vârsta de doi ani de zile și în această perioadă peste 5000 de persoane au participat la diferite cursuri oferite de către respectivul centru.

La fel, Centrul Municipal de Tineret, în săptămâna de referință, a lansat campania de informare "Centrul de Informare, Centrul de Tineret Mobil", sub genericul "Tineri informați, tineri implicați". Pentru această perioadă, ne planificăm informarea a peste 30.000 de tineri din municipiul Chișinău.

Cu referire la încadrarea copiilor cu statut de refugiat, vreau să menționez faptul că la ziua de astăzi în instituțiile educaționale avem încadrați 1922 de copii, din ei 1457 în 50 de școli și 465 de copii în 65 de grădinițe.

Un alt subiect destul de important este înmatricularea copiilor în clasa întâi. Vreau să menționez faptul că la 30 aprilie s-a încheiat prima etapă, care a durat din perioada 3 martie - 30 aprilie. Respectiv, în prima etapă au fost depuse 9098 de cereri, ceea ce constituie 94,86 din numărul de locuri planificate, fiind planificate 9590 de locuri pentru înmatricularea copiilor. 

Reiterez că pentru etapa întâi vor fi înmatriculați copiii care au împlinit vârsta de șapte ani la 1 septembrie și sunt din districtul acelei instituții la care a fost depusă cererea. Iar ceilalți copii care nu întrunesc aceste criterii vor fi transferați pentru etapa a doua. În perioada 2-8 mai se vor desfășura probele pentru clasele cu profil, iar în perioada 5-14 mai, părinții urmează să se prezinte cu dosarele în instituția la care au depus dosarul și au fost acceptați, întrunind condițiile necesare.

În perioada 19-30 mai va avea loc etapa a doua, iar în această etapă vor fi încadrați în instituții copiii care nu au depus, părinții cărora n-au depus în etapa întâi, dar au împlinit vârsta de șapte ani și sunt din districtul instituției. La fel, copiii care sunt din districtul instituției, dar vor împlini vârsta în perioada 1 septembrie - 31 decembrie și copiii din alte districte, în limita locurilor disponibile. 

Pentru perioada imediat următoare, vorbesc de săptămâna în curs, urmează să facem o examinare a situației în instituțiile unde s-au depus mai multe solicitări pentru a găsi anumite soluții. La fel, vreau să menționez faptul că părinților le va fi transmisă informația cu referire la depunerea solicitărilor în limita altor districte, altor instituții, în cazul instituțiilor în care numărul de cereri depășește numărul de locuri disponibile.

Un alt subiect important la care muncim deja de peste o lună de zile este pregătirea către sezonul estival și odihna de vară a copiilor. Respectiv, vreau să menționez faptul că și pentru acest an, Primăria municipiului Chișinău pune la dispoziție șapte programe pentru odihna copiilor în municipiul Chișinău. Și vorbim despre 17 tabere cu sejur de zi, trei tabere constante în afara orașului, 14 tabere sportive, o tabără ecologică, 13 centre de creație, 26 de tabere în baza centrelor comunitare pentru copii și tineri din cadrul subdiviziunilor ale Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

La fel, 25 de tabere în cadrul Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hasdeu" și filialele acesteia. Cu referire la acest subiect, vreau să mai menționez faptul că în cele 17 instituții unde vor fi tabere cu sejur de zi, acestea urmează să se petreacă în 15 sau un tur va fi de 15 zile, copiii aflându-se în instituții în perioada 8:00-17:00, de luni până vineri. Iar costul unui bilet pentru un astfel de sejur de 15 zile este de 2850 Lei, respectiv părinții achită doar 20% din acest cost, fiind costul pentru părinte de 570 Lei. În ceea ce privește taberele din afara orașului, urmează ca pentru acest an 5550 de elevi să se odihnească în aceste tabere în șapte schimburi, prețul pentru un bilet în acest an fiind de 4100 Lei Pentru 10 zile. Iar părinții, la fel ca și în anii trecuți, vor achita 20% din costul total al biletului, ceea ce constituie 820 Lei. Iar 862 de bilete, regulamentar, vor fi date gratuit pentru copiii din familiile social-vulnerabile. La fel, în acest an, vreau să menționez faptul că, urmare a multiplelor solicitări din anii trecuți a părinților care se odihneau, regulamentar, o singură dată în tabără, 10% din totalitatea biletelor vor putea fi procurate la preț deplin, iar părinții vor avea posibilitatea să meargă cu copilul în tabără a doua oară, fiindcă regulamentar, cu 20% din preț total, poate merge doar o singură dată în tabără. Raport încheiat. Dacă sunt întrebări?

 

Ion Ceban: Copiii pregătiți pentru finalizarea anului școlar?

 

Andrei Pavaloi: Da, domn primar.

 

Ion Ceban: Pedagogic?

 

Andrei Pavaloi: Da, domn primar. Noi deja de două luni de zile avem un program de ajutorare a copiilor care urmează să susțină examenele de clasa a IX-a. Astfel, fiecare director, suplimentar, are un plan de acțiuni în vederea remedierii situației școlare în cadrul claselor de a IX-a. Avem toată speranța că elevii din municipiul Chișinău vor susține cu brio atât examenele de clasa a IX-a, cât și examenele de bacalaureat. Această practică o vom extinde și pentru anul viitor, iar pregătirile către examenele de absolvire, atât pentru clasa a IX-a, cât și pentru clasa a XII-a, o vom începe îndată după vacanța de iarnă, pentru a da posibilitate o perioadă mai îndelungată să pregătim elevii noștri pentru examenele de absolvire.

 

Ion Ceban: Mulțumesc. Domnul Bolocan, cum stăm noi la capitolul sănătate și protecție?

 

Vladimir Bolocan: Bună ziua, stimați colegi, domnule primar general! Săptămâna trecută, de către Direcțiile Teritoriale de Asistență Socială au fost acordată asistență a circa 4700 de persoane. Au fost efectuate peste 2500 de vizite la domiciliu pentru persoanele singuratice și persoanele cu dizabilități. 247 de persoane au beneficiat de serviciile centrelor sociale din subordine și în cadrul Centrului de Găzduire avem, la moment, plasate 84 de persoane.

În ceea ce privește situația din domeniul sănătății, din păcate, sunt nevoit să reiau discuțiile vizavi de raportarea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă. Și toate cazurile care se raportează sunt pentru copii care nu au fost vaccinați sau au fost doar parțial vaccinați.La moment, discutăm despre 11 cazuri, dintre care patru deja au fost confirmate și la șapte cazuri așteptăm încă rezultatele de laborator pentru a confirma diagnosticul de rujeolă. 

Tocmai de aceea, atenționez încă o dată și rog insistent părinții să gândească o dată în plus cu privire la sănătatea copiilor și să vaccineze copiii de la toate maladiile care pot fi prevenite prin vaccinare. Este un lucru important pentru că ține de securitatea și sănătatea fiecăruia dintre noi, în special când este vorba de copii. Știu că părinții sunt gata să dea orice, tocmai de aceea trebuie să fie gata și pentru vaccinare. Este vorba de, încă o dată repet, securitate și sănătatea viitorului nostru, viitorului Republicii Moldova, care sunt copiii. 

Nu în ultimul rând, vreau să atenționez asupra faptului că, tradițional, după sfârșitul patologiilor respiratorii și exploziilor maladiilor infecțioase respiratorii, trecem ușor în creșterea îmbolnăvirilor de către sau din cauza bolilor diareice acute. În ultima perioadă avem o sporire de undeva 20% a acestor îmbolnăviri. Și în legătură cu faptul că suntem în luna mai și apar deja în văzul lumii acele fructe de sezon: cireșe, căpșuni și altele, acest lucru, în mod direct, influențează și patologiile gastrointestinale și anume îmbolnăvirile prin cazuri de boli diareice acute. De aceea, să fie atenți părinții, copiii, cu privire la, unu, să spele legumele și fructele pe care le întrebuințează, să aibă grijă de igiena mâinilor și de asemenea, inclusiv datorită creșterii temperaturilor, să aibă grijă și la perisabilitatea alimentelor în momentul când se deplasează la picnicuri sau în alte locații. Este un lucru important să avem grijă și de acest subiect, ori deja avem anumite semnale cu privire la creșterea, încă o dată repet, a morbidității prin boli diareice acute.

În ceea ce privește, iarăși, pentru ca să sedimentăm mesajul nostru și să ne alăturăm în continuare promovării vaccinării, trebuie de sporită vigilența, trebuie de sporit vigilența în depistarea rujeolei. De asemenea, pe această cale îndemn părinții Vladimir Bolocan: Trebuie de sporit vigilența în depistarea rujeolei. De asemenea, pe această cale, îndemn părinții și alții care interacționează nemijlocit cu copiii, educatorii, profesorii, în cazul în care observă niște lucruri suspecte, este bine să le raporteze pentru a preveni agravările. Nu în ultimul rând, împreună cu instituțiile medicale și Centrul de Sănătate Publică, vom organiza măsuri de prevenire și de control al infecțiilor asociate, desigur, în această perioadă de timp. Și nu în ultimul rând, supravegherea medicală a contacților din focarele de îmbolnăvire, în special cu rujeolă, pentru că este un lucru foarte important.

În ceea ce privește situația din instituțiile medicale, funcționează în regim normal. Nu avem situații depășite sau ieșite din comun. Se acordă asistența medicală populației, inclusiv în zilele de sărbătoare au funcționat instituțiile. O rugăminte foarte mare pentru părinți și copii este, deja observăm o legalitate, în momentul când apare o vacanță sau o perioadă mai îndelungată de sărbători, avem adresări în urma vacanțelor sau în timpul vacanțelor de traumatismele copiilor, în special după plimbări cu ATV-urile.

Stimați părinți, aveți grijă. ATV-urile nu sunt jucării, sunt niște unități de transport care pot trauma inclusiv copiii și copiii nepregătiți sau conducerea fără pregătire a unei astfel de unități de transport poate duce la traumatisme. Și cel mai probabil va fi nevoie să repet acest mesaj în următoarea perioadă destul de frecvent, pentru că există tendința și tentația, desigur, de a nu fi atenți în momentul plimbărilor sau excursiilor cu ATV-urile, care ulterior cauzează traumatisme și în special foarte des la copii. Raport încheiat. Dacă sunt întrebări, sunt gata să răspund.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult în atenția și pretorilor și colegilor de la diferite alte subdiviziuni. Odată cu încălzirea timpului, oamenii își permit să iasă în spațiile publice. Iar cu mare regret, ceea ce rămâne în urmă nu este tocmai ceea ce ne-am dori noi să vedem. Unii se comportă de parcă n-ar fi avut șapte ani de acasă. Vă rog foarte mult, inclusiv prin toate instrumentele pe care le aveți, odihna e odihnă, dar ar fi foarte bine ca toată lumea care iese în parcurile din municipiul Chișinău, facem frigărui, să aibă grijă ca să strângă din urma lor, iar dacă nu strâng, să-i ajutați.Prin diferite instrumente să facă acest lucru. Drumurile. 

 

Dorin Ciornîi: Bună ziua. Săptămâna trecută, Direcția Generală Mobilitate Urbană, în comun cu Exdrupo, au efectuat, executat masiv intervenții ce țin de frezarea asfaltului uzat și schimbări de borduri și plombare cu asfalt a unor străzi. Inclusiv s-a intervenit masiv pe strada Constantin Stere, un segment destul de important.

În alte sectoare au fost lucrări pe străzile Maria Drăgan, Vadul lui Vodă, în sectorul Râșcani, strada Pușkin, Grigore Vieru, Pruncul, Sfântul Andrei, Zaikin, Costin, Matei Basarab, Andrei Doga, Dumitru Râșcanu și Nicolae Dimo. În sectorul Centru, lucrări de frezare a denivelărilor au fost efectuate pe șoseaua Hâncești, iar în sectorul Buiucani, străzile Nicolae Iorga, Alba Iulia și Balkan s-au desfășurat lucrări de frezare a asfaltului și de descolmatare.

Totodată, au fost efectuate lucrări de reparație și întreținere a canalizării pluviale pe strada Vadul lui Vodă, bulevardul Mircea cel Bătrân, unde au fost și montate guri de captare, fântâni, inele și plăci de beton. Iar pe strada Milescu Spătaru și strada Bucovina s-a efectuat curățirea a 27 de guri de captare.

Lucrări de marcaj rutier. A fost aplicat marcaj rutier circa 4300 m², cu executarea marcajului longitudinal, transversal, insule, săgeți, pe următoarele artere principale: bulevardul Moscova, bulevardul Traian, Cuza Vodă, Albișoara, Petricani și Grenoble. Totodată, aceste lucrări de marcaj au fost însoțite de lucrări de reparație și reinstalare, montare a circa 100 indicatoare rutiere. În scopul securizării participanților la trafic, în deosebi a pietonilor, săptămâna trecută s-a lucrat la amenajarea unei treceri pietonale supraînălțate pe strada Grenoble, iar pe strada Băcioii Noi au fost inițiate lucrări de amenajare a unei treceri de pietoni cu reabilitarea trotuarului de acces către stația de așteptare și conexiunea cu trecerea pietonală.

La rețeaua de iluminat public, întreprinderea Lumteh a efectuat mai multe lucrări de întreținere în toate sectoarele municipiului Chișinău, cât și în localitățile suburbane. Totodată, au fost reparate în total 130 corpuri de iluminat, înlocuite sau montate nouă piloni și vopsiți 36 piloni și suporturi. De asemenea, au fost efectuate fazări și montări de cleme, vopsite punctele de alimentare și efectuate revizii ale liniilor electrice aeriene. 

Ce ține de activitatea transportului public, întreprinderile municipale Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze au activat în capacitate deplină, conform planului operațional agreat, cu 332 troleibuze și 153 autobuze emise zilnic la linie. Totodată, vreau să menționez pe data de, zilele 27, 28 aprilie, au fost efectuate transportarea călătorilor către Cimitirul Sfântul Lazăr, în, pe strada Doina. În total, în aceste două zile au fost transportați circa peste 993.000 de călători. În ambele zile, adică în fiecare zi din aceste zile, au fost implicate în zonă circa 80 de autobuze ale Parcului Urban de Autobuze. Raport încheiat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnul Burdiumov, spațiile verzi.

 

Ion Burdiumov: Bună ziua, domn primar, stimați colegi. În săptămâna precedentă, la fel și angajații întreprinderilor municipale au efectuat lucrări de salubrizare mecanizată pe teritoriul municipiului Chișinău. La aceste lucrări au fost implicate 20 de utilaje de tip Hako. La fel, în fiecare zi au fost implicați și angajații întreprinderilor de gestionare a fondului locativ în număr de 400 de persoane. Ca rezultat, în săptămâna precedentă au fost evacuate 110 rute de deșeuri de pe teritoriul municipiului Chișinău. În săptămâna curentă planificăm să intervenim masiv la lucrările de salubrizare în curți, cosirea spațiilor publice și la fel menținerea în stare salubră a spațiilor care le avem în gestiune. Raport finalizat.


 

Ion Ceban: Spațiile verzi. Este cineva?

 

Emilia Braga: Bună ziua, stimați colegi. Prin prezenta, vă aducem la cunoștință că activitatea, activitățile desfășurate zilnice de către Întreprinderea Municipală Asociația Spațiilor Verzi, va, în vederea întreținerii și amenajării spațiilor verzi aflate în gestiune, aflate în gestiune. Aceste lucrări sunt realizate cu implicarea întregului efectiv de muncitori și echipamentul din dotare. În acest context, lucrările includ: tunderea gazonului, greblarea, plantarea de arbuști și flori, precum și udarea plantelor în zonele cu și fără sisteme de irigare, aliniamentele stradale, parcuri, păduri urbane și scuaruri.

Pe timpul nopții se desfășoară acțiuni de stropire a fitosanitară pentru combaterea dăunătorilor, în special a căpușelor. Totodată, începând cu mijlocul lunii mai, atragem atenția asupra apariției plantei de ambrozie, care necesită monitorizare și intervenție. Astfel, rugăm gestionarii de terenuri să ia din timp măsuri de combatere pentru a preveni disconfortul cetățenilor, disconfortul cetățenilor. Ulterior, continuăm lucrările de pregătire a plajelor. Nisipul este adunat și tratat periodic contra bacteriilor.

Totodată, se desfășoară lucrări de igienizare, văzând arborii uscați sau avariați, în urma sesizărilor cetățenilor și a inspectărilor efectuate de angajații noștri. Ulterior, la Complexul Memorial Eternitate sunt în desfășurare lucrări de cosire, plantare, în vederea marcării evenimentului din 9 mai. Pentru debitul sezonului estival, vom conecta cabinele de duș și șișmelele pe plajele, pe plajele de ape dulci și vom pregăti toate, toate spațiile publice pentru acțiunile dedicate Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie. Raportul este finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult, doamnă director. Câteva subiecte referitor la spații verzi. Am înțeles că în urma demisiei fostei conduceri au apărut elemente cu caracter de boicot pe intern. Eu vă rog foarte mult, doamnă director, noi o să discutăm separat. Dar cine nu vrea să muncească să depună cererea și să plece.Cine boicotează, aveți Codul Muncii, în conformitate cu Codul Muncii e eliberat din funcție. Oamenii care vor să muncească sunt.

 Vă rog să transmiteți asta colectivului până am să ajung eu în acel colectiv. Iar celor care eventual, printr-o formulă sau alta, se gândesc că pot pune blocaje anumitor instituții ale primăriei, le transmitem salutări. Și eu sper că raportul de audit a ajuns acolo unde trebuie să ajungă pe acest subiect. Și odată în plus reiterează, instituțiile trebuie să funcționeze fără a avea tot felul de impedimente pe intern. De cele pe extern o să ne clarificăm noi separat. În cazul în care există o anumită persoană, un grup de persoane care se ocupă de diversii pe interior, vă rog să fiu anunțat imediat. Și împreună cu dumneavoastră o să luăm măsurile care se impun. E clar? Doi. 

Vă rog foarte mult, în special, ținând cont de faptul că foarte multă lume este în spațiul public astăzi, în parcuri, în scuaruri pe care noi cu dumneavoastră le-am reabilitat, amenajat, să fie odată în plus verificate toate zonele aferente terenurilor de joacă pentru copii, havuzurilor, terenurilor de sport, aleilor pietonale din interiorul acestor spații publice. Vă rog foarte mult să-mi prezentați un raport amplu în acest sens în decurs de două săptămâni de zile. Domnul la fel, vă rog să verificați odată în plus tot ceea ce ține nemijlocit de energie electrică care este în spațiile publice. Insist și pretorii să nu văd descoperite tot felul de elemente. Asta nu înseamnă că nu ne mai ajută cineva pe alocuri. Dar dumneavoastră sunteți responsabili de securitatea publică, inclusiv. Și nu aveți dreptul să nu observați dacă într-un loc sau altul ceva nu stă bine sau nu este conform. Clar? Bun. Situațiile excepționale.

 

Oleg Melnic: Bună ziua. În perioada vizată avem înregistrate 103 intervenții, dintre care șapte incendii. De la începutul anului până în prezent avem înregistrate 120 de incendii, pagube de rău în urma incendiilor, cinci persoane decedate și 65 de persoane au fost salvate.

La moment se petrec măsuri de prevenție în instituțiile de învățământ, înainte ca copiii să plece acasă în vacanță, reguli de comportare pe apă și focul, focul deschis. Totodată, se petrec măsuri de prevenție ce ține domeniul de ardere a vegetației uscate, împreună cu reprezentanții de la poliție și la protecția mediului. Pe data de 16 mai este preconizat de a desfășura o aplicație la protecția civilă la nivel de municipiu Chișinău. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnul Talmaci, vă rog să pregătiți proiectele de decizie pentru desfășurarea ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Să fie prezentată lista domnilor viceprimari și mie personal, cel târziu până miercuri. Le clasificați de la cele urgente până la cele necesare, dar nu neapărat urgente. Domnul viceprimar, doamnele viceprimar. Întrebări.

 

Jurnalistă: Bună ziua, Diana Ambros, reporter Pro TV Chișinău. Domnule primar, într-o postare pe Facebook ați anunțat că v-ați demis rudele din funcțiile de conducere a mai multor întreprinderi municipale. Vă rog să ne spuneți, suspiciuni rezonabile, ce aveți în vedere când invocați acest motiv?

 

Ion Ceban: Tot ce este necesar eu am vorbit public, restul au fost ca și materiale transmise organelor competente. Ce să vă spun?

 

Jurnalistă: Când au apărut aceste suspiciuni rezonabile și la ce faceți referire?

 

Ion Ceban: Reiterez, tot ce am spus public îmi mențin poziția, iar restul au fost transmise organelor competente, să se expună ele.

 

Jurnalistă: Ați depus o plângere în acest sens? Cum se întâmplă?

 

Ion Ceban: Au fost transmise rapoartele respective organelor competente.

 

Jurnalistă: Cum au ajuns rudele dumneavoastră să fie angajate în funcții de conducere în întreprinderile municipale?

 

Ion Ceban: Eu nu am angajat nicio rudă în funcție de conducere sau ne-de-conducere în instituții. Unele au fost angajate până, altele au fost angajate în proces, dar fără participarea mea.

 

Jurnalistă: Dumneavoastră nu le-ați angajat, dar dumneavoastră le-ați demis.

 

Ion Ceban: Există abordare colegială în acest sens și am considerat că împreună cu subdiviziunile respective trebuie să fie luate măsuri.

 

Jurnalistă: Nașul dumneavoastră spune că nu este vorba nici de corupție, nici încălcare nu a avut el în activitatea dumnealui la Apă-Canal. Dumneavoastră spuneți suspiciuni rezonabile, el zice că nu are nicio vină și în urma discuțiilor și-a depus demisia. Cum să înțelegem acest lucru?

 

Ion Ceban: Reiterez ceea ce am spus, organele de anchetă să se expună.

 

Jurnalistă: Consilierii municipali vă acuză că nu convocați ședința CMC pentru că doriți un alt consiliu și astfel să obțineți alegeri anticipate, adică să fie dizolvat actualul CMC. Cum comentați acest lucru?

 

Ion Ceban: O să aibă loc în scurt timp ședința Consiliului Municipal Chișinău. Mie îmi pare foarte rău că cineva încasează sume enorme de bani pentru a veni și a face show aici de fiecare dată. Eu cred că asta trebuie să fie taxat în primul rând de către instituțiile media, ca să-i întrebați de ce, cum, în ce circumstanțe. Pentru că este în primul rând vorba despre banul fiecărui cetățean. Or, consilierii municipali nu trebuie să fie trântori aici, dar trebuie să producă acele efecte legislative care sunt necesare municipalității.

 

Jurnalistă: În aceste condiții, când intenționați să convocați ședința și să puneți pe ordinea de zi proiectul bugetului municipal?

 

Ion Ceban: Vă vom anunța suplimentar în scurt timp.

 

Jurnalistă: Consilierii de la MAN nu dau curs solicitării celor de la PAS atunci când ei convocă ședința, iar executivul nu o convoacă. Atunci cine sunt trântorii?

 

Ion Ceban: V-am spus că în foarte scurt timp o să anunțăm despre acțiunile ce urmează să fie făcute. Dacă dumneavoastră ați observat eficacitate sau eficiență în ceea ce fac consilierii PAS, eu am văzut doar circ, show și istorii de prost gust. Mai mult decât atât, foarte multă manipulare publică, atâta timp cât n-au rezolvat la nivel de țară nicio problemă. Noi, la nivel de municipiu Chișinău, toate planurile pe care le avem le soluționăm, unu, doi, furnizăm rezultate, spre diferență de cei care sunt la guvernare.

 

Jurnalistă: Cum comentați proiectul guvernamental Curții Europene, lansate de Ministerul Infrastructurii?

 

Ion Ceban: Nu pot decât să spun că este binevenit. Nu știu cum urmează să fie realizat, pentru că până în ziua de astăzi n-am înțeles care ar fi mecanismele, instrumentarul. Chiar astăzi am discutat cu doamna viceprimar despre acest lucru, pentru că se interpreta că vor fi transferați banii asociațiilor, că vor fi transferați banii primăriei, că va fi transferat banii la ADR. Important să nu fie leoapă-bombăta, una. Pentru că cel mai probabil că cineva vrea să facă niște parale pe toată istoria asta, pentru că nu prea înțeleg cum vor fi făcute aceste achiziții, când vor fi făcute aceste achiziții, cu cine dintre arhitecți urmează să coordoneze, care sunt acțiunile cu administrațiile locale. 

Iar eu vă amintesc că în această perioadă am văzut panouri prin care, pe teritoriul orașului s-au construit parcuri de către PAS, s-au termoizolat clădiri, s-au construit grădinițe și școli. Și vreau să vă spun că la această etapă, nicio școală, nicio grădiniță, nicio clădire termoizolată, niciun parc și niciun drum de către PAS în raza orașului municipiului Chișinău nu a fost construit. Iar dacă au nevoie de suportul nostru în acest sens, noi de mult spunem că în această țară nu avem decât să împărțim o mie de probleme care ne sunt comune. 

Faptul că vine într-un an electoral este și o altă istorie care ne dă de bănuit. Dar, în fine, orice intenție bună ar fi fost foarte bine să fie dusă până la capăt. Așa că noi suntem deschiși, suntem gata să punem umărul și, dacă este nevoie, să-i ajutăm ca împreună să reabilităm infrastructura. Eu de mult vorbesc despre această cooperare între guvern, parlament, președinție, primărie.

Așa este normal. Reiterez, cuiva poate să nu-i placă culoarea ochilor mei sau un pic de chelie sau burta cuiva din colegii noștri sau alți colegi. Dar asta nu este despre noi și nu este despre oameni, este vorba despre instituții și este vorba despre mandatul care ne-a fost oferit de către cetățeni. Ori cetățenii așteaptă să le furnizăm rezultate, nu vorbe, dar rezultate. Până în ziua de astăzi, în raza orașului, rezultate au furnizat doar cei pe care-i vedeți prezenți în această sală. Dacă vrea cineva să ne ajute, cu mare drag noi acceptăm acest ajutor.

 

Jurnalistă: Domnule primar, ați fost invitat de mai multe ori la emisiunea În profunzime la Pro TV și ați refuzat. Care este motivul?

 

Ion Ceban: Nici nu mai țin minte când am fost invitat la emisiune. Sunt multe emisiuni la care mă invită, eu cam foarte rar merg la emisiuni, dacă sincer. O să facem un orar și dacă e nevoie, cu certitudine am să particip. Eu nu mai țin minte când ultima dată m-ați invitat acolo la Pro TV.

 

Jurnalistă: Cel puțin în ultimele câteva ori ați refuzat. Dar dacă este nevoie de o cerere suplimentară, noi o să facem. Vă mulțumesc. Și câteva precizări.

 

Ion Ceban: Eu am vrut doar să fac o precizare aici. Dumneavoastră sunteți aici prezenți, puteți oferi, pune orice întrebare o aveți dumneavoastră. Niciodată nu am fugit de întrebări, niciodată nu am fugit de jurnaliști, nu m-am ascuns, nu am spus briefing, iată gata, s-a terminat, mai mult nu vorbesc, nu vă comunic sau nu comunicăm, spre diferență. Da? Ușa este deschisă, poate intra oricine își dorește din mass-media. Aici am avut și societatea civilă, care împreună cu PAS făcea concerte. Deci, ori de câte ori sunteți bineveniți să puneți oricare întrebare vă interesează.

 

Jurnalistă: Eu vă mulțumesc și o precizare către domnul Pavaloi. Ați menționat că în mai multe instituții este cererea sporită pentru a admite copilul în clasa întâi. Cum se explică această cerere în anumite instituții de învățământ din capitală?

 

Ion Ceban: Haideți să-l rog domnul Pavaloi, dacă-mi permiteți.

Noi cu dumneavoastră traversăm o perioadă foarte, foarte tragică, doamnă jurnalistă. Și am să vă explic ce anume. Noi avem în ultimii 4 ani de zile un exod al populației de peste 300.000 de oameni, în mandatul celor care au zis c-o să aducă vremuri bune. Deci, reiterez, peste 300.000 de oameni au părăsit Republica Moldova în această perioadă.

O bună parte din ei, înainte de a părăsi Republica Moldova sau în speranța de a nu o părăsi Republica Moldova, pentru că în sate, în localități, guvernarea actuală închide școli, închide instituții educaționale și alt tip de instituții, lăsând tinerii fără nicio speranță să rămână în acea localitate. Iar ei aleg să vină temporar sau pe bază permanentă în municipiul Chișinău. 

Dacă întrebăm acuma colega, doamna Stasevici, o să vă spun în felul următor: noi, în ultimii câțiva ani, avem un surplus de populație școlară de peste 25%, adică dacă acum câțiva ani în instituțiile educaționale din municipiul Chișinău erau 85.000 de elevi, astăzi sunt peste 105.000 de elevi. Iar prognoza pentru anul viitor este și mai mare. Ce înseamnă asta? Că oamenii fug de vremuri bune din raioane și localități și vin în municipiul Chișinău. Iar unii dintre ei, spre mare regret, nici aici nu se rețin și fug mai departe de aceleași vremuri bune.

Sper că v-am răspuns la această întrebare. Este o suprasolicitare și continuăm să investim în acest sens. Ar fi foarte bine ca și guvernul, iată, poate să mai aloce încă vreo 200 de milioane de lei, că oricum ia toți banii de la municipiul Chișinău, să mai aloce vreo 200-300 de milioane de lei și împreună să construim vreo câteva școli.

 

Jurnalistă: Care sunt soluțiile pe care le vede municipalitatea pentru a scoate de pe povara profesorilor care au în grupe, primare, câte 40 de copii, pentru a le ușura munca? Anul trecut în unele clase s-au pus bănci suplimentare sau au fost deschise încă o clasă. Deci, care sunt soluțiile pe care le vede municipalitatea în acest sens?

 

Ion Ceban: Eu vă amintesc că actuala conducere în anul 2012, prin diferite mecanisme pe care le-a avut, 2012-2015, a închis mai multe instituții pe teritoriul municipiului Chișinău, pe care noi le-am redeschis, le-am modernizat și le-am făcut model pentru regiune, nu doar pentru Chișinău. Da? Deci, reiterez, actuala conducere a închis instituții educaționale pe teritoriul municipiului Chișinău. Actuala conducere, mă refer la prima persoană, la a doua persoană și la a treia persoană, toți trei luați împreună. 

Deci, acești trei luați împreună au contribuit ca instituțiile educaționale să fie închise, unele înstrăinate. Iar noi acuma le întoarcem, le redeschidem, modernizate și o să continuăm tot așa. Și vă reamintesc, pentru că noi am avut aici o situație așa, nu pot să zic tocmai inspirată, când v-am întrebat: „S-au mai deschis grădinițe prin Republica Moldova?” și cineva ne-a arătat un bloc de două grupe, nu știu în care localitate. Deci, asta nu Poftim? La Merenii Noi. Da, iată, mă ajută colegii. Nu s-a mai deschis, stimată doamnă, pe teritoriul Republicii Moldova decât în Chișinău grădinițe de la zero. Și da, am ajutat acolo, apropo, ca să vorbim despre cooperare și implicare și efort comun. Am ajutat primării PAS să facă acest lucru.

Dacă vreți un exemplu foarte simplu, vă duceți la Băcioi. Dacă nu vreți primării PAS, dar nu primării de altă culoare pe care mi-o atribuiți mie, vă duceți la Sângera. Acum lucrăm împreună la Bubuieci. Eu așa înțeleg lucrurile, că eforturile trebuiesc unite, copiii nu au culoare politică. Iar noi nu trebuie să investim într-o localitate unde este primar PAS de trei ori să schimbăm iluminatul, pentru că el e galben, dar în cealaltă parte să închidem școala. Și reiterez, mai revin la niște lucruri foarte simple. Vreau să vă aduceți aminte că într-o țară agrară, agrară, unde putem diferit interpreta lucrurile astea, da? Unde domeniul agrar este unul important, pentru că sunt și multe alte domenii foarte, foarte importante, noi am închis Vorbesc de guvernare. Universitatea Agrară, iar spațiile acelea stau de pârloagă până în ziua de astăzi, așteaptă cineva să le vândă pe ultimul bănuț. Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Vă rog o precizare către domnul Bolocan, referitor la cazurile de rujeolă. Acele patru confirmate și cele șapte suspecte sunt dintr-o familie? Sunt persoanele internate? Ce vârstă au copiii? Dacă ați putea să ne oferiți mai multe detalii în acest sens și când au apărut primele suspiciuni.

 

Vladimir Bolocan: Bine, din informația pe care o dețin eu, așa, nu am specificate nici vârsta copiilor și persoanele Deci, copiii, dacă au fost deja cu suspiciuni de rujeolă, atunci ei sunt internați și analizele pentru confirmarea cazului de rujeolă se prelevează în cadrul instituției medicale unde se tratează copiii respectivi. Dacă sunt întratât de importante detaliile cu referitoare la vârstă, sex și tot așa mai departe, vi le pot da mai târziu, dar eu consider că însuși fenomenul este periculos, nu important vârsta și sexul copilului. 

Ion Ceban: Care În continuare.

 

Jurnalistă: Domnule primar, am o întrebare legată de litigiul dintre compania Epamedia și Primărie. Compania a anunțat o pretenție de peste 66 de milioane de euro față de Primărie, pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile în legătură cu acel contract de parteneriat public-privat. Primăria am văzut că a dat un comunicat în care susține că pretențiile ar fi pe perioada 2007-2020 și că primarul Ion Ceban nu are nicio implicare în acest subiect. Noi am discutat cu reprezentanții Moldpresa Grup, care deține compania Epamedia. Ei au spus că pretențiile sunt pentru perioada 2007-2022, respectiv în această perioadă dumneavoastră ați fost timp de 3 ani primar. Ce ați făcut pentru ca aceste pretenții să nu crească în această perioadă sau dacă considerați că acest contract a fost păgubos, de ce nu l-ați reziliat? Asta ar fi o întrebare. 

O altă întrebare legată de același subiect este: de ce stațiile sunt în continuare în proprietatea Epamedia, în contextul în care contractul, din câte înțelegem, a expirat în 2022 și acesta prevedea ca după expirarea contractului ele să treacă în proprietatea Primăriei?

 

Ion Ceban: Eu mă bucur că dumneavoastră și mulți alții scot, în sfârșit, scheletele fostelor guvernări, despre care am tot vorbit și am tot vorbit. Eu pot să vă spun câte grădinițe au fost înstrăinate, pot să vă spun câte școli au fost înstrăinate, pot să vă spun câte sute de hectare de teren de pământ, în interiorul curților blocurilor locuite, câte spații verzi au fost distruse și tot așa mai departe. Da, toate acestea s-au întâmplat și eu am vorbit în toată această perioadă despre acest lucru. Dumneavoastră foarte corect ați punctat: 2007. Deci, din 2007 până în 2019 n-a avut nimeni nicio întrebare la acest capitol. Toate stațiile arătau de parcă erau veceuri publice, distruse în totalitate. Astăzi avem 700 de stații, dintre care nu mai țin minte câte-s administrate 300 de Epamedia și restul de municipiul Chișinău. Și da, noi întoarcem terenuri înapoi, noi am întors peste 20 de hectare de pământ. Da, suntem în litigiu. Da, noi întoarcem clădiri publice înapoi. Da, cu marea majoritate suntem în litigiu. Da, am avut asemenea guvernări, cum astăzi, de exemplu, PAS-ul ne spune că fără ei e potopul, integrarea europeană, rezultat zero.

 

Jurnalistă: Domnule primar, dar vă rog să răspundeți la întrebările pe care vi le-am adresat.

 

Ion Ceban: Eu vă explic exact ceea ce mă întrebați dumneavoastră. Dacă-mi permiteți să-mi finalizez gândul până la capăt.

 

Jurnalistă: Vă rog.

 

Ion Ceban: Vă mulțumesc. Deci, o dată în plus, întoarcem hectare de pământ înapoi, întoarcem clădiri înapoi, ne judecăm. Am dat panouri jos, am scos toate bucile ăstea, erau panouri din municipiul Chișinău, care tot erau instalate ilegal. O bună parte din activitățile care se întâmplau pe teritoriul municipiului Chișinău, despre care am vorbit public și de cealaltă parte ați luat apărarea Eu mă refer la unele instituții media, celor care au generat aceste probleme. Da, există o problemă juridică. Suntem în litigiu și am să rog domnul Bogdan să explice foarte clar. Dar vreau doar ca să punctăm: terenurile se întorc, instituțiile publice se întorc. Ceea ce este astăzi sau unde încă un an în urmă erau spații pline de seringi a unor oameni drogați, boschetari, astăzi îs centre de tineret, astăzi îs centre de excelență. Pe acele terenuri astăzi se construiesc spații care sunt destinate oamenilor. Da, avem un litigiu. Acest litigiu urmează să fie dezvoltat ca și ca și proces și ca și acțiune de către colegii noștri din Primărie.

 

Jurnalistă: Dar pagubele invocate de companie sunt și pe perioada când dumneavoastră erați primar și dumneavoastră nu ați răspuns la această întrebare.

 

Ion Ceban: Dumneavoastră nu mă auziți, reiterez, există litigiu. În acest context o să rog chiar Direcția Juridică să explice.

 

Jurnalistă: V-am auzit foarte bine.

 

Ion Ceban: Mulțumesc.

 

Bogdan Valerii: Domn primar general, stimați reprezentanți mass-media, eu o să fac anumite precizări, cu riscul de a mă repeta. Într-adevăr, acest contract a fost semnat în anul 2007 și este important de menționat că a fost încheiat în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău din 2006.

Respectiv, până în anul 2019 cumva acest contract nu s-a luat în vedere. Dar ce este de menționat că, începând cu anul 2020, Primăria municipiului Chișinău a început să acționeze la acest la acest subiect și am implicat inclusiv și consilieri municipali și în 2021, dacă nu mă greșesc, a fost înaintat spre examinare un prim proiect de decizie Consiliului Municipal, unde noi, ca scop, am avut ca să soluționăm acest litigiu pe cale extrajudiciară. Ori acel contract încheiat în 2007 trebuie să recunoaștem că anumite clauze sunt în defavoarea autorității publice locale. Mai mult ca atât, litigiile urmează să fie soluționate în arbitraj.

Din păcate, în anul 2021, chiar dacă am încercat prin anumite grupuri de lucru să implicăm și consilierii municipali, acel proiect de decizie a fost pe alocuri boicotat, politizat de consilieri și până la urmă nu a fost nu a fost aprobat. Mai mult ca atât, pe în următoarea perioadă după 2021 noi, la fel, nu am în acționat și chiar prin anumite acte oficiale, dispoziție emisă de primar general, am făcut grupuri cu un grup de lucru cu participarea reprezentanților la toate fracțiunile din Consiliul Municipal, unde am încercat să identificăm acea soluție favorabilă autorității publice, ca să evităm acest litigiu între autoritatea publică locală și partenerul privat. Din păcate, la fel, unii au boicotat, alții au politizat subiectul. Mai mult ca atât, în baza informației sau materialelor care noi am au fost prezentate la grupul de lucru, acele materiale au fost ridicate și prezentate organelor organelor de drept de către consilierii municipali. De ce fac mențiune către consilierii municipali? Fiindcă această problemă nu poate fi soluționată de către primarul general și nu este vorba de Ion Ceban sau se vede că se încearcă a poliza, nu doar de consilieri, dar și de mass-media acest subiect.

Dar dacă avea primarul general acele atribuții sau competențe de soluționare a acestui litigiu, din anul 2020 el avea să fie soluționat. Dar, din păcate, cum am menționat, contractul a fost încheiat în baza deciziei Consiliului Municipal din 2006, respectiv și soluționarea în prezent a acestui litigiu ține de competența Consiliului Municipal, ceea ce nu se reușește sau nu nu se dorește implicare, având ca scop soluționare. Doar se discută, se politizează și se fac sesizări la organele de drept. La moment, noi suntem în proces de examinare. Repetat a fost perfectat un proiect de decizie și va fi înaintat la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău.

În cazul în care nu va fi aprobat și identificată o soluție, urmează anumite procese juridice, unde credeți-mă că Primăria va întreprinde toate acțiunile, astfel încât bugetul să nu fie prejudiciat. Această sumă care este vehiculată este o sumă solicitată de către partenerul privat. Asta nu înseamnă că ea deja este recunoscută sau urmează a fi încasată din bugetul municipal. Este o poziție a partenerului privat. În cazul în care nu se găsește soluție extrajudiciară, da, vom merge în instanța de judecată, ca și multe alte procese. Și aici o să susțin poziția primarului general, fiindcă noi aceste litigii cumva le-am moștenit și nu este un caz, să spun așa, ieșit din comun, care poate să prejudicieze bugetul. Vreau să aduc aminte de litigiul Locuințe pentru toți, care un un acord semnat în anii 2000, am fost nevoiți, în baza hotărârii instanței judecătorești, să achităm din bugetul municipal acuma, sau 10.000 de hectare, într-adevăr, care se întorc la moment în în posesia și în proprietatea municipalității, litigii inițiate sau scheme din anul 2013.

 

Jurnalistă: Scuze, dar pentru a se lua o decizie la Consiliul Municipal, acesta trebuie să se convoace, dar el nu se convoacă deja de câteva luni și, din câte înțelegem, nici un arbitru n-a fost desemnat de către Primărie, dacă ar fi să se meargă în arbitraj. Deci, cum se soluționează? Dacă dați vina pe consilieri, Consiliul nu se întrunește, fiind boicotat de Deci, consilierii MAN.

 

Ion Ceban: Consilieri MAN sunt 20 în Consiliul Municipal Chișinău. 51 - 20 îs 31. Pentru a fi deliberativă o ședință este nevoie de 26 de consilieri. Asta așa, pentru Poftim? Da, în 2020, în general, a fost alt Consiliu, dar nu este despre asta, stimată doamnă. Noi încercăm să vă explicăm că avem foarte multe procese care sunt moștenite.

 

Jurnalistă: Dar ați spus asta o dată. Scuze, dar iată nu nu s-a răspuns la întrebare: de ce stațiile sunt în continuare în proprietatea Epamedia? Și Epamedia în continuare pune publicitate pe aceste stații.

 

Bogdan Valerii: După cum am menționat, în 2007, când a fost încheiat acel contract, clauzele, din păcate, unele sunt în defavoarea autorității publice locale.

 

Jurnalistă: Dar în contract scrie că la după ce se finalizează acest contract, stațiile trec în proprietatea Primăriei.

 

Bogdan Valerii: Trec în proprietatea Primăriei și sunt și alte clauze, dar nu știu dacă este locul potrivit ca să facem acuma dezbateri cu privire la acel contract sau dezbateri spunem că dar nu știu dacă este locul potrivit ca să facem acum dezbateri cu privire la acel contract sau dezbateri juridice. Și nu urmează doar o clauză să fie cumva ruptă din context sau din contract. Dar noi am menționat că anumite clauze sunt în defavoarea autorității publice locale. Cred că e de ajuns ca răspuns, dacă trebuie, nu știu, doriți dezbateri juridice, probabil nu este locul, urmează separat și nu la volanul primăriei municipiului Chișinău.

 

Jurnalistă: Ați avut un termen limită în care primăria trebuia să desemneze un arbitru? Nu a fost respectat. V-a informat EPA Media, a venit cu solicitarea ca să fie desemnat din oficiu un arbitru sau nu aveți deocamdată un răspuns de la EPA Media?

 

Bogdan Valerii: După cum am menționat, scopul Primăriei municipiului Chișinău din anul 2020 este ca să soluționăm acest litigiu pe cale extrajudiciară. Și noi suntem încă cu speranța că vom obține acest rezultat și nu vom ajunge în arbitraj. Și la moment suntem în examinare, inclusiv ceea ce ține de toate procesele juridice.

 

Jurnalistă: EPA Media și-a înaintat pretențiile? Ce ar fi gata să accepte pe cale amiabilă?

 

Bogdan Valerii: În 2021 era o soluție identificată. La moment încă EPA Media nu a înaintat acele propuneri care ar fi pentru a nu ajunge în arbitraj. În cazul în care va fi aprobat un proiect de decizie de către Consiliu, într-un grup de lucru, într-o formă sau alta, va fi examinate propunerile ambelor părți. Mă refer la autoritatea publică locală și la partenerul privat, cu scopul de a ajunge la un numitor comun. La moment este prematur să discutăm despre careva oferte, dacă au fost înaintate sau nu.

 

Ion Ceban: Eu am o propunere, pentru că presupun că mai sunt și alte întrebări. O să rog colegii de la serviciul de presă, la Primărie, să organizăm o conferință de presă în care să răspundem absolut la toate întrebările pe partea juridică. Și nu doar pe partea juridică, cu prezentarea materialelor care sunt în arhive, cu materialele care sunt curente, astfel ca să nu existe niciun fel de interpretare. 

Eu vreau doar un singur lucru să vă spun, că cel care dansa aici în fața primăriei, care este și deputat, a fost șeful cabinetului primarului, care n-a făcut nimic în această privință. Iar noi, când am văzut că pot să existe prejudicii foarte mari în acest sens, am înaintat această tranzacție de împăcare. Dar vă propun ca să dăm o conferință de presă, nu ca să scoatem din context aceste lucruri. Să fie un subiect separat și invităm absolut toți jurnaliștii. Dacă este nevoie, putem să invităm toți cei interesați în acest sens. Doar ca să nu vină toți ăștia care cântă la balalaică, care cântă la trompetă, care la... La ce mai cântă din Pas, în formula asta. Dacă vrem să ne ascultăm unii pe alții, asta ar fi soluția pe care o propun. Chiar vă rog săptămâna asta. Să nu existe niciun fel de interpretări în acest sens.

 

Jurnalistă: Cer scuze, doar o precizare, pentru că tot suntem aici. Dumneavoastră, când ați venit, ați preluat mandatul de primar, ați spus că stațiile sunt într-o stare critică, ați spus că contractul este o schemă. Ulterior, după ce această companie a fost preluată de Moldpresa Grup, ați spus că da, această companie are dreptul să plaseze publicitate, când erați în conflict cu situația cu publicitatea. De ce s-a schimbat cumva așa discursul dumneavoastră?

 

Ion Ceban: Reiterez, o să răspundem la toate aceste întrebări în cadrul unei conferințe de presă, pentru că ele sunt scoase din context și chiar nu corespund în mare măsură, unele din ele, realității. Vă rog mult.

 

Jurnalistă: Și ar fi bine să clarificați, pentru că în continuare nu este clar pe ce se bazează când EPA Media solicită această pagubă de 66 de milioane de euro. Ce clauze nu au fost îndeplinite potrivit companiei și ce spune primăria în acest sens, dacă consideră că a îndeplinit toate clauzele, de ce suma ar fi dublat?

 

Ion Ceban: Eu sper că dumneavoastră mă auziți. Da, avem un contract catastrofă din 2007. Și suntem în litigiu. Vreau doar să ne auzim unii pe alții, da? V-am spus, sunt foarte multe lucruri. Ca să nu mai amintesc ceva din trecut, când s-au înstrăinat sute de hectare într-o singură ședință. Și la asta putem să revenim și la multe altele putem să revenim. De asta vă propun să fie organizat un eveniment separat, în care o să puneți toate întrebările, o să chemăm toți juriștii ca să vă explice toate lucrurile. Dacă vreți, chemați EPA Media, dacă vreți, chemați pe cine vreți. O să răspundem la toate întrebările dumneavoastră, pentru că în asemenea formulă ele, un pic, mi se par scoase din context. Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Bună ziua, Corina Macucean, pentru NewsMaker. Trec la un alt subiect. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat săptămâna trecută că va insista să fie interzis marșul LGBT și a cerut Primăriei Chișinău să nu autorizeze acest eveniment. Deci, să ne spuneți dacă municipalitatea va da curs acestei solicitări.

 

Ion Ceban: Noi avem sute de apeluri din partea părinților atunci când a fost anunțat acest lucru. Eu vă spun aici în trei calități: ca și fiu, ca și soț și ca și tată. Dacă vreți părerea mea proprie, eu cred că ele trebuie interzise pe teritoriul municipiului Chișinău și orice propagandă LGBT în școlile din municipiul Chișinău trebuie să fie interzisă. Asta este părerea mea proprie, ca cetățean.

Ca primar, vă spun în felul următor: am să rog colegii să pregătească un proiect de decizie pentru Consiliul Municipal Chișinău, pentru că nu este de competența primarului să facă acest lucru. O să-l consultăm și o să-l înaintăm Consiliului Municipal Chișinău, pentru a vedea care sunt, în acest sens, dispozițiile și finalitățile. Reiterez, eu personal sunt contra propagandei homosexualității pe teritoriul municipiului Chișinău. Și sunt contra propagandei aspectelor legate de homosexualitate în instituțiile educaționale din municipiul Chișinău și din toată țara. Asta este poziția mea proprie și ea este una fermă. Și vă rog, domnul Talmaci, să dispuneți pregătirea unui proiect de decizie a Consiliului Municipal Chișinău în această privință, cu toate aspectele legate de acest fel.

În același timp, am respectat, respect și voi respecta orice fel de manifestare a unei persoane, doar fără a promova aceste lucruri în spațiul public, în asemenea formulă. Asta este poziția mea, puteți s-o notați așa cum este ea. Ea nu s-a schimbat nici de anul trecut, nici de doi ani în urmă, nici de trei ani în urmă, nu s-a schimbat. Asta este, da? Iar dreptul la educație, la muncă, la asistență socială, la servicii de sănătate, în mod obligatoriu, trebuie asigurate pentru toți egal. Noi cu dumneavoastră, cu familiile nu umblăm să defilăm ca să demonstrăm nu știu ce, nu știu unde. Da, organizăm sărbătoarea familiei. Mai ales în preajma sărbătorii familiei, cred că lucrurile astea trebuiesc cumva luate în calcul. Vă mulțumesc.

 

Jurnalistă: Camelia Ciornocan, pentru ProTV. Mai multe săptămâni la rând, reprezentanții, deputații socialiști, dar și mai mulți reprezentanți ai Blocului Victoria se adună aici la primărie pentru a discuta despre ziua de 9 mai. Aceștia cer ca parada să înceapă din Piața Marii Adunări Naționale. Știm totuși că acolo va fi organizat lansarea președinției europene. Dacă până astăzi s-a luat o decizie și cum mai exact vor fi organizate evenimentele în ziua de 9 mai?

 

Ion Ceban: Vom anunța public despre acest lucru. Practic, toate lucrurile au fost puse la punct. Sper să nu existe dispute. Cu asta am început, între toți de păreri diferite, să existe maxim respect în acest sens.

 

Jurnalistă: Daniela Danilov, la TVR Moldova. O să revin la subiectul EPA Media cu o precizare, pentru că este vorba de o acuzație. Domnule Ceban, sunteți acuzat de fracțiunea PAS de complicitate în afaceri ilegale cu firma de publicitate EPA Media și de intenții comune de a deposeda bugetul Chișinăului de acele 66 de milioane de euro. Au menționat inclusiv despre faptul că publicitate cu Partidul MAN a apărut în acele stații. Cum răspundeți dumneavoastră la aceste acuzații?

 

Ion Ceban: Este un fals absolut, în stilul clasic făcut de partidul de guvernământ pe nume Partidul Acțiune și Solidaritate. Repet, în țară există un milion de probleme: pensii mici, salarii mizere, oamenii fug din țară, agenții economici pleacă din țară, pleacă fiind forțați să plece. Iar pentru a devia atenția publică, noi inventăm subiecte, iar cineva le tirajeză în continuare.

 

Jurnalistă: În același timp, consilierii municipali cer explicații de ce despre această informație de arbitraj s-a anunțat prea târziu, dacă ne puteți explica.

 

Ion Ceban: Consilierii fac parte din grupurile de lucru despre care s-a menționat în acest sens, așa că vă rog frumos le spuneți să termine minciunile cu care umblă prin și brașoavele cu care umblă prin țară, peste hotare și aici în Chișinău.

 

Jurnalistă: Marina Papuc, One TV. La sfârșitul lunii martie, ministrul Culturii a declarat că Primăria Chișinău a primit aviz pozitiv privind proiectul de pe Caldarâm, strada 31 August. Când vor începe lucrările?

 

Ion Ceban: Domn viceprimar, vă rog.

 

Ilie Ceban: Am anunțat și atunci, urmează procedurile de avizare a proiectului, procedurile de licitație și atunci când vor fi finalizate vom anunța.

 

Jurnalistă: Asta se poate întinde...

 

Ilie Ceban: Asta se poate întinde cum se finalizează toate procedurile.

 

Ion Ceban: Doi ani de zile, vorba poetului, am stat și am scuipat în pod. Mă refer acum la Ministerul Culturii. Dar acum vreți poimâine să fie gata proiectul deja finalizat, implementat? Lucrăm în această privință ca și în multe alte proiecte. Avem sute de proiecte, altele nu vă interesează pe teritoriul municipiului Chișinău? Poate ne mai întrebați. Domnul Pavaloi, dar ce se întâmplă, ce se strânge lumea acolo la Arenă? Am înțeles că...

 

Andrei Pavaloi: Domnule primar general, e o situație destul de confuză pentru mine cel puțin. Eu, de regulă, toată corespondența o semnez la orele 16:00, dar astăzi de dimineață am avut mai multe sunete, inclusiv mesaje din partea mai multor directori ai instituțiilor secundare, care m-au întrebat cum să facem fiindcă în data de 25 mai, care e zi de duminică, Ministerul Educației solicită să asigurăm participarea. Și dacă vorbim despre Chișinău, fiindcă fiecare raion are aici o cotă de participare, Chișinău 600 de elevi din clasa a XII-a. Și colegii din instituții mă întreabă, dar e zi de duminică, e zi de odihnă, cum să ajungă copiii acolo?

 

Ion Ceban: Masovocika, masovocika dlia Maeci.

 

Andrei Pavaloi: Eu nu știu dacă masovocika, fiindcă cel mai probabil masovocika, fiindcă dacă ne uităm tematica ședinței de acolo...

 

Ion Ceban: Domnul director, v-am spus, asta e masovocika dlia Maeciche..

 

Andrei Pavaloi: Aici vorbitori sunt doar primele figuri în stat și nicidecum rectorii universităților, chiar dacă sunt chemați elevii cumva să vadă oferta universităților. Era normal, cu toate că vreau să menționez faptul că în ultimele două luni de zile, toate universitățile din municipiu au făcut ziua ușilor deschise și noi am fost la toate universitățile. Care e rostul să adun elevii claselor a XII-a și în zi de duminică, fără a arăta mecanismul, cine îi însoțește pe elevii ăștia? Hai că ai noștri sunt din Chișinău, dar urmează Bălțiul cu 100 și toate raioanele, ziceam că au cotă de participare, Bălțiul 200 și tot așa mai departe, de la 50 până la 100 de copii, care trebuie să-i aducă din toată țara.

 

Ion Ceban: Smotrina, nado na kogo-to posmotret’. V-am spus, masovocika dlia Maecichei. Domnul Talmaci, ca să nu existe interpretări. Haideți că tot am vorbit despre acest lucru, ca să pun punct, fără ca să existe, reiterez, interpretări. Deci avem sute de apeluri și solicitări din partea părinților pentru a interveni cumva în ceea ce ține de propaganda homosexualității pe teritoriul municipiului Chișinău. V-am spus, poziția mea fermă, nu autorizarea tot felul de parade pe teritoriul municipiului Chișinău și niciun fel de formă de intervenție, de propagandă în interiorul instituțiilor din municipiul Chișinău.

Domnul Pavaloi, vă rog să asigurați pe calea dumneavoastră, iar dumneavoastră pregătiți, vă rog frumos, proiectul de decizie pentru Consiliul Municipal Chișinău următor și le vom pune toate una după alta. Avem alte sărbători care sunt frumoase, care pot fi atrași copiii, tinerii, familiile și tot așa mai departe. Haideți să ținem la tradițiile noastre, la valorile noastre și la opinia oamenilor noștri despre acest lucru. Asta este poziția mea fermă. Vă mulțumesc mult.

 

Jurnalistă: O ultimă întrebare. Câte troleibuze și autobuze din cele aflate zilnic pe traseele, drumurile din Chișinău sunt dotate cu aer condiționat funcțional?

 

Ion Ceban: Toate cele care au fost aduse de noi sunt dotate cu aparat de aer condiționat. Cele care au fost aduse până la noi nu sunt dotate cu aparat de aer condiționat. Iarăși despre EPA Media și multe alte lucruri. S-a făcut pe partea dorsală a corpului tare multă activitate în această primărie. Haideți să un pic cumva să ne uităm și din față, nu numai din partea cealaltă. Alte întrebări? Vă mulțumesc. 

 


Distribuie