![(Transcriere) Ședința primăriei din 2 decembrie 2024 Image](https://www.primariamea.md/storage/news/1733384319-5-decembrie-2024-5.jpg)
(Transcriere) Ședința primăriei din 2 decembrie 2024
Ordinea de zi a ședinței:
1. Informație cu privire la inaugurarea Târgului de Crăciun din centrul capitalei și a manifestărilor cultural-artistice și divertisment dedicate Sărbătorilor de Iarnă 2024-2025.
Raportori: Alina Tăbăcari, șef al Direcției generale cultură și patrimoniu cultural; pretorii de sector
2. Informație cu privire la desfășurarea procesului educațional în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport
3. Informație privind situația din domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială
4. Raport cu privire la întreținerea drumurilor publice din municipiul Chișinău și pregătirea către sezonul rece 2024-2025.
Raportori: Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale mobilitate urbană, Sergiu Tomiță, administrator al Î.M. Regia „Exdrupo"
5. Informație cu privire la pregătirea gospodăriei locativ-comunale către sezonul rece 2024-2025.
Raportor: Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare
6. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție Mun. Chișinău
7. Raport privind situațiile excepționale în municipiului Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției situații excepționale a mun. Chișinău
Transcriere:
Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități
Ion Ceban: Întâi de toate, vreau să mulțumesc întregii echipe, Direcției Cultură, doamna Tăbăcari, alți colegi, domnul Vitiuc, cei care s-au implicat nemijlocit în organizarea și desfășurarea, inițierea, să spunem așa, a Târgului de Crăciun. Am avut foarte multă lume. Mă bucură faptul că atât din țară, cât și de peste hotare, au fost aprecieri multe, foarte multe pozitive. Ăsta este scopul nostru. Noi lucrăm pentru oameni. Oamenii au obosit, așa cum ziceam, de dezbinare, de tot felul de aspecte care nu ne unesc.
Noi, în aceste condiții, suntem obligați să unim societatea, nu s-o împărțim în stânga, dreapta, etnii, limbă vorbită și tot așa mai departe. Iar sărbătorile de iarnă sunt un prilej foarte bun pentru acest lucru. De asta mă bucură foarte mult faptul cum a fost organizat. Încă o dată vreau pe această cale să mulțumesc echipei doamnei Lidia Panfil și dumneaei nemijlocit pentru sărbătoarea organizată ieri și tot ceea ce urmează în scurt timp. Rog toată agenda să fie publicată în acest sens, ca oamenii să cunoască și să știe că sunt așteptați aici, la Chișinău, fie că sunt chișinăuieni, fie că vin din țară sau fie că sunt conaționalii noștri care se întorc de sărbători acasă. Încă o dată, sărbători fericite și vă mulțumim foarte mult pentru implicare.
Un alt lucru foarte important pe care am vrut să-l menționez este faptul că incapacitatea, incompetența și aroganța guvernării, cu regret, este foarte nocivă pentru noi toți. Am observat în spațiul public această bâlbâială a miniștrilor, prim-miniștrilor și restul, tot felul de cinovnic de la PAS. Știu sigur că au fost informați din timp despre eventualele scumpiri. La fel, știu sigur că au răspuns că prognozele lor interne arată altfel. Probabil nu au dorit în campania electorală cumva să intervină, doar că această intervenție va costa foarte scump pentru toată lumea.
În primul rând, vor avea de suferit consumatorii casnici, oamenii de rând. Și mecanismul ăsta de compensație pe care îl oferă astăzi guvernul nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi costurile, cheltuielile în perioada rece a anului.
Acest lucru este grav. Dar și mai grav este faptul că se va răsfrânge foarte negativ asupra bugetelor instituțiilor, în special administrațiilor publice locale, a primăriilor, care nici într-o formă sau alta nu au planificat acești bani la această etapă.
Reamintim, gazul s-a scumpit cu 30%. Urmează energia electrică, cu certitudine va fi un impact foarte serios asupra ratei inflației. Iar aceste scumpiri urmează în lanț să crească costurile la alte produse și servicii. Nu exclud că va fi și apa și canalizarea. Eu am văzut situații când se face mare tam-tam din scăderea unui bănuț sau doi bănuți la motorină sau benzină. Toate media aservite guvernării țipă în gura mare despre acest lucru. Dar iată că văd că toți au luat apă în gură, s-au dus, au făcut de râs pe unde au umblat și nimeni din conducerea țării, în mod explicit, nu lămurește oamenii ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat și cine se face de vină.
Eu am rugat colegii noștri juriști să examineze pentru a elabora și a depune un denunț pentru inițierea urmăririi penale a celor care se fac de vină. De fapt, trebuie cercetată toată documentația între instituțiile abilitate în acest sens.
Pentru că am vorbit de administrațiile publice, am vorbit despre oamenii de rând, dar cel mai mult va avea de suferit mediul de afaceri din Republica Moldova și mai ales cei care exportă producția noastră peste hotare, ținând cont de faptul că resursele energetice sunt o parte componentă a costurilor acelor produse și servicii care sunt la noi acasă, care merg pentru export.
Ori în aceste circumstanțe, fără un suport substanțial din partea statului, pentru că statul, guvernarea se face de vină pentru asemenea consecințe negative, va fi foarte greu să facă față concurenței pe piețele interne și pe piețele externe. Deci, va lovi o dată în plus mediul de afaceri, care și așa o duce nu foarte simplu în Republica Moldova.
De ce spun denunț pentru inițierea urmăririi penale? Pentru că, cu certitudine, sunt factori de decizie care au neglijat acele recomandări în vară și în primăvara acestui an, dar și în septembrie. Deja am văzut materialele publicate în această privință. Și aici nu este doar incompetență, nu este doar iresponsabilitate, nu este doar aroganța guvernanților, dar și nocivitatea care se va răsfrânge asupra întregii societăți a Republicii Moldova. Cu certitudine, această guvernare nu mai are ce demonstra.
Cel mai corect lucru pe care ar putea să-l facă este să plece în demisie în totalitate și să anunțe alegeri parlamentare anticipate. Așa nu mai poate continua, pentru că această bătaie de joc și aceste experimente asupra poporului Republicii Moldova, asupra oamenilor de afaceri, este absolut intolerabilă.
Vă rog, colegii, ținând cont de faptul că vizează nemijlocit și bugetul primăriei municipiului Chișinău, să se concentreze pentru a face acest denunț și de a urmări ca el să ajungă în toate instanțele care sunt responsabile de urmărirea penală, de alte aspecte în acest sens. Vă mulțumesc mult pentru aceasta și aștept cât mai repede să semnez eu personal sau colegii noștri.
Doamna Tăbăcari, vă rog să vă referiți succint la ceea ce ține nemijlocit de evenimente și planurile care sunt pentru această iarnă.
Alina Tăbăcari: Ieri, 1 decembrie, a fost dat start sărbătorilor de iarnă și a fost inaugurat Târgul de Crăciun, amenajat în Piața Marii Adunări Naționale. Aprinderea luminițelor de pe pomul de Crăciun a fost un eveniment cultural cu adevărat special, care ne-a transpus într-o adevărată poveste de iarnă. Pe scenă a răsunat un program de colinde și cântece de Crăciun, susținute de artiști talentați și colective artistice de copii și dansatori. Odată cu lansarea târgului, am lansat și o serie de activități pentru întreaga familie.
Deci, până la 15 ianuarie, vizitatorii se pot bucura de un program divers: standuri cu produse, cadouri de Crăciun, caruseluri, zone foto, patinoar, ateliere de creație și multe altele. De asemenea, în Piața Marii Adunări Naționale este amenajată și căsuța lui Moș Crăciun.
Aici copiii vor avea posibilitatea să participe la un atelier de decorat biscuiți din turtă dulce, dar și să facă poze cu Moș Crăciun. Programul atelierelor, dar și informații despre programarea la acestea, puteți să le găsiți pe pagina oficială de Facebook a Direcției Generale Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, dar și pe craciun.chisinau.md.
Pentru a susține tematica de Revelion, unitățile de transport public din capitală, la fel, au fost decorate cu luminițe colorate și putem să savurăm, de fapt, în tot orașul aceste troleibuze și autobuze. De asemenea, în sectoarele capitalei a fost conectat iluminatul decorativ.
Cheltuielile pentru pregătirea și desfășurarea acțiunilor și manifestărilor cultural-artistice de Crăciun și Anul Nou în capitală au fost suportate atât de Direcția Generală Cultură, cât și de alte direcții implicate, preturi de sector și secțiile și serviciile subordonate primăriei, în limita mijloacelor financiare alocate pentru anul 2021 la compartimentul respectiv. Pe această cale, vreau să mulțumesc încă o dată tuturor colegilor pentru implicare și pentru munca și efortul depus.
Vreau să menționez că avem planificate evenimente culturale atât pe data de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, pe 31 decembrie organizăm un eveniment de Revelion cu invitați speciali, iar pe 6 ianuarie sărbătorim Ajunul Crăciunului pe rit vechi, cu un concert de colinde și cântece de stea.
Programul este în curs de definitivare, astfel, cu mai multe detalii vom reveni curând. Pe această cale, îndemn toți locuitorii și oaspeții capitalei să consulte programul complet al evenimentelor și detaliile despre târg pe site-ul oficial craciun.chisinau.md. Mulțumesc.
Ion Ceban: Mulțumesc mult, doamna director. Aici doar aș vrea o mică remarcă să fac, în special anticipând trepădușii guvernării și presa galbenă, că am văzut, tot nu le dă pace că facem aici, facem acolo, facem asta, facem altceva.
Noi, chișinăuienii și oaspeții capitalei, nu trebuie să suferim din urma prostiilor făcute de către guvernare. Când am spus anticipând, pentru că acuși vor ieși tot trolii, bloggerii, vloggerii, deputații, miniștrii, că nu fac diferența acuma între dânșii, nici între troli, nici între deputați. O să iasă să ne spună că, uite, se cheltuie pentru iluminatul decorativ sau pentru concerte. Menționez, sărbătorile de iarnă sunt absolut pentru toată lumea. Și nu trebuie să sufere un oraș întreg sau invitații care vin masiv în municipiul Chișinău din cauza prostiilor și facerii de râs a guvernării. Încă o remarcă foarte importantă.
Deci, tot iluminatul decorativ, așa cum spuneam anterior, conectat în municipiul Chișinău este echivalent cu acea energie consumată de două blocuri. Repet, două blocuri pe teritoriul municipiului Chișinău. De asta vă rugăm limbile ca să nu continue. Cred că este explicit. Și doi, în ceea ce ține de programul cultural, da, el este unul tradițional. Nu este nimic ieșit din comun și oamenii au dreptul, chiar și dacă ne guvernează cineva prost, pentru că aceste consecințe, в темноте, но без вас și multe altele, este vina dumneavoastră, nu este vina oamenilor.Iar noi ne vom descurca aici, la Chișinău. Lăsați-ne să facem ceea ce știm și ceea ce putem să facem, dacă voi nu puteți. Domnul Vitiuc, vă rog.
Roman Vitiuc: Da, bună dimineața, domn primar general, stimați colegi. Anul acesta, în cadrul Târgului de Crăciun din Chișinău, deservirea populației și vizitatorilor târgului se asigură de un număr maxim al unităților comerciale, în comparație cu anii precedenți. Astfel, avem amplasate circa 40 de unități de comerț în acest sens.
Din aceste unități de comerț, căsuțe amenajate, se asigură atât comercializarea produselor autohtone de către 10 producători autohtoni și de către 10 meșteri populari se practică comercializarea produselor de artizanat și a lucrărilor meșteșugărești ale acestora, astfel având posibilitatea, în cadrul unui târg de asemenea anvergură, să beneficieze inclusiv de posibilitatea de a le oferi către toți acei care vin să viziteze acest târg.
Plus la aceasta, în cadrul Târgului de Crăciun activează circa cinci unități care practică comercializarea produselor dulci pentru copii, cum sunt acadele, vată dulce, popcorn și ciocolată artizanală. În același timp, deservirea populației în scop alimentar este asigurată de către 12 unități: patiserii, fast food-uri, izvar, dar și două cafenele improvizate în aer liber, care oferă produse calde pentru toți acei care vizitează Târgul de Crăciun.
Plus la aceasta, în cadrul atât a Pieței Marii Adunări Naționale, cât și în scuarul Catedralei sunt amplasate unități de agrement, care oferă, la fel, servicii de agrement pentru vizitatorii atât cei maturi, cât și copiii. Îi așteptăm pe toți să viziteze Târgul de Crăciun în perioada preconizată a acestuia, din data de 1 decembrie până pe 15 ianuarie, să se delecteze din produsele naționale și să se bucure de tradițiile pe care le avem noi. Mulțumim.
Ion Ceban: Mulțumim mult. Încă o remarcă vreau aici să fac. Rog pretura sau preturile responsabile de sector, împreună cu Lumteh, împreună cu Direcția Parcuri, o dată în plus să verifice securitatea instalațiilor în Piața Marii Adunări Naționale. Să vă asigurați că există acele acorduri în acest sens, unde, nu dăm Doamne să se întâmple ceva.
Vă rugăm foarte mult, maximă prudență în această privință și rog să fiu informat personal că lucrurile sunt la maxim luate în calcul și la control. Doamna Preșnițchi, vă rog să ne spuneți despre consultările pe buget, care trebuie să fie inițiate în perioada imediat următoare.
Deci, amintesc, Primăria Municipiului Chișinău întotdeauna a avut bugetul elaborat în termen, chiar dacă parametrii și indicatorii de la Ministerul de Finanțe au venit tardiv și întârziat de fiecare dată, chiar dacă bugetul public era dezbătut de ochii lumii și, în ghilimele, șapte ore, ceea ce nu mai găsiți nicăieri în altă parte a lumii, dar asta este, iarăși, tradiție, incompetență.
Primăria Municipiului Chișinău desfășoară, în conformitate cu prevederile legislației, consultările pe buget, așa cum trebuie ele să fie, cu toți actorii și partenerii implicați. Vă rog mult, doamna Preșnițchi.
Olesea Preșnițchi: Bună ziua, domnule primar, stimați colegi. Noi, Primăria Municipiului Chișinău, în comun cu Direcția Generală Finanțe, am plasat bugetul spre consultări publice pe data de 25 noiembrie. Aceste consultări vor fi până pe data de 16 decembrie. Am elaborat grafic, l-am plasat pe pagina oficială a primăriei. Vom desfășura nouă consultări publice, cinci consultări în fiecare pretură de sector, începând cu ziua de mâine, data de 3 decembrie. Patru consultări vor avea loc în incinta Primăriei Municipiului Chișinău. Fiecare poate vizualiza acest grafic și vă invităm pe toți să participați la aceste consultări ample privind bugetul municipal pentru anul 2025.
Ion Ceban: Vă rog și fracțiunile din Consiliul Municipal nemijlocit să fie toți invitați, mai că nu nominal, atât partidele politice, cât și candidații independenți care sunt prezenți în CMC. Domnul Pavaloi, vă rog succint despre situația în sistemul educațional.
Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua. Până a trece la raportul de bază, vreau să vă comunic două subiecte, zic eu, de importanță majoră pentru sistemul educațional atât, în primul rând, municipal, dar și pe țară.
Vreau să cunoașteți că la data de 30 octombrie a fost aprobată hotărârea de guvern 720, prin care a fost modificată modalitatea de finanțare a instituțiilor școlare per elev, astfel, în conformitate cu respectiva hotărâre de guvern, în cadrul Ministerului Educației și Cercetării urmează să fie creat un fond în care se vor defalca, începând cu 1 ianuarie 2025, 1% din bugetul instituțiilor. Ori dacă aș fi cumva mai succint și clar, aproximativ, dacă vorbim despre o instituție de 600 de elevi, peste 120.000 de lei din bugetul respectivei instituții urmează să se ducă în respectivul fond.
Iar dacă vorbim despre o instituție mare, cu 1.500 de elevi, aproximativ 300.000 de lei urmează să meargă în acel fond al Ministerului Educației. Iar conform punctului trei din respectiva hotărâre de guvern, Ministerul Educației urmează aceste surse financiare colectate de la toate instituțiile educaționale din țară să le folosească sau să le repartizeze conform bunului plac.
Dacă urmărim modalitatea de repartizare a banilor care au venit din extern în ultimul timp, atunci apar foarte mari dubii și întrebări cu referire la repartizarea sumelor respective de bani sau folosirea acestora pentru instituțiile educaționale.
Îmi pare foarte rău că Ministerul Educației a decis să umble la bugetele instituțiilor, care și așa nu sunt foarte bogate, iar prin aceste sume de bani, în fiecare an, instituțiile utilizau pentru reparații sau dotări cu diferite bunuri materiale pentru buna funcționare a instituției.
Un alt subiect, zic eu, destul de grav, ce ține și afectează directorii instituțiilor, colegii mei din instituțiile educaționale municipale, dacă inițial credeam că e vorba despre o situație sporadică, în ultima săptămână aceste lucruri s-au amplificat și vorbesc anume despre faptul că reprezentanți ai partidului de guvernământ din diferite structuri ale statului, începând cu consilieri municipali, minister, deputați, au asaltat directorii instituțiilor de învățământ pe care îi presează sub pretextul unor plângeri din partea părinților, vin în instituție, agresează inclusiv verbal directorii instituțiilor de învățământ, fac imixtiune în procesul educațional.
Sunt lucruri ilegale și prin acest lucru noi vedem cumva presiuni asupra directorilor instituțiilor de învățământ, inclusiv unii directori chemați la Ministerul Educației pentru a da anumite clarificări, deși, conform cadrului legal, toate plângerile urmează a fi direcționate către Direcția Generală Educație, care urmează a face un grup de lucru privind verificarea situațiilor descrise în petiții.
Acest lucru probabil se face intenționat, fiindcă și după ședințele pe care le-am avut pe marginea subiectului salarizării, au fost sunați anumiți directori de reprezentanți ai Ministerului Educației pentru a li se cere explicații de ce au participat la acele ședințe, de ce au venit cu anumite propuneri în cadrul ședinței. Andrei Pavaloi: de reprezentanții ai Ministerului Educației pentru a li se cere explicații de ce au participat la acele ședințe, de ce au venit cu anumite propuneri în cadrul ședințelor, de ce au fost vocali în cadrul ședințelor.
Ne pare foarte rău că prin funcționalul care îl dețin anumite persoane în stat sau în Consiliul Municipal încearcă să facă aceste presiuni. Eu vreau să le comunic acestor indivizi că noi vom apăra colegii noștri, iar până nu va fi găsită sau dacă avem anumite petiții, până nu vom avea o decizie sau o explicație a grupului de lucru, nu au ce căuta în acele instituții.
Asta la primele două subiecte. În ceea ce privește raportul Direcției Generale, vreau să menționez faptul că și în această săptămână am avut mai multe evenimente cu caracter sportiv.
Astfel, a avut loc Campionatul Municipiului Chișinău la rugby. La fel, pe data de 30 noiembrie, în Parcul Valea Trandafirilor, a avut loc Campionatul Deschis al Chișinăului la ciclism. Iar pe data de 1 decembrie, am avut Festivalul Sportiv consacrat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.
Cu referire la un alt eveniment important care a avut loc în săptămâna anterioară, vreau să menționez despre Forumul Municipal al Tinerilor Specialiști. Este un forum pe care îl petrecem anual și în acest an am avut 144 de tineri specialiști încadrați în sistemul educațional municipal, cărora le-am urat bun venit în sistemul nostru educațional.
La fel, am menționat despre faptul că Primăria Municipiului Chișinău este alături de tinerii specialiști care activează în instituțiile noastre prin diferite programe și suport. De exemplu, cei 2000 de lei pe care doar Primăria Municipiului Chișinău îi acordă pentru închirierea spațiului locativ, dar și alte beneficii, având în activitățile pe care le au în cadrul instituțiilor noastre.
Cu referire la încadrarea copiilor cu statut de refugiat, vreau să menționez faptul că în săptămâna anterioară am avut cu 11 copii mai mult comparativ cu săptămâna precedentă, ori cifra ridicându-se la 1870, comparativ cu 1859 în săptămâna cealaltă.
Tot de săptămâna anterioară au început livrarea cadourilor în instituțiile de educație preșcolară. Iar până la finele săptămânii curente, urmează să fie livrate 31.292 de cadouri pentru toți copiii care frecventează instituțiile din orașul Chișinău.
Pe această cale, vreau să îndemn și primăriile din suburbii care gestionează economic grădinițele din acele localități să facă același lucru și pentru copiii din suburbiile orașului Chișinău. Raport finalizat. Dacă sunt întrebări, răspund.
Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnule director, eu cred că pe această cale trebuie făcută și o adresare, notificare către instituțiile internaționale care sunt acreditate la Chișinău, în special în ceea ce ține de hărțuirea directorilor, conducătorilor instituțiilor educaționale. Eu înțeleg că Pasul își imaginează că el, ca Ghiță, își ia de acasă groază între pisici. Dar îi atenționăm că nu mai aveți mult. Lăsați oamenii în pace și da, noi n-o să tăcem pentru că nu este corect ceea ce faceți.
Iar în ceea ce ține de fondurile despre care vorbiți dumneavoastră, eu cred că asta este o altă găselniță ca să motiveze pe cei care le sunt loiali într-o formulă sau alta în înaintea alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc anul viitor. Nu văd altă explicație. Așa cum împart banii pe criterii politice în ceea ce ține de programele nemijlocit din sursele bugetare care sunt pentru dezvoltarea regională sau pentru dezvoltarea localității, exact același model se practică în cazul dat.
Eu cred că la fel trebuie atenționate structurile internaționale și să fie informați și conducătorii instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău că iată, asta este abordarea acestor frumoși. Domn Bolocan, vă rog frumos.
Vladimir Bolocan: Bună ziua, stimați colegi, domnule primar general. Cu referire, doresc să fac câteva clarificări pentru mai mulți cetățeni care se adresează la noi. Nu știu din care cauză, dar inclusiv și din raioanele Republicii Moldova suntem sunați la direcție pentru a oferi niște informații cu referire la compensațiile care urmează sau nu urmează să fie oferite de către Guvernul Republicii Moldova.
Pe această cale, vreau să anunț toți cetățenii, nu numai cei din Chișinău, dar și din țară, că înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md continuă, doar cu o singură remarcă: cei care se vor înregistra în luna decembrie 2024 nu vor putea beneficia de compensații pentru luna noiembrie.
Așa că încurajez toți oamenii să continue să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md, ori ultimele anunțuri care ne-au fost făcute spre sfârșitul săptămânii, lunii, cu privire la majorarea tarifelor, trebuie să motiveze oamenii să facă acest lucru, ori inițial cumva erau demotivate persoanele să depună cereri pentru a obține compensații.
Un lucru foarte important este, tot să menționez, că acea majorare de 30% a prețului la gaz, care ulterior va duce la majorarea în lanț a prețurilor la energie electrică și la căldură și la alte servicii, vor distruge complementamente economiile pe care le-am înregistrat noi datorită proiectului amplu de eficientizare energetică a clădirilor din municipiul Chișinău.
Aici, în special, dacă ne referim la sistemul medical, a celor trei spitale, cele mai mari spitale din municipiu, este vorba de Gheorghe Paladi, Sfânta Treime și Valentin Ignatenco, unde am înregistrat economii destul de bune, care le-am planificat să fie reinvestite în infrastructura spitalelor pentru a crea condiții mai bune pentru pacienți. Și doar printr-o simplă decizie negândită și, cum ați menționat dumneavoastră, neprofesionistă și arogantă, am ajuns să începem totul de la zero.
Deci, aceste decizii și întârzieri care le-au comis ei din neprofesionalismul și din incompetența lor lovesc dur asupra, inclusiv a sistemului medical și asupra sistemului de asigurare a populațiilor cu servicii medico-sociale. Și oamenii trebuie să înțeleagă inclusiv acest lucru, ori vor suferi toate instituțiile, nu numai cele municipale.
Un alt lucru foarte important care doresc să îl menționez este faptul că așa și nu este clar după care criterii se vor oferi acele compensații de 300 sau 800 lei, cum a anunțat ministrul Buzu în ultima sa conferință de presă sau briefing, mai devreme, mai degrabă spus, pentru că nu sunt stabilite nici până acum criteriile, parametrii și nu vedem nici o transparență în ceea ce privește procesul de oferire a compensațiilor pentru persoanele fizice.
Ion Ceban: Domnule director, eu pot să vă asigur că ei singuri încă nu știu. Sunt sigur, dar ei se joacă de-a ghicitul ghici ghicitoarea mea. Ghicitor nimeni nu cunoaște nici ei.
Vladimir Bolocan: Plus la toate, pe această cale, încă o dată fac un apel, deoarece banii care sunt veniți pentru compensații nu sunt banii guvernului. Sunt bani fie veniți din granturi, fie bani veniți din extern din împrumuturi și cerem o transparență și cerem instituțiilor media să fie atenți asupra faptului cum se vor stabili acele criterii de oferire a gradului de compensație și cum vor fi oferite acele compensații.
Pentru că aici sunt informații că vom mai avea curând surprize și nici măcar la primăvară nu va fi bine. Va fi bine la primăvară numai în cazul în care, cum ați spus dumneavoastră, acest guvern va pleca în demisie și vor fi alegeri anticipate. Acum să revenim…
Ion Ceban: Nu neapărat va fi bine, dar cu certitudine nu va fi de prost cum este acum.
Vladimir Bolocan: Da. Acum, dacă să revenim la situația în domeniul social, vreau să vă spun că, în pofida tuturor sarcinilor suplimentare care ne-au fost puse în cârcă de către administrația centrală, cu privire la suportul în înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md, ne-am descurcat cu propriile forțe.
Și în continuare urmează și oferim servicii de asistență socială la peste 6000 de persoane săptămânal. Plus la toate, sunt efectuate în jur de 3000 de intervenții la domiciliu pentru persoanele în etate, persoanele singuratice și persoanele cu nevoi speciale.
Mai mult ca atât, în continuare, centrele noastre sociale, peste 166 de persoane beneficiază de servicii, iar în Centrul de Orientare și Găzduire din strada Haltei 2, la moment erau înregistrați 94 de beneficiari. Perioada rece a anului, din păcate, duce la creșterea beneficiarilor, pentru că tot mai multă lume se retrage din cei care fără adăpost în centrul nostru de orientare și găzduire.
În ceea ce privește situația legată de sistemul de sănătate, vreau să atenționez populația că suntem într-o perioadă rece a anului unde infecțiile respiratorii sunt în creștere. Totodată, sunt în creștere și este un proces normal patologiile gastrointestinale, infecțiile gastrointestinale provocate de către virusuri.
Deci, în perioada respectivă, infecțiile intestinale provocate de către bacterii sunt mai rare. Mai mult ca atât, de asemenea, apar tot mai multe semnale de cazuri suspecte la rujeolă. Chiar ieri seară a fost un caz respectiv raportat. S-a infirmat suspiciunea, dar oricum suntem atenți și amintim despre faptul că trebuie să se vaccineze populația contra rujeolei și, mai mult ca atât, amintim și despre oreion, care, de asemenea, este o infecție destul de periculoasă și deja sunt raportate două cazuri de oreion.
Pe această cale, amintim ca toți să se vaccineze de rujeolă, rubeolă și oreion, ori este o singură vaccină care poate preveni de trei maladii destul de periculoase, care, din păcate, nu au tratament specific.
În ceea ce privește celelalte adresări, vreau să vă spun că, în total, au fost 3100 de adresări în unitățile de primiri urgențe, dintre care 1696 au fost internări. Totuși, în ultima perioadă se atestă o rată de internare mai mare a copiilor în vârsta de până la 5 ani cu infecții respiratorii acute, care progresează destul de agresiv și se transformă în pneumonii.
Pe această cale, iată, pentru săptămâna trecută, rata de spitalizare a copiilor până la vârsta de 5 ani a fost de 100% din cei adresați. 100% au fost internați, pentru că deseori adresările sunt deja când maladia a trecut la etapa de progresie.
Nu în ultimul rând, vreau să menționez că totuși maladiile cardiovasculare sunt o povară destul de gravă pentru sistemul de sănătate. Săptămânal înregistrăm numai în Spitalul Sfânta Treime sunt în jur de 13-15 adresări de accidente vasculare cerebrale și în jur de 10-15 adresări de sindrom coronarian acut. Pe această cale, amintesc că noi, în continuare, investim în sistemul medical pentru a putea acorda cât mai profesionist și cât mai rapid ajutorul anume în aceste patologii pentru ca să fie redusă rata de mortalitate. Acum, la moment, rata de mortalitate pe municipiu, pe aceste patologii este de 4%, când, mai mulți ani în urmă, putea ajunge și la 96%. Deci este o scădere dramatică anume datorită faptului că se investește în continuare în infrastructură. Și nu în ultimul rând, vreau să amintesc, totuși, datorită faptului că mai persistă intoxicațiile cu ciuperci.
Nu mai înțeleg de unde în perioada aceasta rece mai apar ciuperci colectate în locuri neautorizate. Amintesc populației să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate, ciuperci cu certificate de la ANSA și nicidecum cele de proveniență dubioasă sau necunoscută, care și nici să consume ciuperci pe care nu le cunosc.
Totodată, luând în considerare faptul că este în desfășurare târgul de Crăciun, spun populației că în Piața Marii Adunări Naționale își desfășoară activitatea un punct medical, un punct de ajutor premedical, unde, în cazul în care nu se simt bine, se pot adresa la acei lucrători medicali care sunt în punctul medical pentru a vedea conduita de mai departe.
Fie este nevoie ca pacientul să se adreseze în continuare într-o unitate de primiri urgențe, fie este vorba de o simplă intervenție care poate fi rezolvată la nivel de punct medical. Raport încheiat. Dacă mai sunt întrebări, sunt gata să răspund.
Ilie Ceban: Mersi foarte mult. Domnul Mihalache, domnul Burdiumov și domnul Gârbu, rog raportul să fie prezentat în scris după ședința operativă. Avem o altă ședință cu cinci minute. Colegii de la Poliție, dacă este posibil.
Andrei Moroi: Bună ziua. Vă aduc la cunoștință situația operativă în municipiul Chișinău pentru perioada săptămânii precedente. În perioada de referință, în adresa poliției au parvenit 1322 de apeluri prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, la care au intervenit echipele mobile. Au fost înregistrate 144 de sesizări despre infracțiuni, dintre care în 102 au fost identificați autorii. Au fost stabilite 51 de persoane anunțate în căutare, dintre care 37 în urmărire penală, 14 debitori de stat. Întocmite 1017 procese verbale, aplicate amenzi în sumă de 690.000, achitate 120.000 de lei. Pe parcursul săptămânii precedente, s-au desfășurat în municipiul Chișinău 15 evenimente publice sau întruniri la care poliția a asigurat ordinea publică. La capitolul situație accidentală, în municipiul Chișinău, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 286 de accidente rutiere, dintre care 13 accidente s-au soldat cu 13 persoane traumatizate, altele 273 fiind cu pagubă materială. Cu implicarea pietonilor s-au produs șase accidente rutiere, în care șase persoane au fost traumatizate. Raport finalizat. Mulțumesc.
Ion Ceban: Mulțumesc mult și eu vreau, în numele întregii echipe și a chișinăuienilor, să vă mulțumim pentru mobilizare, pentru implicare, pentru asigurarea ordinii publice, în special la evenimentele care au avut loc în Piața Marii Adunări Naționale și să le spunem un mare mulțumesc tuturor colegilor dumneavoastră, carabinierilor, persoanelor de la Poliție pentru acest suport. Lucrurile bune și frumoase le facem împreună. Mersi din suflet.
Colegii de la presă. Dacă nu sunt întrebări, domnii și doamnele viceprimari. Vă mulțumim tuturor. În continuare, avem o săptămână și o agendă încărcată, plină în interesele oamenilor, atât din oraș, cât și a celor care vin să ne viziteze. Vă mulțumesc mult.