PrimariaMea
Sondaj Primăria Mea: problemele orașului și intenția de vot Image
07 iun. 2022

Sondaj Primăria Mea: problemele orașului și intenția de vot

Calitatea drumurilor, lipsa locurilor de parcare, ambuteiajele, transportul public și colectarea și sortarea deșeurilor menajere sunt problemele prioritare ale chișinăuienilor, conform ultimului sondaj realizat de Civis, la inițiativa Primăria Mea. Majoritatea orășenilor au o oarecare sau foarte multă încredere în actualul primar al capitalei, iar nivelul de satisfacție față de activitatea Primăriei reflectă aceasta. 

Printre cifrele care s-au schimbat față de cele din sondajul din 2019 este și gradul de satisfacție față de aspectul estetic, care a crescut de aproape două ori, dar și nivelul de informare despre activitatea Primăriei și a Consiliului Municipal, care, la fel, s-a îmbunătățit. 

Construcțiile problematice s-au evidențiat și de această dată. 4 din 10 locuitori ai mun. Chișinău confirmă prezența șantierelor de construcții în vecinătatea lor și majoritatea au o atitudine negativă față de acestea.  În ultimii doi ani, nivelul de activism în capitală a scăzut, atât în ceea ce ține de participarea la consultări sau proteste, acțiuni de voluntariat sau semnarea unei petiții.  Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie - martie 2022, pe un eșantion de 1001 de respondenți. Am selectat câteva cifre curioase în textul de mai jos. Totodată, puteți consulta și sondajul în întregime. 

 

Prioritățile Chișinăului: drumuri, lipsa parcărilor și ambuteiaje. Problemele de mediu apar pe agendă

Întrebați spontan, adică prin întrebare deschisă, ce probleme are orașul, persoanele au răspuns:

- Calitatea drumurilor - 50%

- Lipsa spațiilor de parcare - 21% 

- Ambuteiajele - 19% 

- Transportul public - 18%

- Colectarea și sortarea deșeurilor menajere - 14%

 

În sondajul din 2019, topul problemelor era:

- Calitatea drumurilor - 48% 

- Calitatea trotuarelor - 20% 

- Lipsa curățeniei - 33% 

- Transportul public - orarul și numărul unităților de transport (13%) și calitatea unităților de transport (11%)

- Aspectul estetic - 15%

- Corupția - 13% 

Atunci când persoanele trebuie să menționeze cât de mulțumiți sau nemulțumiți sunt de starea anumitor lucruri din oraș, dintr-o listă anume, problemele de mediu și infrastructura pentru bicicliști și persoanele cu nevoi speciale –⁠ intră în top. 

Percepții privind problemele orașului, cetățenii sunt mai degrabă sau foarte nemulțumiți de:

1) Calitatea trotuarelor - 69%

2) Spațiile de parcare - 67% 

3) Calitatea drumurilor - 65% 

4) Infrastructură pentru bicicliști - 59%

5) Infrastructură pentru persoanele cu necesități speciale - 56%

6) Curățenia pe străzi - 53% 

7) Eforturile din domeniul ecologic - 52% 

8) Posibilitatea de a sorta deșeurile - 48% 

9) Transportul public - 48%

10) Terenuri sportive amenajate - 45%

 

Gradul de satisfacție față de aspectul estetic al orașului a crescut de 2 ori comparativ cu studiul din 2019: de la 33% la 65%. Această tendință este valabilă atât la nivel de orașul Chișinău (în special), cât și la nivel de suburbii. Cei mai mulțumiți de felul cum arată orașul sunt cei din sectorul Centru, iar cei mai nemulțumiți cei de la Botanica. 

Totuși, 4 din 10 locuitori ai mun. Chișinău confirmă prezența șantierelor de construcții în vecinătatea lor, în special în sectoarele Centru (56%), Râșcani (51%) și Ciocana (50%), precum și în orașul Durlești (67%). Majoritatea locuitorilor care au șantiere de construcții în vecinătatea lor au atitudine negativă față de acestea, în special locuitorii din sectorul Ciocana și Durlești.

O problemă relevată, în special pentru locuitorii din sectorul Ciocana și or. Durlești și Codru este accesul limitat la infrastructură de recreere. Totuși, 1 din 4 locuitori confirmă că au acces la aceasta.

Cetățenii și cetățenele: activism mai scăzut față de doi ani în urmă

Toți indicatorii de activism au scăzut față de doi ani în urmă, deși acțiunile de voluntariat și semnarea petițiilor  – cel mai mult. Totuși, unul din patru cetățeni se implică în astfel de activități.

Unul din zece locuitori s-a adresat în ultimul an cu o solicitare sau problemă la APL. Cei mai activi au fost în sate și Durlești, iar în or. Chișinău – în sectorul Botanica. Cel mai des, cetățenii vin la audiențe sau depun reclamații. Fiecare al treilea respondent care s-a adresat la Primărie susține că a întâmpinat dificultăți, mai ales, în or. Chișinău. Principalele obstacole au fost indiferența (în special, în Chișinău) și refuzul de a rezolva problema (mai ales, în suburbii). 

Top trei metode preferate de comunicare cu membrii consiliului local sunt întâlnirile publice ale consilierilor cu cetățenii (44%), ședințele de audiere a cetățenilor în cadrul primăriei (35%) și dezbaterile publice pe marginea diferitor proiecte (28%). Aceste preferințe variază după locul de trai: respondenții din Durlești acordă prioritate în măsură mai mare dezbaterilor publice, cei de la sate arată interes mai mare pentru petiții (în comparație cu respondenții din alte localități).

 

Încrederea în actuala administrație și intenția de vot

Nivelul de satisfacție față de activitatea primăriei mun. Chișinău este de 70%. Acesta este mult mai mare în Chișinău față de suburbii. Comparativ cu sondajul din 2019, nivelul de satisfacție a crescut de 2,5 ori (28%).

Aproape fiecare al doilea respondent afirmă că este destul de informat despre activitatea Primăriei Chișinău și a Consiliului Municipal. Nivelul este mai mare pentru locuitorii din orașul Chișinău, comparativ cu cei din suburbii. Comparativ cu studiul din 2019, procentul respondenților care susțin că sunt informați despre activitatea autorităților municipale a crescut semnificativ, în special pentru cei din Chișinău.

Aproape 2/3 din locuitorii mun. Chișinău sunt predispuși să voteze repetat actualul primar al mun. Chișinău. Intenția de vot este cea mai înaltă la locuitorii din sectorul Ciocana. În suburbii, adepții actualului primar scad la 50%, în special printre locuitorii din Durlești și Codru. 63% din respondenți ar vota pentru actualul primar. 

2/3 din respondenți nu știu sau au refuzat să răspundă cu ce partid ar vota pentru consiliul municipal. Dintre cei care au numit o preferință de vot se evidențiază detașat 2 partide: PAS și PSRM.

 

Informație generală despre sondaj

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1001 de respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3,1%. Și două eșantioane booster în Codru (242 de respondenți) și Durlești (243 de respondenți). Perioada de colectare a datelor a fost între 16 ianuarie - 21 martie. Realizarea sondajului a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.   

Întreg sondajul îl puteți găsi aici și mai jos. Iar imaginile le puteți descărca de aici.

 

 


Publicat de:

Distribuie