PrimariaMea
Soluțiile candidaților pentru problema transportului public Image
17 mai 2018

Soluțiile candidaților pentru problema transportului public

În preajma alegerilor Primarului General al Chișinăului din 20 mai, PRIMĂRIAMEA s-a adresat tuturor candidaților înscriși în cursa electorală, pentru a afla ce soluții au aceștia pentru șapte probleme prioritare ale chișinăuienilor.

Vezi mai jos ce soluții propun candidații pentru problema trasportului public din Chișinău. 


Vasile Costiuc

 Partidul Politic „Democrația Acasă”

- Noi piste pentru bicicliști și un transport public integrat ca alternativă la automobile;

- Stimularea utilizării transportului în comun.*

 

*Candidatul nu a trimis un răspuns exact la această întrebare, însă a transmis programul său electoral, pentru a extrage din acesta răspunsul.


Andrei Năstase

 Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”

Vom unifica toți transportatorii publici din munincipiul Chișinău (RTEC, PUA, o parte din transportatorii privați, în special pentru rutele din suburbii). Amenajarea coridoarelor dedicate pentru transportul public, renovarea stațiilor de așteptare a transportului public și a mobilierului acestora, utilizarea tehnologiilor informaționale adaptive în reglarea transportului și fluxului de pasageri și de fluidizare a traficului, aplicații mobile și web care să includă informații deschise privind orarul și mersul mijloacelor de transport public cu afișarea orarului în stații, introducerea de tichetare electronică integrată, înlăturarea unităților de transport public uzate moral și tehnic, majorarea numărului de troleibuze și autobuze noi dotate cu rampe pentru persoane cu nevoi speciale și aer condiționat, crearea și aplicarea unui cod de etică a angajaților din sistem, reglementarea strictă a activității serviciilor de taxi, creșterea integrității fiscale, crearea linii noi de tranzit intersectoriale, linii intrasectoriale și linii suburbane, sunt doar câteva măsuri specifice pe care le voi implementa.


Alexandr Roșco

Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova”

Transport public trebuie să fie unul modern și confortabil. Trebuie treptat să trecem la transport electric, care urmează în viitor să devină gratuit.


Valeriu Munteanu

 Partidul Liberal

Voi scoate calea ferată din oraș, prin reproiectarea traseului acesteia și, în locul acesteia, voi creea o axă majoră de transport


Ion Ceban

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Această problemă se regăseşte în partea ofertei noaste electorale ce ţine de transformarea Chişinăului într-un oraş confortabil. Or, un oraş confortabil presupune şi transport public modern. Astăzi, în acest domeniu situaţia este deplorabilă, chiar dacă în ultimii ani s-au mai achiziţionat ori s-au reabilitat unele unităţi de transport public. Apropo, tot nu fără scandal. Noi ne-am propus drept obiectiv extinderea parcului municipal de troleibuze cu 35 de unităţi, iar al celui de autobuze – cu 50 de unităţi. De asemenea, vom lansa asamblarea de autobuze în Chişinău, ceea ce va contribui la reducerea costului, la creşterea anuală a efectivului parcului de autobuze, la crearea de noi locuri de muncă, iar în perspectivă ar permite livrarea de autobuze noi în alte oraşe ale Moldovei, precum şi exportarea lor peste hotare. Sunt obiective cât se poate de realiste, care urmează să-şi găsească realizarea într-un termen relativ scurt după preluarea funcţiei de Primar al capitalei.


Victor Strătilă

Partidul Verde Ecologist

- Efectuarea unui studiu pentru a stabili clar periodicitatea circulării transportului public, (timp, număr de vehicule, etc.);

- Instituirea unui grafic de circulaţie a transportului public bazat pe necesităţile reale ale pasagerilor;

- Fluidizarea transportului public prin instituirea benzii din dreapta doar pentru transportul public;

- Introducere tichetării electronice;

- Dotarea transportului public cu sisteme GPS.


Alexandra Can

Partidul Naţional Liberal

- Descongestionarea centrului de tranzit şi limitarea treptată a transportului rutier în partea istorică a orașului. Direcţii prioritare de modernizare în domeniu;

- Un Master Plan General al Transportului Urban;

- Reţelele transportului public urban şi suburban în sistem integrat;

- Transport Bus rapid extinderea rețelei de troleibuze, cu staţii-terminus lângă şoseaua de centură.

 


Maxim Braila

Partidul Popular din Republica Moldova

Transportul public municipal va deveni prioritar pentru oraș și în folosul cetățenilor, drept exemplu va fi experiența Londrei, pe care o vom pune în aplicare și în Chișinău.

Voi crea benzi unice pentru transport public. Va fi mai rapid de circulat cu transportul public decât cu cel personal. Voi include rute noi de autobuze și  troleibuze, eliminând maxi-taxi-urile.


Silvia Radu

Candidată independentă

- Vom moderniza transportul public. Am contractat deja 20 de troleibuze, dintre care 5 cu mers autonom și  vom mai cumpăra 50 de autobuze, cu aer condiționat. Anul viitor vom mai cumpăra 70 de unități de transport.

- Vom dezvolta rețeaua de transport urban, astfel încât să încurajăm cât mai mult folosirea lui. Împreună cu partenerii bieloruși am fixat începerea unui program de asamblare a autobuzelor în Chișinău.

- Vom introduce autobuze care să asigure transportul dintre Chișinău și suburbii.

- Vom introduce sistemul de Bilet electronic.

- Vom crea Centrul De Control al Traficului introducând sistemul GPS.

- Anul acesta modernizăm iluminatul public pe principalele artere din Chișinău.

- Am preluat în gestiunea Primăriei sistemul de semaforizare. Putem face un sistem inteligent care să acționeze și să nu creeze ambuteiaje.

- Anul acesta strada Albișoara va intra în reparație, astfel vom avea o nouă arteră care va decongestiona traficul.


Alexandru Mîțu

Partidul Ruso-Slavean din Moldova

Nu am primit niciun răspuns.


Constantin Codreanu

 Partidul Unității Naționale

- Reînnoirea parcului de autobuze și troleibuze;

- Dotarea parcului de transport public cu 100 de troleibuze și autobuze noi;

- Perfecţionarea managementului traficului urban;

- Gratuitatea transportului public orășenesc, după modelul aplicat în orașul Tallinn;

- Construirea pasajelor pentru biciclişti în toate sectoarele oraşului.


Campanie realizată în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, grație suportului poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

logo


Publicat de:

Distribuie