PrimariaMea
Ședința serviciilor primăriei din 2 octombrie 2017 Image
03 oct. 2017

Ședința serviciilor primăriei din 2 octombrie 2017

Luni, 2 octombrie 2017, s-a desfășurat ședința săptămânală a serviciilor primăriei. Reprezentanții primăriei au raportat privind salubrizarea municipiului, pregătirea de sezonul rece, lucrările de infrastructură, precum și evenimentele publice. În luna octombrie, vor avea loc 2 manifestații mari în centrul capitalei: Ziua Națională a Vinului pe 7-8 octombrie și Ziua orașului Chișinău pe 14 octombrie.


DIRECȚIA POLIȚIE

Săptămâna precedentă au fost întocmite 900 de procese contravenționale, aplicate amenzi de 633 mii lei, dintre care 135 mii de lei au fost achitați timp de 72 ore.

În municipiu au avut loc 30 de măsuri în masă fără încălcarea ordinii publice. S-au înregistrat 203 accidente rutiere mici și aplicate 900 puncte de penalizare. Alte 23 accidente mari s-au soldat cu 30 de persoane traumatizate și 1 persoană decedată din cauza vitezei excesive.

3 dintre accidentele înregistrate s-au petrecut cu implicarea pietonilor, dintre care 2 pe trecerea de pietoni.

Totodată, INP este pregătit pentru asigurarea ordinii publice în cadrul evenimentului „Ziua Națională a Vinului”, care va avea loc în PMAN pe data de 7-8 octombrie 2017.

accidente KIV aug-sept


DIRECȚIA GENERALĂ LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE

Se finalizează planul de lucru privind pregătirea de iarnă. 50% din obiectele planificate au semnat procesele verbale de recepție, iar în următoarele 2 săptămâni se preconizează finalizarea planului de lucru al direcției în acest sens.

71% din blocurile locative din gestiunea municipală au primit pașapoarte, adică mai mult de 1000 de blocuri pot primi agent termic. Va continua lucrul de reparație a acoperișurilor și de conservare a energiei termice.

La blocurile din gestiunea ACC, lucrările de profilaxie se apropie de 90%, 60% din acoperișuri sunt reparate.

Anul trecut, sezonul de încălzire a început pe data de 10 octombrie, iar cel mai devreme a fost pe data de 8 octombrie 2010, respectiv într-o săptămână se pregătesc blocurile locative pentru a fi conectate la agent termic.

Privind salubrizarea, săptămâna trecută au fost evacuate 96 de rute de crengi și frunze. Urmează transportarea unui tocător de crengi din municipiu la depozitul de crengi din orașul Vatra, deoarece s-a acumulat un volum mare de crengi.


S.A. Termoelectrica

Termoelectrica este pregătită 100% pentru sezonul rece și doritorii pot fi conectați deja la agent termic. Cca 85% de pașapoarte sunt semnate, urmează săptămâna aceasta ca ceilalți gestionari să se prezinte și să primească pașapoartele.


DIRECȚIA EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT

În majoritatea instituțiilor de învățământ s-a încheiat spălarea rețelelor și toate direcțiile de educație de sector au semnate contracte pentru serviciul respectiv.

În perioada de tranziție, de obicei, se folosesc alte sisteme de încălzire pentru a avea temperatura necesară în sălile de clasă pentru copii.


DIRECȚIA SĂNĂTĂȚII

Instituțiile sunt pregătite pentru a fi conectate la agentul termic. În această săptămână urmează să se verifice temperatura în spitalele pentru copii și cele de maternitate, iar dacă va fi necesar se va solicita agent termic pentru aceste 5 instituții.


Î.M. „ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI”

Săptămâna trecută au fost evacuate cca 190 de gunoi menajer, frunziș și resturi vegetale. De asemenea, a avut loc și plantarea florilor în municipiu: la sensul giratoriu de pe bd. Negruzzi au fost plantate 1000 de plante de crizanteme, precum și arbuști de conifere, iar lucrările vor continua și săptămâna curentă. În com. Țînțăreni au fost amenajați 1700mp de gazon și au fost plantați 35 arbuști de conifere.

Continuă lucrările de evacuare a arborilor prăbușiți din parcuri și păduri.

În ultima sâmbătă a lunii octombrie, în fiecare an, urmează a fi organizată acțiunea „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Această acțiune va avea loc și anul acesta, în cazul în care condițiile climaterice vor permite. În același timp, pe străzile din oraș, întreprinderea va planta copaci cu baloți de pământ.


Î.M. „REGIA AUTOSALUBRITATE”

Întreprinderea lucrează în 2 schimburi, iar săptămâna trecută au fost transportate 1029 de rute. Transportul parcat în zilele de duminică împiedică deplasarea autospecialelor spre platformele de gunoi. În zilele de joi, vineri și sâmbătă se continuă transportarea deșeului din satele Țînțăreni și Geamăna. La momentul actual, frunzele sunt încărcate în containere. În Chișinău sunt 17 mii de case particulare, doar 70% au contracte încheiate cu regia.

Privind deșeurile aduse în oraș, de către cetățeni, există probleme. Pe str. Miorița este plasată o autospecială pentru 2 zile, ca să se arunce gunoiul direct în ea.


ÎM „EXDRUPO”

Au fost finalizate lucrările de amenajare a drumului de pe bd. Negruzzi și bd. Gagarin. În teritoriul adiacent au fost finalizate lucrările de asfaltare, a fost aplicat marcajul rutier, au fost instalate denivelatoarele rutiere și indicatoarele rutiere. A fost asfaltată str. Eugen Coca (de la str. Ion Creangă la str. Milano). Se preconizează amenajarea stratului de asfalt de pe aleea Mircea cel Bătrân. Se continuă lichidarea situațiilor de avariere pe adresele solicitate.

40 de curse de deșeuri au fost evacuate, a fost aplicat marcaj rutier în volum de 70mp, 63 de grile de canalizare pluvială au fost curățate.


ÎM „APĂ CANAL”

Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 311 scurgeri. Pregătirea celor 3 centrale termice se apropie de final, astfel încât vor fi gata să livreze agent termic.

A fost confirmată prima tranșă de 4,5 mln euro din partea Băncii Europene de Investiții și urmează a fi achitate avansurile către acei agenți economici cu care au fost încheiate contracte încă din 2015.

La data de 7-8 octombrie 2017, când va avea loc „Ziua Națională a Vinului”, Apă-Canal va instala un laborator mobil în PMAN, iar doritorii vor putea testa calitatea apei din robinet.


DIRECȚIA TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE

Pe bd. Ștefan cel Mare au rămas 2 porțiuni de trotuar la care urmează să se lucreze. De asemenea, cca 800 mp de conexiune între str. Serghei Lazo și bd. Mihai Viteazul se crede că vor fi finalizate.

Privind Ziua Națională a Vinului, în contextul în care bd. Ștefan cel Mare a fost recent renovat, se atenționează agenții economici să nu deterioreze asfaltul din PMAN prin diverse instalații.


DIRECȚIA SOCIAL UMANITARĂ ȘI RELAȚII INTERETNICE

În legătură cu Ziua Națională a vinului, circulația transportului în PMAN va fi restricționată de pe 6 octombrie 2017, ora 20:00.


DIRECȚIA RELAȚII PUBLICE

În legătură cu Ziua orașului Chișinău, programul a fost publicat săptămâna trecută. Acesta poate fi accesat aici.

Urmează organizarea licitației serviciilor hoteliere cu scopul de a caza delegațiile și oaspeții capitalei pentru 14 octombrie.

Responsabil: Oleg Tomșa


Publicat de:

Distribuie