PrimariaMea
Şedința serviciilor primăriei din 19 martie 2018 Image
21 mar. 2018

Şedința serviciilor primăriei din 19 martie 2018

La ședința din 19 martie, Silvia Radu a mulţumit celor implicaţi în procesul de deszăpezire a oraşului şi a făcut apel către pretorii de sector să mobilizeze agenţii economici ca să cureţe zăpadă din faţa oficiilor. În cadrul şedinţei, a avut loc prezentarea proiectului de construcție a unui Skatepark şi a unui complex sportiv, în Parcul Valea Trandafirilor”. În mod tradițional, au fost prezentate rapoartele privind menţinerea ordinii publice şi situația epidemiologică şi au fost analizate plângerile parvenite de la cetăţeni.

 

MULŢUMESC

Silvia Radu a mulțumit tuturor celor implicați în procesul de deszăpezire şi a evidențiat că s-a muncit foarte mult şi a fost depus un efort supra omenesc.  În acest context, a fost menţionat că administrația anterioară a considerat că nu este necesar de procurat mai mult echipament necesar pentru deszăpezire, iar când ninge lipsa acestuia constituie un dezavantaj.  

 

Se vor lua măsuri, pentru ca oamenii să fie răsplătiți nu doar cu cuvinte frumoase, dar şi cu ceva mai concret, a declarat Silvia Radu.

 

APEL CĂTRE PRETORI ŞI INSTITUȚIILE PUBLICE

Pretorii sunt încurajați să iasă în teritoriu şi să comunice cu agenții economici, pentru ca cei din urmă să curețe zonele din preajma lor.

Instituțiile publice trebuie să se asigure că în teritoriile din jurul clădirilor care le aparțin şi curțile sunt deszăpezite, iar personalul auxiliar este implicat în aceste lucrări.

 

CURAT LUNĂ

Programul „Curat Lună” va continua după ce temperaturile vor creşte, iar pretori sunt rugaţi să monitorizeze procesul de curățare, atât a străzilor principale şi adiacente, cât şi a curţilor blocurilor locative. Toţi trăim în oraș şi toţi trebuie să muncim ca să avem un oraș curat, a menţionat Silva Radu.

 

DRUMURILE DIN CHIȘINĂU ŞI CRICOVA

Starea deplorabilă a drumurilor denotă o corupția în domeniul construcției drumurilor în oraşul Chișinău, a remarcat Silvia Radu.

Săptămâna trecută edilul interimar a vizitat localitatea Cricova şi a rămas surprinsă să vadă calitatea drumurilor şi trotuarelor din acest oraș, dar şi instituţii de învăţământ bine îngrijite.

 

SOLUŢII PENTRU SESIZĂRILE DE LA CETĂŢENI

1.  Pe str. Ismail 84, o bară limitează accesul la drum

Bara a fost dezinstalată şi accesul este deja liber.

2. Este blocat accesul spre curtea blocurilor din bd. Mircea cel Bătrân 28, 28/1și 28/2

A fost creat un grup de lucru, care a depistat o parcare neautorizată în acel perimetru de străzi, iar mașinile care nu se vor conforma, vor fi evacuate. De asemenea, a fost convenit cu administrația supermarketului din zonă că vor avea un orar când vor recepționa produsele, iar locatarii blocurilor din zonă vor fi informaţi şi astfel se vor evita ambuteiajele.

3. Comerț neautorizat pe străzile Armenească și Bulgară, în preajma Pieței Centrale

S-a intervenit împreună cu reprezentanții Inspectoratului sectorului Centru şi toată săptămâna a fost menținută ordinea publică, a punctat pretorul sectorului Centru.

4. Veceul public din Parcul Afgan nu funcționează

Este informație eronată, toaletele funcţionează, există chiar şi o taxă de intrare de 3 lei, a declarat pretorul sectorului Râşcani.

5. Murdărie în stația de așteptare din str. Petricani

Pretorul sectorului Râșcani  a raportat că s-a intervenit chiar în ziua de luni, 12 martie, şi stația este acum curată.

6. Murdărie în Parcul Valea Morilor

Pretorul sectorului Buiucani a declarat că a fost atenţionat agentul economic care activează în parc, ca acesta să menţină curăţenia.

 

PANOURI DE COLECTARE A DEŞEURILOR ÎN PLINĂ STRADĂ

În Chișinău, panourile de colectare a deşeurilor sunt situate în plină stradă. E necesar să fie revizuită amplasarea punctelor de colectare, ca să fie comod  angajaţilor Î.M. Regia „Autosalubritate” să acceseze tomberoanele, oamenilor să ducă gunoiul, dar să fie respectate şi normele sanitare şi estetice ale oraşului.

 

AMENAJAREA PARCULUI VALEA TRANDAFIRILOR” ŞI CONSTRUCŢIA UNUI SKATEPARK

Consilierul municipal Adrian Culai, a menţionat că, construcţia skatepark-ului şi  a complexului sportiv modern, au loc în contextul iluminatului public şi amenajării trotuarelor şi pistelor pentru biciclişti, care sunt planificate pentru Parcul „Valea Trandafirilor”. Cheltuielile acestui proiect vor fi suportate din soldul disponibil din bugetul municipal, dacă consilierii municipali vor susţine această inițiativă, lucrările vor începe în acest an.

Asociațiile obștești din domeniu sunt recunoscătoare autorităților pentru deschidere şi suportul acordat.

Mai multe detalii despre construcţia skatepark-ului, pot fi accesate aici.

platforma

MENȚINEREA ORDINII PUBLICE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 263 de infracțiuni, dintre care 191 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 24 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 1105 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 1 milion 66 mii lei, dintre care 300 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore. Dispeceratul 902, a recepționat în total 1407 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 955 informații. În flagrant au fost reținute 25 persoane, iar 86 persoane au fost documentate contravențional.

17 manifestări în masă au avut loc săptămâna trecută, toate s-au desfășurat fără încălcări.

Au avut loc 24 accidente rutiere, în urma cărora 26 persoane au rămas traumatizate, dintre care 15  au fost accidentate pe trecerile de pietoni.   

 

SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ

În perioada 5 – 11 martie au fost înregistrate aproximativ 3766 cazuri noi de infecții respiratorii virale acute şi 109  cazuri de gripă sezonieră. S-au atestat 2433 de cazuri de îmbolnăvire la copii (1374 de cazuri la copii sub 6 ani). Au fost internate în spitale 91 de persoane, 64 dintre ei fiind copii.

 

SESIZĂRI DE LA CETĂȚENI

1. Consilierul municipal Ilian Caşu, a intervenit cu o solicitare din partea comercianților de material săditor de la hala din piaţa Cărbunarilor. Aceştia sunt nemulțumiți de faptul că directorul pieței i-a anunţat că taxa pentru unitatea de  comerț se majorează de la 30 la 60 de lei.

Silvia Radu i-a sugerat lui Ilian Caşu să ceară un raport explicativ de la întreprindere, pentru că CMC este fondatorul acesteia şi să intervină întru soluționarea problemei, asigurându-l de sprijinul executivului.

2. O altă solicitarea expusă de Ilian Caşu este din partea mămicilor care utilizează cărucioarele pentru copii, care solicită includerea subsolului imobilului din Columna 110, intersecție cu bd. Gavril Bănulescu-Bodoni în programul „Curat Lună”.

Silvia Radu va verifica cum ar putea direcțiile primăriei să soluționeze această problemă, inclusiv, implicând inclusiv agenţii economici în procesul de salubrizare a oraşului.

Silvia Radu a citit și a comentat câteva sesizări recepționate direct de la chișinăuieni:

3. Petiție din partea administrației Liceului Teoretic Dante Aligheri, care solicită reparația clădirilor în care sunt amplasate punctele de gestiune ale societăţilor pe acțiuni „Apă-Canal Chişinău”, Î.C.S. „RED UNION FENOSA” şi Termoelectrica. Respectiva construcție constituie un mare pericol pentru elevii din clasele primare ale liceului. 

Această încăpere este în proprietatea unui agent economic, cu care s-a convenit o întrevedere, în cadrul căreia să fie propuse un şir de soluţii. Pentru început, zona va fi curățată, iar gardul fortificat.

4. Locuitorii din strada Burebista 66/2, este deranjată de faptul că stadionul din preajma blocului este utilizat în calitate de gunoişte.

Pretorul sectorului Botanica va examina problema.

5. Acces imposibil dintr-o stradă laterală, la blocul din str. Calea Orheiului 131/1

Vice-primarul Nistor Grozavu şi pretorului sectorului Râşcani, au declarat că blocul nu este încă înregistrat la cadastru şi procesul verbal de recepţie finală a blocului nu a fost prezentat.

6. În faţa blocurilor locative din str. Petricani nr. 4, 4/1 şi 6 există o gaură de adâncimea de 1 m şi diametru de 1,5 m.

Pentru Gontea şi Vitalie Butucel vor verifica această sesizare, iar temporar groapa va fi acoperită.

7. Pe teritoriului școlii din str. Petru Ungureanu intersecție cu str. Tudor Strişcă s-a format o gunoişte improvizată.  

Pretorul sectorului Botanica va interveni pentru a soluționa problema.

8. Lângă blocul din str. Călăraşi 67 sunt 2 salcâmi mari şi uscați, care constituie un pericol pentru oameni.

Administrația Î.M. Spații Verzi va interveni.

9. Solicitare de amenajare a aleii care unește școala primară a Liceului Teoretic „Grigore Vieru”  cu Liceul Teoretic „Petru Zadnipru”  

Pretura sectorului Ciocana a fost desemnată pentru a soluționa problema.

10. Pe str. Sadoveanu 6/3, în preajma grădiniţei, nu există trotuar şi pietoni sunt în pericol. 

Vitalie Butucel va examina plângerea.

 

Puteți urmări video de la ședință aici:

Responsabilă: Alina Vodă


Publicat de:

Distribuie