PrimariaMea
19 mar. 2018

Ședința CMC din 16 martie 2018

1

Ședința din 16 martie a oscilat la limita cvorumului necesar. Timp de o oră și jumătate, consilierii au reușit să adopte o singură decizie. Astfel, după două ședințe în care nu s-au putut înțelege, consilierii municipali au adoptat proiectul de decizie cu privire la procurarea a 50 de autobuze noi. Toate autobuzele procurate vor avea trei uși. Aleșii locali au întreprins o tentativă de a examina și proiectul de decizie cu privire la asamblarea autobuzelor, însă, din cauza lipsei de cvorum, au fost nevoiți să amâne continuarea ședinței pentru marți, 20 martie.

 

Ședința a început cu o întârziere de 20 de minute, în sală fiind prezenți 26 de consilieri. Președinte al ședinței (votat încă pe 27 februarie) a rămas Adrian Culai.

16-martie-2018

La începutul ședinței, președintele acesteia, Adrian Culai, a dat citire unei note informative din partea Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, conform căreia Consiliul Municipal tergiversează adoptarea a peste 700 proiecte de decizii privind stabilirea relațiilor funciare și a îndemnat consilierii să fie mai productivi. Membrul Fracțiunii PSRM, Petru Burduja, a subliniat importanța asigurării transparenței în procesul de gestionare a patrimoniului municipal și a cerut să fie efectuată o inventariere a acestuia. Ilian Cașu, membrul Fracțiunii PN, a declarat că deja sunt înregistrate progrese în vânzarea terenurilor din proprietatea municipală. Acestea urmează să fie vândute la preț de piață, prin licitații cu strigare. Consilierul din partea Fracțiunii PPEM, Veaceslav Bulat, a declarat că soluția pentru problema enunțată de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare este examinarea mai rapidă a subiectelor cu caracter funciar din ordinea de zi.  Consilierul neafiliat, Vasile Chirtoca, a afirmat că vinovată se face Primăria, și nu consilierii municipali.

 

Printr-o luare de cuvânt, consiliera municipală Natalia Vîsotina a anunțat despre lichidarea Fracțiunii Comuniștilor și a Celor Fără de Partid din cadrul CMC. Ea a menționat că cei trei foști membri ai fracțiunii vor rămâne în continuare în componența consiliului municipal, însă deja în calitate de consilieri neafiliați. Colegul său, Vasile Chirtoca, a adăugat că nu va candida la funcția de Primar al municipiului Chișinău la alegerile din mai 2018. Aceeași poziție o are și fostul său coleg de fracțiune, Ghenadie Botnaru.

 

Vedeți în continuare care au fost deciziile aprobate de consilieri și care dintre propuneri nu au fost acceptate de aceștia.


Ordinea de zi modificată nu era plasată pe site-ul primăriei la momentul examinării în CMC


1. Aprobarea caietului de sarcini privind organizarea licitației pentru procurarea a 50 de autobuze noi pentru Parcul Urban de Autobuze

Proiectul de decizie nu a fost plasat pe site-ul primăriei

 

Statut: Aprobat

La ședința din 12 martie, consilierii au votat proiectul de decizie ca bază și au aprobat componența comisiei care va organiza licitația, însă nu s-au putut înțelege asupra numărului de autobuze cu două și cu trei uși care trebuiesc procurate. De această dată, pentru a nu intra în impas, consilierii au decis să excludă propunerea liberalului Iurii Topală cu privire la procurarea autobuzelor cu două uși.

La propunerea șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel, consilierii au votat și pentru majorarea capitalului statutar al Parcului Urban de Autobuze.

Voturi PRO: PSRM -13, PPEM - 4, PL - 1, PLDM - 1, PD - 1, PN - 1, Ion Ștefăniță - 1, Ghenadie Dumanschi - 1, Natalia Vîsotina - 1, Vasile Chirtoca - 1, Ghenadie Botnaru - 1.


2. Asamblarea autobuzelor în municipiul Chișinău

 

Conform șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel, autobuzele ar putea fi asamblate în cadrul Regiei Transport Electric (conform spuselor acestuia, în viitorul apropiat, Primăria va supune dezbaterilor publice proiectul privind fuziunea Parcului Urban de Autobuze și a Regiei Transport Electric). Acesta a asigurat că toate autobuzele noi asamblate vor fi dotate cu aparate de aer condiționat. Vitalie Butucel a mai anunțat că unitatea de asamblare care urmează a fi creată ar putea oferi aproximativ 100 de locuri noi de muncă. Cu toate acestea, bugetul municipal nu prevede surse financiare pentru asamblare. Funcționarul, însă, a asigurat că Primăria va găsi banii necesari din surse alternative.

 

Din cauza lipsei de cvorum, consilierii nu au putut vota proiectul de decizie și au fost nevoiți să amâne continuarea ședinței pentru marți, 20 martie.

 

Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie