PrimariaMea
Pregǎtiri pentru sǎrbǎtorile pascale, schimbarea conducerii Piețe Centrale.  Despre taxe locale și buget nimic concret Image
13 apr. 2024

Pregǎtiri pentru sǎrbǎtorile pascale, schimbarea conducerii Piețe Centrale. Despre taxe locale și buget nimic concret

Municipalitatea se pregătește pentru sărbătorile pascale. Salubrizarea cimitirelor și reparația trotuarelor sunt în topul agendei autorităților. În același timp, Primarul capitalei ezită să propună spre examinare bugetul municipal în CMC. Primǎria Chișinău activeazǎ deja de patru luni fǎrǎ un buget aprobat, pe când legea prevede că acesta trebuia examinat și adoptat pânǎ pe 10 decembrie 2023. Nici pentru aprobarea proiectului de decizie privind stabilirea taxelor locale autoritățile nu au un termen exact.
 


Incendiul de la Liceul Liviu Deleanu


La sfårșitul sǎptǎmânii trecute Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”a fost cuprins de flǎcǎri. Deși a trecut o sǎptǎmânǎ, Primăria Chișinău nu a prezentat informații privind cauza incendiului și partea care va suporta cheltuielile pentru reabilitarea liceului.  Reieșind din declarațiile autoritǎților din cadrul ședinței de luni, asta urma sǎ se afle pânǎ la finele zilei: „Astăzi, urmează să fie evaluate pagubele, iar administrația liceului să vină cu un plan de activitate educațională și cu un plan de acțiuni și cât vor costa lucrările de reparație. Totodată, IGSU urmează să vină și cu un raport privind cauzele producerii incendiului”, a anunțat șeful adjunct al Direcției Educației, Andrei Pavaloi. 

Comisia pentru Situații Excepționale a decis că elevii vor învăța în perioada 8-12 aprilie  de la distanțǎ, în format online, așa încât să fie înlăturate consecințele, să fie făcute igienizări și reparații curente în instituție. 
 


Înscrierile în clasa întâi continuǎ


Pe parcursul primei săptămâni de la lansarea înscrierii în clasa întâi, peste 4 900 de cereri au fost depuse pe platforma escoala.chisinau.md. Şeful adjunct al Direcției Educației, Andrei Pavaloi, a subliniat cǎ cifra reprezintă jumătate din numărul total al copiilor care urmează să fie înmatriculați în clasa întâi, în anul de studii 2024-2025. Suplimentar, autoritatea responsabilǎ a acordat suport prin telefon pǎrinților la etapa de depunere a cererii și/sau le-a oferit informații despre districtul școlar. Totodatǎ, raportorul a remarcat ca în opt instituții de învățământ a fost depus deja un număr prea mare de solicitări, iar în alte șapte școli, în special din suburbii, încă nu a fost înregistrată nicio cerere. 

În acest sens, șeful adjunct al Direcției Educației, Andrei Pavaloi a amintit: „procedura de înscriere se va desfășura în două etape. Prima va dura până în 24 mai, pentru copiii care împlinesc 7 ani până în 1 septembrie, iar a doua etapă, pentru ceilalți copii sau care nu au reușit să depună cererile în prima etapă, se va desfășura între 3 și 17 iunie. Înscrierea copiilor în clasa I se face în școlile din districtele respective, în funcție de adresa de domiciliu a părinților sau a reprezentanților legali ai copiilor”.
 


Taxele locale în regim de așteptare


La sfârșitul iernii, viceprimara Olga Ursu a asigurat locuitorii capitalei că proiectul de decizie privind stabilirea taxelor locale urma să fie inclus pe ordinea de zi a şedinței viitoare în CMC. Asta așa și nu s-a mai întâmplat. Mai mult, la ședința serviciilor primăriei din săptămâna curentă nu a promis un nou termen de prezentare.

În schimb, responsabila a reamintit despre modalitatea de stabilire a taxelor. Potrivit ei, municipalitatea a pus în aplicare ajustarea taxelor locale la rata inflației medii pe anul precedent începând cu anul 2021. Metoda a fost introdusă la recomandarea experților internaționali în cadrul Memorandumului de Înțelegere încheiat între Primǎria municipiului Chişinǎu şi Programul USAID „Comunitatea mea” la 14.02.2020. Aceastǎ decizie a fost motivatǎ prin oferirea unei previzibilitǎți mediului de afaceri. Astfel, pentru perioada fiscalǎ 2021 cotele au fost ajustate corespunzǎtor conform ratei inflației pentru anii 2017-2019 (7,9%, 0,9%, 7,5%), în 2022 – cu 3,8% şi respectiv, 2023 cu 5.1% (rata inflației pentru anul 2021). Contrar metodologiei, pentru 2024 propunerea Primăriei Chișinău este ca taxele să fie ajustate cu 6%, pe când rata inflației medii în anul 2022 a fost de 28,7%. Atunci când anul trecut, pentru 2022, rata inflației era de 28,7%, la nivel de Executiv am decis să nu punem presiune pe mediul de afaceri și să ajustăm aceste taxe cu doar 6%, abătându-ne de la această metodologie. Această decizie a costat în acest an bugetul municipal peste 60 de milioane de lei, care, de fapt, fiind un suport pentru mediul de afaceri din Chișinău”, a spus viceprimara Olga Ursu.


Pregătiri pentru sărbătorile pascale


Primăria Chișinău a comunicat despre inițierea lucrărilor de salubrizare în cimitirele de pe teritoriul municipal. În acest sens, zilele urmǎtoare locuitorii vor fi informați când și cum vor putea merge în cimitire pentru a face curățenie. În acest an va fi aplicată practica din anii trecuți prin asigurarea transportului pentru persoanele care se vor deplasa spre cimitirul „Sf. Lazăr”. Potrivit autoritǎților, vor fi pregătite actele necesare pentru delegarea competențelor către Parcul Urban de Autobuze.

În aceeași ordine de idei, șefa întreprinderii „Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a declarat că săptămâna trecută muncitorii au reușit să evacueze din cele 11 cimitire din oraș un volum de peste 155 de metri cubi de deșeuri.

„Venim cu un îndemn către toți cetățenii să vină să facă ordine la mormintele răposaților. În weekend, în special la Cimitirul „Sf. Lazăr”, am avut deja un flux sporit de vizitatori și multe mașini, care, cu părere de rău, blochează unele alei. În următorul weekend, subdiviziunile responsabile vor fi nevoite să lucreze noaptea, însă în următoarele săptămâni vom veni cu informații despre limitarea transportului”, a menționat Ludmila Boțan. 

Serviciile primǎriei executǎ lucrǎri de reparații pe trotuarul de pe bd. Decebal, în zona Cimitirului Eroilor, pe străzile Trandafirilor și Traian. În sectorul Ciocana au început lucrările de amenajare a parcărilor pe strada Milescu Spătaru, iar în perimetrul Ginta Latină–Dumeniuc vor fi reabilitate și trotuarele. În sectorul Rîșcani continuă reabilitarea trotuarelor pe Renașterii.
 


Sondajul Municipal privind identificarea necesităților tinerilor din capitalǎ


La 10 aprilie, Primăria Chișinău și Centrul municipal de tineret au lansat Sondajul Municipal privind identificarea necesităților tinerilor din municipiul Chișinău. Municipalitatea intenționeazǎ sǎ implice circa 100 de tineri voluntari, care vor chestiona peste 1800 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani din Chișinău, iar rezultatele sondajului urmează a fi prezentate la finalul lunii mai, în cadrul Forumului Municipal al Tinerilor. În contextul primirii statutului de oraș candidat, pe parcursul anului 2024, municipalitatea urmeazǎ sǎ elaboreze dosarul pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027.
 


Situația privind ordinea publicǎ


Primarul a comunicat despre intenția de a audia sǎptǎmânal Direcția de poliție a municipiului Chișinǎu. Reprezentantul direcției a raportat cǎ pe parcursul ultimei sǎptâmâni au fost înregistrate 1 405 apeluri la linia de urgență 112 la care au intervenit echipele specializate ale organelor de poliție. Circa 199 sesizări despre infracțiuni sesizate, iar  la 125 de cazuri au fost identificați autorii. Reieșind din procese-verbale au fost încasate amenzi în valoare de 141 mii lei.
276 accidente rutiere înregistrate pe teritoriul capitalei care s-au soldat cu 17 persoane traumatizate, iar 259 persoane au avut de suportat pagubă materialǎ. 
 


Întrebǎri de la presǎ


Ambuteiaje versus filmǎri

Fiind întrebat despre motivul neinformǎrii locuitorilor în prealabil privind filmǎrile care au loc în capitalǎ, primarul a subliniat că municipalitatea nu poartă nicio vină și au anunțat de îndatǎ ce au fost înainte demersurile cǎtre autoritate. 

Amintim cǎ, potrivit unui ordin al Primăriei Chișinău, casa de producție are permisiunea de a realiza filmări pe mai multe străzi din Chișinău. Astfel, circulația transportului este restricționată total sau parțial în funcție de necesități, organizatorii fiind responsabili de securizarea zonelor, semnalizarea și informarea cetățenilor. Edilul a comunicat cǎ filmǎrile ar putea dura circa 2 luni. Între timp, pe rețele de socializare locuitorii capitalei se aratǎ nemulțumiți de ambuteiajele create.

„Înțeleg indignarea cetățenilor, vom informa când vom avea o dispoziție în acest sens, dar trebuie și să ne bucurăm când Chișinăul apare în pelicule care pot fi prezentate în țară și peste hotare. Se întâmplă practic în toate capitalele lumii, încercăm să facem ca împreună cu colegii din poliție ca situația să fie gestionată”, a spus Ion Ceban.


Situația în sǎnǎtatea publicǎ

Alte două cazuri de rujeolă, au fost confirmate la Centrul de plasament pentru refugiați din capitală. Cazurile au fost identificate la copii. Totodatǎ, șeful adjunct al Direcției generale de Asistență Medicală și Socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan a precizat cǎ alte focare nu au fost înregistrate. 

Un șef nou la Piața Centralǎ

Din vara anului 2023, Piața Centralǎ are un nou şef interimar și acesta este Alexandru Ciugureanu, consilier socialist al Primăriei Codru. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu, a comunicat cǎ administratoarea Pieței Centrale este Irina Gusarenco. Motivul ar fi contestarea de Cancelaria de Stat a dispoziției de numire a lui Alexandru Ciugureanu în funcție semnatǎ de primar în luna februarie a anului curent. Întrebat despre cauza demisiei fostului șef și legalitatea numirii celui actual, Ion Ceban a afirmat cǎ dispozițiile sunt publicate și nu s-a ascuns nimic. Cu alte detalii a promis cǎ va reveni ulterior. 

Actualizǎri privind adǎpostul pentru câinii fǎrǎ stǎpâni

O nouǎ tentativǎ de obținere de cǎtre Necropolǎ a autorizǎrii sanitar veterinarǎ de la ANSA s-a soldat cu eșec. Administratorul întreprinderii „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie a comunicat cǎ cererea depusǎ la 6 martie curent a fost remisǎ/refuzatǎ, printre argumentele invocate de autoritate ar fi lipsa unor detalii aferente obiectului autorizat, indicarea adresei incorecte, necorespunderea cerințelor.  Autoritǎțile municipale intenționeazǎ sǎ depunǎ cerere repetatǎ. 

De ce bugetul municipal nu este supus examinǎrii în CMC?

Deși anterior, autoritǎțile municipale declarau cǎ lucreazǎ la elaborarea documentului, de aceastǎ datǎ au motivat funcționarea Primăriei Chișinǎu în absența bugetului prin lipsa de consens în Consiliul Municipal Chișinǎu: „Bugetul e pregătit, suntem gata să-l expunem. La moment nu există voință politică să fie votat. Nu vrem să-l includem pe agenda CMC și să facem show pe acest subiect. Când va fi claritate, îl vom aproba”, a declarat Ion Ceban. 

Amintim, Primǎria Chișinău activeazǎ deja de patru luni fǎrǎ un buget aprobat, pe când legea prevede că acesta trebuia examinat și adoptat pânǎ pe 10 decembrie 2023.

Aflați mai multe detalii din articolul Cum și de ce Primǎria Chișinǎu fǎrǎ un buget 2024?.


Publicat de:

Distribuie