PrimariaMea
Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău Image
12 apr. 2016

Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău

Proiectul legii privind Statutul Municipiului Chișinău, document ce oferă mai multe pârghii primarului capitalei, a fost votat la 8 aprilie în prima lectură în Parlament de către deputații PL, PDM și cei 14 transfugii, comunică unimedia.info.

Documentul a fost criticat dur de opoziție și deputații neafiliați, care au invinuit guvernarea de „târg politic”.

„Cu toții înțelegem adevărata miză a acestui document. Se vede clar intenția de a pune sub călcâiul primarului Chirtoacă. Adevărata miză este limitarea posibilităților CMC. Primarul doar va informa CMC despre numirea noilor șefi. Este o lege abuzivă. Dacă va fi votată, noi o vom ataca la Curtea Constituțională. Potrivit CNA, Primaria este cea mai coruptă instituție din Moldova, dar dvs propuneți să dăm și mai multe prerogative. încălcați dreptul cetățenilor și dați mai multe drepturi primarului”, a declarat Vlad Bătrâncea.

„Undeva a fost făcut uz de zel atunci când s-a realizat acest proiect. Mă refer la atribuțiile ce țin de dreptul la proprietate. Dreptul la proprietate trebuie să fie o atribuție a CMC, dar nu a primarului”, a adăugat George Mocanu.

„Acest proeict va servi drept studiu de caz la facultatea Administrare pubică”, a adăugat Tudor Deliu.  

„În interiorul majorității parlamnetare există un târg. Eu votez legea ta, tu pe a mea. Acum PL se folosesște de situația. Se întâmplă lucruri grave în Chișinău. Infrastructura, transportul sunt într-o stare dezastruoasă”, a declarat Eugen Carpov.

„Slavă domnului că nu am nepoți ca tine, dl. Bătrâncea. Chirtoacă are votul cetățenilor, dar vroi vreți ca primăria să fie condusă de Ciobanu și mama lu Vanea”, a intervenit Ghimpu.

UNIMEDIA precizează că, proiectul legii privind statutul Municipiului Chișinău a fost înaintat de un grup de deputați din Partidul Liberal, care spun că documentul va permite evitarea conflictelor de competențe dintre primar și CMC.

Documentul îi oferă primarului general al capitalei mai multe pârghii în detrimentul Consiliului Municipal Chișinău.

Mai exact, potrivit documentului, primarul va avea posibilitate de a numi în funcție viceprimarii fără acordul Consiliului Municipal Chișinău. În cazul în care CMC respinge de doua ori, consecutiv, candidaturile la funcția de viceprimar, înaintate de primar, cel din urmă are dreptul să numească viceprimarul printr-o dispoziție care se aduce la cunoștința CMC.

De menționat este că documentul a stârnit nemulțumiri în rândul consilierilor locali, care spun că prin acest proiect, se urmărește instalarea disctaturii la nivelul primăriei municipiului Chișinău.

„Prin proiectul de lege înaintat de Parlament se dorește trecerea tuturor responsabilităților sub răspunderea primarului general, ceea ce ar putea duce la o dictatură în cadrul instituției. Astfel, proiectul înaintat vine să amplifice conflictul dintre primar și consiliul local”, este de părere consilierul municipal, Veaceslav Bulat.

Sursa: unimedia.info


Publicat de:

Distribuie