PrimariaMea
Oamenii din spatele proiectului Primăria Mea Image
21 mar. 2016

Oamenii din spatele proiectului Primăria Mea

Primăria Mea este prima prima platformă online din Republica Moldova care vrea să faciliteze comunicarea dintre consilierii municipali și cetățeni, gândită ca un instrument care să faciliteze dialogul deschis întru rezolvarea problemelor Chișinăului.  În spatele proiectului stau câțiva tineri ambițioși și inventivi, absolvenți ai programului Challenger, care promovează o generație activă, cu gândire critică și deschidere spre acțiune.

Challenger este un grup de inițiativă neafiliat politic, care a adunat mai mulți tineri într-un proiect menit să dezghețe atitudinea față de politică și politici în Moldova. Scopul nostru este să aducem politica mai aproape de oameni, pentru a trăi într-o comunitate mai bună. În timp ce curcubeul a fost împărțit în culori politice, Challenger este absolut independent de acestea, toată activitatea grupului fiind adresată simplilor cetățeni.

În noiembrie 2014, membrii grupului de inițiativă și-au început activitatea printr-o acțiune de încurajare a studenților să iasă la vot. Campania “Da’ eu votez!” a fost o fructuoasă interacțiune cu studenții din căminele orașului Chișinău, unde am întâlnit o mulțime de oameni frumoși și energici. Mergând din ușă în ușă, am colectat întrebările studenților pentru politicienii autohtoni, pentru ca ulterior să le transmitem partidelor politice. Astfel, am încercat să aducem politicienii mai aproape de  tineri.

 Image  Image  Image  Image  Image  Image

Inspirați de această idee, în preajma alegerilor locale generale din 14 iunie 2015, Challenger revine cu proiectul „Cântărește-ți votul!”, adresat de această dată tuturor chișinăuienilor.

Campania a inclus nu doar mesajul de încurajare a votului conștient, ci și interacțiuni directe cu locuitorii orașului Chișinău pentru a le identifica problemele de zi cu zi legate de administrarea orașului în care trăiesc. Am ieșit în parcuri și alte spații publice, unde am întrebat oamenii care ar trebui să fie prioritățile pentru orașul Chișinău.  Astfel, am identificat cinci probleme prioritare cu care se confruntă locuitorii: 

 Image  Image  Image  Image  Image

 

Am îndemnat chișinăuienii să voteze conștient, iar apoi să ceară socoteală politicienilor cărora le-au dat votul. 

Un exercițiu interesant, a fost concursul realizat în parteneriat cu emisiunea Hay Way, prin care am încercat să vedem dacă chișinăuienii vor putea numi trei consilieri municipali ai Chișinăului. Proba a fost una într-atât de dificilă, încât spre sfârșitul zilei am avut un singur câștigător. 

Aceasta a demonstrat încă o dată prăpastia dintre simplii cetățeni și politicieni, care nu comunică unii cu alții.

În urma acestui concurs, dar mai ales după interacțiunea cu oamenii care ne îndemnau să facem sondaje și astfel de acțiuni nu doar în preajma alegerilor, neobosita echipă Challenger a început un nou proiect adresat locuitorilor orașului Chișinău – „Primăria mea”. De această dată, ne dorim să facem activitatea Consiliului Municipal Chișinău nu doar vizibilă, ci și înțeleasă de oamenii de rând, pentru ca aceștia să poată ceară socoteală aleșilor locali. Cu atât mai mult, proiectul tinde să facă cunoscuți consilierii municipali, activitatea Consiliului Municipal și aduce oportunitatea de a interacționa direct cu aceștia. 

Noi, cei de la Challenger, credem ferm că votul e doar un început, iar o comunitate bună se creează prin contribuția tuturor!

 autor: Taia Haritonova


Publicat de:

Distribuie