PrimariaMea
O nouă stradă pietonală? Image
28 ian. 2021

O nouă stradă pietonală?

O nouă stradă pietonală a fost anunțată în vara lui 2020 de către pretorul sectorului Buiucani. Este vorba de str. Teatrului. Am întrebat autoritățile la ce etapă este proiectul și la ce să se aștepte locuitorii.

Actualizare: Pe 25 martie, la ora 16:00, Pretura sectorului Buiucani organizează o consultare publică, în Sala de ședințe (str. Mihai Viteazul, 2). Aici puteți vedea mai multe schițe propuse spre discuție. Autoritățile au promis și transmisiunea online, de aceea vă îndemnăm să urmăriți pagina evenimentului și a Preturii. Dacă aveți recomandări, le puteți transmite la: buiucani@pmc.md.

Strada Teatrului este la doi pași de monumentul lui Ștefan cel Mare. Până recent era o stradă pitorească cu nouă monumente istorice pe care le putem găsi pe monument.sit.md: patru case de raport, patru case individuale și un fragment de conac urban.

Anterior, str. Teatrului 3 Sursa: http://www.monument.sit.md/teatrului/3/# Anterior, str. Teatrului 3, până a fi parțial distrusă de clădiri multietajate Sursa: http://www.monument.sit.md/teatrului/3/#

Astăzi, accesul dinspre bd. Ștefan cel Mare este blocat de o construcție nefinalizată. Strada a devenit o mică parcare care face deplasarea pietonilor foarte dificilă, iar unele monumente istorice se dărâmă sub povara construcțiilor multietajate din apropiere. 

Vedere spre bd. Ștefan cel Mare Vedere spre bd. Ștefan cel Mare

În vara anului trecut, pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, promitea că pe 28 iulie, strada Teatrului, din centrul orașului ar urma să fie deschisă pentru locuitori și să devină pietonală. 

Pentru că acest lucru încă nu s-a întâmplat, am expediat o solicitare de informație către pretor pentru a vedea la ce etapă este proiectul. Am primit două simulări digitale și o planșă. Acesta este conceptul propus de pretura Buiucani:

Vedere din partea bd. Ștefan cel Mare Vedere din partea bd. Ștefan cel Mare

 

Vedere din partea străzii Dosoftei Vedere din partea străzii Dosoftei

 

Din ele aflăm că se propune mobilier urban (bănci, urne și vazoane), pavarea străzii și curbe artificiale pentru reducerea vitezei. 

Conform pretorului, la moment, este elaborat conceptul privind amenajarea str. Teatrului în pietonală. Acesta va fi consultat public după emiterea unei dispoziții în acest sens. Ulterior, va fi trimis la Consiliul Național de Protejare al Monumentelor și la Consiliul urbanistic municipal pentru a primi avizele necesare.

La final, conceptul va fi supus votului în CMC. Pretura urmează să identifice surse extrabugetare pentru reabilitarea acestuia. 

La întrebarea „Cum va fi păstrat patrimoniul istoric de pe stradă?”, răspunsul preturii  a fost că  instituția va depune toate eforturile și pârghiile prevăzute de legislația în vigoare a Republicii Moldova pentru păstrarea patrimoniului inclus în registrele monumentelor naționale și locale. Răspunsul integral îl puteți accesa aici. 

***

Vă vom ține la curent cu planurile preturii, iar, dacă doriți să aflați când va apărea conceptul și când vor fi consultările publice, ne puteți scrie la primariamea@gmail.com, cu subiectul „Str. Teatrală.” 

Autoare: Vlada Ciobanu


Publicat de:

Distribuie