PrimariaMea
Newsletter: Tăieri masive de copaci, decorațiuni de Paști și bani de la Guvern pentru modernizarea cantinelor din școli Image
17 apr. 2025

Newsletter: Tăieri masive de copaci, decorațiuni de Paști și bani de la Guvern pentru modernizarea cantinelor din școli

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Primarul în China, primăria fără ședință 

Pentru a doua săptămână consecutiv, ședința primăriei nu are loc. Ion Ceban se află în perioada 14-17 aprilie la Summitul de Turism Fragrant Hills, organizat la Hong Kong, China. Evenimentul este dedicat turismului urban și, potrivit lui Ceban, este o oportunitate de a face cunoscut Chișinăul la nivel internațional. În ultimele săptămâni, primarul a călătorit la  Strasbourg și de mai multe ori la Bruxelles.

***


Rezumat din CMC

Fără ședințe, buget și… dizolvarea CMC?

Pe sfârșitul celei de-a patra luni din an, municipiul Chișinău este în continuare fără bugetul aprobat pentru 2025. Acest lucru ar putea fi hotărât la ședințele CMC, care însă nu sunt convocate de primar de la sfârșit de ianuarie. Deși consilierii fracțiunii PAS au avut mai multe inițiative de a convoca ședința, aceasta nu a avut loc, din lipsă de cvorum. În cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, Dumitru Ivanov (PAS) a declarat că primarul folosește bugetul provizoriu inclusiv pentru promovarea intereselor de partid. La aceeași emisiune, Victor Chironda (Platforma DA) și Ala Ursu-Antoci (PSRM) au menționat că se urmărește dizolvarea CMC. Acest lucru s-ar putea întâmpla în condițiile în care, timp de șase luni de la ultima decizie a consiliului, nu vor fi emise alte decizii. Mai multe despre bugetul municipal, citiți în articolul Primăria Mea

***

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

Zeci de copaci tăiați pe bulevardul Renașterii Naționale

Mai mulți arbori de pe bulevardul Renașterii Naționale au fost tăiați în dimineața zilei de marți, ceea ce a stârnit nedumerirea mai multor locuitori. Potrivit pretorului sectorului Rîșcani, acțiunea face parte dintr-o campanie de înlocuire a arborilor uscați și afectați, care ar fi fost într-o stare deplorabilă și prezentau risc pentru trecători. Tăierea a fost efectuată în baza unei autorizații eliberate de Agenția de Mediu, care a precizat că în total vor fi tăiați 70 de arbori. De asemenea, este prevăzută transplantarea a 67 de arbori, care ar constitui un impediment în realizarea proiectului de reamenajare. În același timp, vor fi extinse alveolele existente și vor fi plantați 316 arbori noi. Consilierul municipal, Victor Chironda, susține că pomii ar fi fost tineri și într-o stare bună. Mai mult, după plantarea unor alți copaci, vor fi necesari ani buni până ca aceștia să crească. 

 

Capitala decorată de Paști: între plastic și ecologie

Flori artificiale și decorațiuni din plastic au împânzit capitala în prag de Paști. Autoritățile locale susțin că nu au fost achiziționate elemente noi, ci au fost reutilizate cele din anii precedenți. Jurnaliștii de la NewsMaker au întrebat locuitorii Chișinăului ce părere au despre „straiele de sărbătoare” ale orașului. Unii au declarat că decorațiunile aduc bucurie copiilor, în timp ce alții le consideră nepotrivite, nereciclabile și mai degrabă asociate cu cimitirele. În opinia celor intervievați, în locul acestora ar fi putut fi utilizate flori naturale, ornamente din hârtie sau alte materiale prietenoase cu mediul. 

În ultimii ani, accentul pus pe sustenabilitate a influențat felul în care orașele își concep decorațiunile pascale. Se promovează utilizarea materialelor naturale, biodegradabile sau reciclate în locul plasticului. În unele orașe, decorarea spațiilor publice de Paști devine un efort comun între autorități, artiști locali și cetățeni. Accentul se pune pe colaborare și sustenabilitate: se folosesc materiale naturale sau reciclate – lemn, pânză, paie, plante vii – iar comunitatea este implicată direct în realizarea decorurilor. Ouăle uriașe pictate de locuitori în Polonia, Germania sau Austria transformă piețele în galerii în aer liber. Astfel, spațiul urban devine nu doar mai frumos, ci și mai apropiat de oameni.

 

Milioane de lei pentru modernizarea cantinelor din Chișinău cu bani din bugetul de stat

Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru renovarea cantinelor din 110 instituții de învățământ din capitală. Mai exact, vor fi modernizate și reparate spațiile de alimentație, instalate sisteme de ventilație, dotate cu veselă, mobilier și echipamente profesionale. Fiecărei instituții i-a fost atribuită inițial o sumă fixă de 200.000 de lei, plus o componentă variabilă calculată în funcție de numărul de elevi.

 

Unica persoană condamnată în dosarul „Alunelul” – închisoare cu suspendare

La trei ani de la tragedia din parcul „Alunelul”, unde un copil de doi ani a murit strivit de o creangă, doar o persoană a fost condamnată. Chiar și așa, maistrul de la Asociația „Spații Verzi”, unicul învinuit în dosar, nu va sta după gratii. Acesta a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru o perioadă de probă de doi ani. Judecătorii au constatat că angajatul nu și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu. 

 

Directoare de grădiniță: acuzată de luare de mită, dar în continuare în funcție 

Deși este acuzată de luare de mită și are un dosar penal pe rol, o directoare de grădiniță din capitală continuă să fie la conducerea instituției preșcolare. În mai 2024, aceasta a fost reținută de ofițerii anticorupție, după ce două mame au denunțat că le-ar fi cerut câte 3 000 de lei pentru înscrierea copiilor la grădiniță. Într-o înregistrare publicată de CNA, directoarea vorbește despre plăți – la înscriere, apoi lunare. Totuși, aceasta nu a fost suspendată din funcție, întrucât este invocată prezumția de nevinovăție. Directoarea neagă acuzațiile, iar avocatul său susține că sumele ar fi fost colectate la inițiativa comitetului părintesc. Detalii în ancheta Cu Sens. În cadrul unui briefing de presă, consilierii PAS au declarat că cei de la primărie nu au luat atitudine în acest caz. Zinaida Popa spune că directoarea este o promotoare a partidului MAN, motiv pentru care ar fi menajată. Aceasta i-a sugerat primarului să nu mai folosească cadrele didactice în interese de partid. 

 

Deși le-au plătit, riscă să rămână fără locuințe

​Aproape 80 de familii din Chișinău riscă să-și piardă apartamentele cumpărate acum opt ani și construite de o companie la Botanica și Poșta Veche. Deși s-au mutat în ele acum cinci ani, aceștia ar putea să-și piardă dreptul de proprietate. Oamenii au ajuns să se judece chiar cu firma care a ridicat blocurile. Locatarii susțin că, în urma unui proces, le-au fost anulate bonurile fiscale care demonstrau plata integrală a apartamentelor. Între timp, reprezentanții companiei afirmă că locuințele nu ar fi fost achitate în totalitate și că sumele respective nu au fost înregistrate în conturile firmei. Detalii în articolul Agora. 

 

Primăria Mea semnează apelul pentru relansarea proiectului „Curtea Europeană”

Alături de alte organizații semnatare, ne exprimăm îngrijorarea față de modul de implementare a proiectului Curtea Europeană. Deși obiectivul proiectului este oportun și necesar – reabilitarea curților blocurilor de locuințe din municipiul Chișinău – proiectul este făcut în grabă, nu a fost supus consultărilor publice, în comisia de evaluare nu sunt reprezentanți ai societății civile și există multe neclarități legate de întregul proces. Solicităm relansarea procesului „Curtea Europeană” cu respectarea transparenței și a legislației, elaborarea unui regulament clar, includerea reprezentanților societății civile și asociațiilor de locatari în Comisia de evaluare ș.a. Detalii în nota de poziție


Agenda urbană

17 aprilieArts & Crafts session, explorează tradițiile de Paști ale din SUA și Moldova. Locația: America House. 

18-19 aprilie Târg de Paști. Locația: Parcul Alunelul. 

18 aprilieStand Up Show la Centrul Comunitar 151, Valeria Vulpe. Locația: CC 151.

21-25 aprilie – Atelier pascal pentru copii și adulți. Locația: Shopping MallDova.

26-27 aprilie – Atelier de grădină pădure în oraș. 

7 mai – Licitații pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului privind amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului. Locația: Pretura Centru. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, îți dorim zile senine, zâmbete multe și timp de calitate alături de cei dragi. Să te bucuri din plin de lumină, pace și momente frumoase!

Revenim după sărbători să îți povestim „Ce se întâmplă în Chișinău”. Până atunci – sărbători cu soare și voie bună! 

Cu drag,
Echipa Primăria Mea


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze. Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Dacă vrei să susții munca noastră, redirecționează 2% din impozitul pe venit către Primăria MEA. IDNO-ul Asociației este: 1017620003813. Vezi aici detalii despre procedură. Contribuția ta, dincolo de suportul financiar, înseamnă că activitatea noastră este relevantă pentru locuitorii orașului. 

Un oraș bun este un efort comun  heart

 


Publicat de:

Distribuie