PrimariaMea
Newsletter: „Suspiciuni rezonabile”, cum se taie copacii și unde votăm la alegerile din România Image
01 mai 2025

Newsletter: „Suspiciuni rezonabile”, cum se taie copacii și unde votăm la alegerile din România

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Ședința Primăriei nu a mai fost organizată de patru săptămâni. În această perioadă, primarul Ion Ceban a efectuat mai multe deplasări peste hotare.

***

Transcrierile ședințelor Primăriei aici.


Rezumat din CMC

Ședința Consiliului Municipal Chișinău nu a mai avut loc deja de trei luni. Peste 250 de proiecte așteaptă dezbatere și aprobare. Deși consilierii PAS au încercat de mai multe ori să convoace ședința, aceasta nu a avut loc din lipsă de cvorum. Mai mulți consilieri declară că primarul ar folosi bugetul provizoriu în scopuri politice și spun că lipsa de activitate a Consiliului ar putea duce la dizolvarea acestuia.

***

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

„Suspiciuni rezonabile” și cumetrism

Pe 22 aprilie, Ion Ceban a anunțat că a dispus concedierea nașului său de la Apă-Canal Chișinău, invocând „suspiciuni rezonabile”. Primarul a menționat că anterior au fost destituiți și nașa surorii și fratele mamei, pentru aceleași suspiciuni. „Toată conducerea întreprinderii Spații Verzi pentru aceleași suspiciuni”, a adăugat primarul.

„Primarul a procedat corect, nu trebuie să existe cumetrism”, a spus pentru ZdG nașul lui Ceban, Ruslan Garbalî, angajat în funcție în timpul primului mandat de primar al lui Ceban. În aceeași discuție, el afirmă însă că nu i s-a comunicat motivul demiterii.

Potrivit Ziarului Național, Ruslan Garbalî este unul dintre liderii grupării „Șor” din Găgăuzia. În 2024, Garbalî a participat la Moscova la așa-zisul „congres al politicienilor de opoziție din R. Moldova” – eveniment organizat de Ilan Șor și serviciile speciale rusești. Experții de la WatchDog.md spun că aceaste concedieri ar fi o „mișcare de curățare a imaginii de persoane afiliate grupării Șor, înainte de parlamentarele din 2025”.

 

Le taie rădăcina, apoi spun că-s bolnavi

Cam asta pare a fi practica aplicată copacilor în procesul de renovare a drumurilor și trotuarelor, urmată de „înlocuirea” arborilor afectați. Consiliera municipală Anetta Dabija (PAS) a atras atenția că autoritățile nu țin cont de copacii existenți în timpul lucrărilor de infrastructură, iar aceștia sunt grav afectați: 

„Strategia e asta: faci lucrări de infrastructură, nu ții cont în niciun fel de copacii existenți (care dacă sunt maturi și au crescut vreo 20-30-40 de ani) și pentru că sunt afectați, nu mai au mult. Ei și-n final îi tai și-i înlocuiești cu alții.” 

Consiliera a criticat lipsa unei viziuni sustenabile și a subliniat că în contextul schimbărilor climatice, tăierea arborilor maturi este o pierdere imensă pentru microclimatul urban. Situații similare au fost documentate anterior și în zona Circului, unde arborii au fost înlăturați sub pretextul că ar fi „bolnavi”. Recent, consilierul CMC Victor Chironda a primit de la Spații Verzi actele care au stat la baza defrișării. Totuși, Chironda susține că ar fi mai multe neconcordanțe, printre care faptul că nu sunt actele fitosanitare, la care face trimitere Autorizația emisă de Agenția de Mediu și care au stat la baza defrișării copacilor; proiectul dendrologic nu are dată și număr de înregistrare. 

 

În capitală urmează să apară un centru regional de reciclare a deșeurilor

Guvernul a identificat un teren de 15 hectare în zona străzii Uzinelor, unde ar urma să fie amenajat un centru de reciclare a deșeurilor. Potrivit autorităților centrale, proiectul va deservi nu doar capitala, ci și suburbii și raioane învecinate, fiind susținut de finanțatori internaționali. Primăria Chișinău însă insistă ca centrul să gestioneze doar deșeurile capitalei.

 

Bloc în loc de parc: locuitorii de la Botanica luptă de opt ani pentru spațiu verde

Pe strada Daniel Ciugureanu din sectorul Botanica, locuitorii luptă de opt ani să împiedice construcția unui bloc de locuințe pe un teren destinat inițial amenajării unui parc. Deși în 2017 au câștigat un proces împotriva autorităților, lucrările au fost reluate în 2024. În ianuarie 2025, locuitorii au solicitat primăriei documentele care atestă legalitatea construcției, însă au primit răspunsuri evazive. Jurnaliștii de la NewsMaker au fost în teren și au văzut la ce etapă este construcția. 

 

Se cer despăgubiri de 66 milioane de euro de la primăria Chișinău

Chișinăul riscă un prejudiciu de peste 66 milioane de euro din cauza unui litigiu cu o companie care a instalat sute de stații de așteptare în baza unui contract din 2007. După ce compania amenaja stațiile din resurse proprii, în termen de doi ani, primăria urma să-i ofere 1600 de panouri de publicitate. Responsabilii firmei susțin că municipalitatea nu și-a onorat obligațiile. 

Deputatul PAS Lilian Carp susține că primăria a ignorat deliberat posibilitatea de a opri prelungirea automată a contractului, ceea ce a expus bugetul orașului la despăgubiri uriașe. Fracțiunea PAS cere convocarea urgentă a CMC și explicații din partea primarului.

Autoritățile spun că în noiembrie 2024 a fost creat un grup de lucru cu participarea consilierilor municipali din toate fracțiunile pentru a identifica soluții și a continua discuțiile privind o tranzacție de împăcare. Totuși, ședințele au fost marcate de politizare și lipsă de consens, în ciuda disponibilității companiei private de a ajunge la un acord.

 

Chișinăul nu este din cauciuc

Capitala crește văzând cu ochii, la propriu. Blocuri mari și mici răsar peste tot – în zone aglomerate, neplanificate să le găzduiască, dar și în zone istorice. În timp ce activiștii trag alarma despre haosul din construcții și nerespectarea normelor, alți specialiști susțin că în Chișinău se construiește puțin. Despre aceasta povestește colegul nostru Cristi Mariuța într-o nouă ediție a rubricii de editoriale „Rămâne de văzut” de la Agora.

 

Unde, când șii cum votăm la alegerile prezidențiale din România?

Persoanele cu cetățenie română sunt așteptate la vot pentru alegerile prezidențiale din România, care se desfășoară în perioada 2–4 mai 2025. În Chișinău au fost deschise 20 de secții de votare.

Pentru a vota, este necesară prezentarea unui document românesc valabil: identitate fizică sau electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul, inclusiv cel electronic, diplomatic, de serviciu sau simplu. Votarea are loc între orele 07:00 și 21:00 în fiecare dintre cele trei zile. 

În cursă sunt înscriși 11 candidați. Câteva surse cu detalii despre candidați aici, aici și aici. Pentru informații oficiale despre secțiile de votare și candidați, accesați site-ul Biroului Electoral Central.


Agenda urbană

1 mai – Proiecție de film: Granițele Europei. Locația: Muzeul Zemstvei. 

3 mai – Antrenament pentru Chisinau Marathon. Locația: Parcul Valea Morilor.

3-4 mai – YardSale Market. Locația: Teatrul Gastronomic.

4 mai – Silent Reading Party. Locația: Cărturești la Muzeu.

7 mai – Licitații deschise pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului privind amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Locația: Pretura Centru. 

8 mai – Proiecție de film: Shoes for Europe. Locație: Mediacor. 


Imaginea săptămânii


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze. Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!

Un oraș bun este un efort comun heart




 

 

 


Publicat de:

Distribuie