Newsletter: Salariile profesorilor – subiect de polemică între Primărie și Guvern, centru de monitorizare a traficului și PUZ-uri care ar putea bloca orașul
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Manipulare din partea primarului sau sabotare de la Guvern?
Edilul Ion Ceban susține că în bugetul municipal nu ar fi fost livrată întreaga sumă de bani necesară pentru plata salariilor profesorilor până la sfârșitul acestui an. Astfel, din cei 201 milioane de lei, ar fi fost dați doar 36 milioane. Ceban spune că salariile cadrelor didactice sunt în responsabilitatea Guvernului.
De cealaltă parte, consilierii PAS explică faptul că în 2024 bugetul municipal pentru educație a crescut cu 245 milioane de lei. Totodată, primăria Chișinău are economii de 338 milioane de lei, din care ar putea acoperi salariile profesorilor. La polul opus, Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, susține că economiile ar fi bani care urmează a fi transferați pentru contractele încheiate cu mai mulți agenți economici care prestează servicii pentru școli.
Pregătiri pentru iarnă: 142 de unități de tehnică și 1700 de tone de material antiderapant
Autoritățile au anunțat că sunt pregătite să facă față provocărilor sezonului rece, asigurând dotarea și funcționarea utilajelor pentru intervenții în caz de zăpadă, polei sau ghețuș. În gestiunea instituției se află 142 de unități de tehnică.
Două blocuri locative fără agent termic, în condiții de temperaturi sub zero grade
În timp ce noaptea temperaturile scad sub zero grade, locatarii a două blocuri din capitală rămân fără agent termic din cauza unor probleme administrative și tehnice. Blocul de pe strada Korolenko nu a fost conectat la sistemul centralizat deoarece administratorul asociației de locatari încă nu a semnat contractul cu furnizorul Termoelectrica. În cazul blocului de pe strada Belgrad 17, o deficiență tehnică este în curs de remediere. Autoritățile anunță că 2684 de blocuri locative au fost deja conectate la agentul termic, iar pregătirea fondului locativ pentru sezonul rece este aproape finalizată.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.
Rezumat din CMC