PrimariaMea
Mandate noi de consilier, atacuri din partea unui ales MAN și cum a revenit Pavaloi la Direcția Educație Image
04 mar. 2024

Mandate noi de consilier, atacuri din partea unui ales MAN și cum a revenit Pavaloi la Direcția Educație

Durata ședinței: 7 ore

Pauză: 1 oră 30 min

Întârziere: 15 min

 

Cu o listă ce cuprindea peste 40 de proiecte de decizie, membrii consiliului au dedicat aproape trei ore din ședință pentru a discuta includerea unor subiecte noi sau retragerea altora. În ciuda propunerilor venite din partea reprezentanților PAS, de completare a ordinii de zi, acestea n-au obținut sprijinul majorității necesare. În cadrul întâlnirii, s-a votat pentru includerea unui nou consilier într-o comisie de profil, s-a aprobat instalarea  bustului lui Mihail Ciakir la biblioteca care îi poartă numele și s-a trimis la reexaminare proiectul de decizie privind acceptarea unei donații pentru reconstrucția scuarului de pe strada Colina Pușkin.

 

Ședința a început mai târziu cu 15 minute. Pentru a treia oară consecutiv, Corneliu Pântea (MAN) a fost fost votat să prezideze ședința. Imediat ce și-a luat locul, Pântea a venit cu un atac indirect la adresa Zinaidei Popa (PAS). 

Corneliu Pântea:  „O felicit pe Zinaida Popa pentru funcția de șefă a Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, obținută recent. Prestația dnei Popa de la ultimele două ședințe nu a fost trecută cu vederea de cei din PAS.”

Victor Chironda (Platforma DA): „Ați început ședința cu stângul, dl Pântea. Dacă vreți să faceți declarații politice, ieșiți la tribună. Sau aspirați la funcția Zinaidei Popa?”

Reprezentanta Cancelariei de Stat, prezentă la ședința CMC, a numit cele spuse de Corneliu Pântea drept un atac la persoană. 


 

DECLARAȚII POLITICE

Diana Roșca, noua consilieră a Fracțiunii PAS, a vorbit despre numărul mare de maidanezi din Chișinău și suburbii: 

„Gestionarea financiară este ambiguă. Auzim că se alocă bani, nu puțini, însă nu vedem rezultatele investiției. Solicit ca pentru anii 2022-2023 să fie prezentată suma cheltuită și destinația banilor, să vedem rapoarte despre numărul de câini vaccinați, eliberați.”

Lilia Scutar (PAS) s-a referit la grupele cu programul prelungit: „Este un fals că nu sunt bani în buget. Ministerul Finanțelor a alocat 3 miliarde 859 mii de lei, adică cu 81 de milioane mai mult decât anul trecut. Bani sunt, dorință nu este. Cerem primarului Ceban să prezinte bugetul provizoriu și sa deblocam banii transferați de minster.”

Victor Chironda (Platforma DA) a declarat că ordinea de zi conține subiecte tehnice sau care nu sunt urgente. Între timp, problemele despre care se discută de săptămâni întregi, cum ar fi situația asistenților personali, grupele cu program prelungit, nu se regăsesc în ordinea de zi: „Înțeleg că sunt chestii politice, că există o alianță, dar haideți să avem și acel organ care se ocupă de rezolvarea problemelor cetățenilor. Propun să fim mai proactivi.

Irina Baran (PAS) s-a referit la situația în care se află asistenții personali din municipiul Chișinău și la faptul că unora nu li s-a mai prelungit contractul de muncă. Corneliu Pântea (MAN), la același subiect a menționat: „În 2019 activau circa 700 de asistenți personali, iar numărul lor a ajuns la 2 155 de asistenți în 2024. Primăria Chișinău și CMC au fost cei care au contribuit la creșterea numărului de asistenți personali. În 2023 au fost alocați 177 de milioane de lei. Municipiul atunci avea transferuri de la bugetul de stat în permanentă creștere. Banii alocați pentru educație au scăzut și ei.” 


 


ORDINEA DE ZI


 

1. Atribuirea unui mandat de consilier în CMC

Proiect de decizie

 

CMC s-a ales cu un nou consilier. Este vorba de Diana Roșca, antreprenoare și vicepreședintă a Organizației de Femei PAS. Consilierii au votat pentru includerea acesteia în Comisia pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicații și ecologie. 

Locul a rămas liber după ce consiliera Veronica Briceag a acceptat funcția de deputată în Parlament. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

20

3

1

2

1

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


2. Încorporarea recruților din municipiul Chișinău în serviciul militar în termen, serviciul militar cu termen redus sau serviciul civil (de alternativă) pentru perioada primăvară-vară 2024

Proiect de decizie 

 

Proiectul de decizie constă în aprobarea componenței nominale a Comisiei de încorporare în serviciu militar în termen, cel cu termen redus și serviciul civil în municipiul Chișinău. În textul proiectului sunt trecute informații despre componența Comisiei medico-militare, programul de activitate și alte detalii logistice. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

20

4

1

2

1

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


3. Edificarea bustului lui Mihail Ciakir în fața Bibliotecii „M. Ciakir” din str. Florilor

Proiect de decizie 
 

În fața Bibliotecii „M. Ciakir” din str. Florilor 12/1 va fi amenajat bustul lui Mihail Ciakir. Acesta a fost profesor, protoiereu și cărturar găgăuz. Cheltuielile de realizare a busului vor fi suportate de Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare (TIKA).

Amendament:

  • Substituirea adresei  str. Florilor 21/1 cu str. Florilor  12/1.

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

18

18

6

1

2

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


4. Delegarea dreptului de aprobare a volumului suplimentar de ore pentru personalul din instituțiile de învățământ superior

Proiect de decizie 

 

Șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a CMC va avea dreptul de a aproba volumul suplimentar de ore pentru personalul din învățământul general. Totuși, viceprimarul de ramură va efectua controlul executării deciziei. 

Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău: „Urmează a fi aprobate suplimentar de către fondator 0,25 la salarizare, ori 1,25 se aprobă de către directorul instituției. Anual, circa 4 200 de cadre didactice solicită volum suplimentar de ore, iar demersurile din partea directorilor vin pe parcursul anului, se solicită delegarea acestui drept șefului DGETS.”

Pavaloi a explicat să sunt multe solicitări în acest sens, iar procedura de aprobare de către viceprimar este mai soficisticată. Astfel, pentru a nu tergiversa procesul, sarcina îi va reveni șefului DGETS. 

Comisia pentru protecție socială a oferit aviz pozitiv.

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

18

6

1

2

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


5. Trimiterea unor bunuri din proprietatea statului în proprietatea mun. Chișinău (laptop, display interactiv)

Proiect de decizie

 

CMC a aprobat primirea cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea mun. Chișinău, bunuri în valoare de 69 928 lei. Mai exact, este vorba de laptop și display interactiv pentru Gimnaziul „Ion T. Costin”. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

18

6

1

2

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md
 


6. Trimiterea unor bunuri din proprietatea statului în proprietatea mun. Chișinău (laptop)

Proiect de decizie
 

Laptopuri în valoare de 9 163 870 lei vor ajunge la 123 de instituții de învățământ din mun. Chișinău. Cele 1 176 de laptopuri au fost achiziționate de Ministerul Educației și Cercetării și sunt transmise în proprietatea municipiului. 

Profitând de prezența raportorului Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale Educaţie, Tineret şi Sport, Zinaida Popa (PAS) a cerut detalii despre concursul în urma căruia acesta a fost recent numit în funcție.

Zinaida Popa: „Cum ați aflat de concurs, care au fost etapele acestuia? Eu nu au văzut un anunț despre desfășurarea acestuia. Peste noapte ați devenit director adjunct.”

Andrei Pavaloi: „Pe platforma primăriei a fost plasat anunț.” 

Andrei Pavaloi a fost demis din funcția de șef al DGETS, la sfârșitul lunii ianuarie. Ministrul Educației a declarat atunci că Pavaloi ar fi fost numit în funcție contrar prevederilor Codului Educației, adică în lipsa unui concurs și pentru o perioadă nedeterminată de timp printr-o dispoziție a primarului. După doar o lună, Pavaloi a fost numit șef adjunct la aceeași direcție. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

20

6

1

2

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md


 


7. Acceptarea donației pentru implementarea proiectului Reconstrucția scuarului din str. Colina Pușkin, oază de recreere în centrul istoric al orașului Chișinău

Proiect de decizie 

 

Ambasada Republicii Polone la Chișinău a investit în reconstrucția scuarului din str. Colina Pușkin, iar în acest sens s-a alocat suma de 406 790 lei. Suma a fost transferată la sfârșitul anului 2023. Totuși, autoritățile municipale au venit în CMC pentru acceptarea donației abia în februarie 2024. Pe lângă suma donată, primăria Chișinău a investit la rândul ei. 

Ion Burdiumov, șef al Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare: „Cu acești bani am renovat căile de acces, am schimbat mobilierul, iluminatul, am construit teren de joacă și fitness. La etapa actuală, suntem în proces de întocmire a proiectului pentru sistemul de irigare.”

Zinaida Popa (PAS) a cerut o pauză pentru a analiza documentele anexate la proiect, care nu ar fi fost prezentate inițiat, din spusele consilierei. Nu este suficientă informație, lipsește avizul de cheltuieli.”, a menționat Popa.

Comisia pentru gospodărie locativ-comunală a oferit aviz pozitiv. 

Deoarece proiectul de decizie prevede o donație. Era nevoie de votul majorității consilierilor. În cazul în care cei din PAS nu vor susține proiectul, donația ar fi fost respinsă. După lungi polemici, proiectul a fost trimis la reexaminare. 

 

Statut: Reexaminare

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

-

20

6

-

-

-

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

 


8. Transmiterea sistemului de iluminat din spațiul verde amenajat în administrarea economică a Î.M. Rețele Electrice de Iluminat „Lumteh”

Proiect de decizie 

 

Proiectul a fost votat fără a fi prezentat de raportor. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

18

6

-

2

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

1

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md


 


9. Transmiterea elementelor de iluminat decorativ, ghirlande cu becuri

Proiect de decizie 
 

Proiectul a fost votat fără a fi prezentat de raportor. 

Elemente de iluminat decorativ, ghirlande și becuri, în valoare de 207 520 lei, au fost transmise în celor de la „Lumteh”

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

17

6

-

2

1

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

1

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md

 


10. Transmiterea valorilor lucrărilor de reparație

Proiect de decizie 

 

Proiectul a fost votat fără a fi prezentat de raportor. 

La balanța Direcției Generale Mobilitate Urbană a fost transmisă valoarea lucrărilor de reparație în sumă de 2 213 041 lei. Cu banii respectivi au fost realizate lucrări de reparație a pasajului subteran din șos. Hîncești 178.
 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

19

-

6

-

2

1

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

16

-

1

-

-

-

Decizia va fi plasată după publicarea pe actelocale.gov.md


 

Consilieri au luat pauză până a doua zi, vineri, 1 martie. 




 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ

 


Publicat de:

Distribuie