PrimariaMea
Lansarea noilor autobuze, măsuri insuficiente privind combaterea ambroziei, pregătirea instituțiilor și a infrastructurii rutiere pentru noul an școlar Image
23 aug. 2023

Lansarea noilor autobuze, măsuri insuficiente privind combaterea ambroziei, pregătirea instituțiilor și a infrastructurii rutiere pentru noul an școlar

Durata ședinței: 53 min

Pauză: -

Întârziere: -

Odată cu începerea anului școlar, autoritățile accelerează eforturile pentru pregătirea instituțiilor de învățământ și a infrastructurii rutiere. Au fost efectuate operațiuni de dezinsecție și deratizare și inițiate lucrări de amenajare și plombare a acceselor în instituțiile de învățământ.
În paralel, autoritățile municipale vor lansa 16 autobuze noi care vor fi incluse pe rutele principale din capitală.
Săptămânal, se execută lucrări de combatere a ambroziei. În pofida acestui fapt, problema continuă a fi nesoluționată. Municipalitatea susține că nu are suficiente pârghii legale de sancționare a proprietarilor de terenuri. 
 


Suplinirea Parcului Urban de autobuze


În ultimii ani, autoritățile municipale au raportat procurarea a peste 260 unități de transport public, dintre care 174 autobuze.
Viceprimarul, Ilie Ceban a anunțat că în perioada apropiată vor fi lansate 16 autobuze articulate cu capacitate dublă de transportare, cât și 10 troleibuze procurate din Elveția. 


Combaterea ambroziei


În pofida faptului că, săptămânal, se execută lucrări de combatere a ambroziei, problema continuă a fi nesoluționată. Municipalitatea susține că nu are suficiente pârghii de sancționare a proprietarilor de terenuri, acestea fiind deținute de Inspectoratul pentru protecția mediului. Reieșind din cele menționate, viceprimarul a propus ajustarea cadrului legal la nivelul atribuțiilor organelor constatatoare pentru prevenire și sancționare. Totodată, Primarul a declarat că în raza 30 km a Chișinăului este necesar suportul financiar al Guvernului oferit autorităților publice locale pentru stârpirea plantei.


Mirosul neplăcut din capitală


Potrivit autorităților municipale, sursa mirosului neplăcut din capitală ar fi revărsările apelor uzate în canalizarea publică de la companiile producătoare. Astfel, se efectuează verificări în teren cu monitorizarea producției agenților economici. 
 


Pregătirea instituțiilor școlare către noul an de studii 2023-2024


Se așteaptă decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu privire la desfășurarea „Primului sunet” din acest an. 

80% din instituțiile de învățământ sunt pregătite pentru începerea noului an școlar. În toate au fost efectuate lucrări de dezinsecție și deratizare.

În altă ordine de idei, dintre cei 7003 elevi care au susținut examenul din ciclul gimnazial, 5152 elevi au depus cerere de înmatriculare în clasa a X-a la profilul umanist, real, sport și arte.
 


Întreținerea drumurilor publice


Primăria municipiului Chișinău intenționează să înainteze un demers Ministerului Afacerilor Interne prin care va solicita ca pe str. Alecu Russo și str. Vasile Lupu să iasă în teren pentru a gestiona fluxul rutier de la 07:00-09:00 într-o direcție și 16:30-19:00 în altă direcție. În paralel, pe aceste străzi va fi aplicat marcajul rutier. La intersecția străzilor Alecu Russo și Nicolae Dimo va fi creată o bandă de virare.

În contextul începerii anului școlar, au fost inițiate lucrări de amenajare și plombare a acceselor în instituțiile de învățământ. Suplimentar, au fost schimbate indicatoarele rutiere amplasate în apropierea trecerilor pentru pietoni. A fost finalizată prima etapă de iluminare a trecerilor pietonale. Pe str. Kiev va fi strămutată trecerea pietonală existentă în zona rondului de la intersecția străzilor Kiev și Alecu Russo (Pan Com).
Marcajul rutier a fost aplicat pe o suprafață de circa 4500 m².

Pentru cele 16 autobuze care vor fi introduse în circulație autoritățile au inițiat evaluarea drumurilor, în special cele din suburbii. 
 


Implementarea proiectelor de amenajare și reabilitare din capitală


În sectorul Botanica în faza de finalizare se află următoarele proiecte:
- Amenajarea parcului Decebal;
- Amenajarea locurilor de parcare cu acces de pe bd. Traian;
- Amenajarea trotuarului pietonal la intersecția bd. Dacia 32 cu bd. Cuza Vodă 15;
- Amenajarea scuarului din str. Nicolae Zelinski;
- Amenajarea aleii din parcul Valea Trandafirilor, zona Lacul 1.
În subterana din str. Titulescu au fost finalizate lucrările de tencuială a pereților interiori și a tavanului. Urmează reparația treptelor. 

În sectorul Ciocana se lucrează la remedierea neconformităților din adiacentul str. Mircea cel Bătrân, pe ambele părți. La etapa finală se află lucrările asupra amfiteatrului de pe aceeași stradă. 

Sectorul Râșcani
Pretorul Vlad Melnic a comunicat că a fost pregătit setul de acte pentru transmiterea în gestiune prin Consiliu a proiectelor de anul trecut: zona de agrement din str. Ierusalim, str. Constantin Tănase și str. Alexandru cel Bun. Raportorul a menționat că sunt finalizate lucrările de pavaj a zonelor pietonale de pe str. Braniștii, str. Dumitru Rîșcanu și lucrările de reabilitare de pe str. Florilor. Din următoare săptămână vor începe lucrările de asfaltare pe ambele părții ale str. Tudor Vladimirescu.

Sectorul Centru
Majoritatea proiectelor inițiate în acest sector au fost finalizate:
- amenajarea scuarului amplasat pe str. Grenoble 106 și parcarea auto. De asemenea, pavarea str. Korolenko în tronsonul str. Gheorghe Asachi și str. Nicolae Testemițanu;
- pavarea și amenajarea spațiilor verzi din parcul „Valea Trandafirilor”;
- reabilitarea str. Hâncești în tronsonul str. Dokuceaev și str. Academiei.

Proiectul privind reabilitarea subteranelor din str. Ismail și str. Ciuflea a ajuns la etapa de finalizare.

Sectorul Buiucani
La toate proiectele inițiate autoritățile se ocupă de perfectarea actelor de recepție finală.
Se află la etapa de finalizare reparația trotuarului tehnic din str. Calea Ieșilor, în tronsonul străzilor Ghidighici și Mesager. În paralel, la aceeași etapă se află și reabilitarea scuarului „Catedralei Mitropolitane”. A fost finalizată aplicarea trotuarului pietonal pe str-la Călărași, iar în săptămâna curentă vor demara lucrările pentru proiectul din parcul „La izvor” potrivit programului „Bugetul civil”.
 


Spitalul clinic municipal „Sfânta Treime” ținta atacului cibernetic


Vinerea trecută, la spitalul clinic municipal „Sfânta Treime” a fost înregistrat un atac cibernetic. Potrivit primarului de Chișinău, au fost criptate bazele de date, iar la următoarea ședință a CMC va fi prezentată o schemă de încadrare pentru un departament al tehnologiilor informaționale în Primăria Chișinău.


Publicat de:

Distribuie