PrimariaMea
Înscrierea în clasa întâi și pregătirile pentru sezonul estival: taberele de vară, plajele publice Image
18 mai 2024

Înscrierea în clasa întâi și pregătirile pentru sezonul estival: taberele de vară, plajele publice

Pentru vara anului curent, autoritățile municipale au început pregătirile plajelor aflate în gestiune. De asemenea, Primăria Chișinău organizează tabere de vară pentru copii. Costul unui bilet pentru o tabără de zi este de 2 550 de lei pentru 15 zile, iar părinții trebuie să plătească 20% din acest cost, adică 510 lei. Pentru taberele cu ședere peste noapte, prețul unui bilet pentru zece zile este de 3 700 lei, iar părinții vor trebui să acopere 710 lei din acest cost.

În contextul sărbătorilor Pascale, ședința a fost marcată de mulțumiri în adresa serviciilor municipale aduse de viceprimarul Ilie Ceban. Autoritățile au fost uimite să vadă că aproximativ 100 mii de călători au folosit transportul public în zilele de duminică și luni, de Paștele Blajinilor, pentru a ajunge la Cimitirul ,,Sfântul Lazăr” (numit cimitirul „Doina”). 

În altă ordine de idei, viceprimarul a anunțat că pe 19 mai, începând cu ora 18:00, va fi organizat concertul „Mi-a fost dorul, dor pribeag”, organizat în memoria lui Ion Aldea Teodorovici, care, în acest an, ar fi împlinit 70 de ani.  Intrarea la eveniment va fi gratuită. 


În curând se sfârșește prima etapă de înscriere a copiilor în clasa întâi


Până la 23 mai va continua prima etapă de înscriere a copiilor în clasa întâi, anul de învățământ 2024-2025, care a început la 1 aprilie, curent. Ulterior,  rezultatele finale ale acestei runde vor fi prezentate pe 31 mai. Potrivit șefului adjunct al Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport,  Andrei Pavaloi, de la începutul depunerii cererilor de înscriere și până în prezent, au fost înregistrate 8 378 de cereri, comparativ cu cele 10 409 planificate.
Responsabilul a reamintit că în perioada 3-17 iunie se va desfășura etapa a doua pentru copiii care nu se încadrează regulamentar în districtul instituției de învățământ sau nu vor împlini vârsta de șapte ani până la toamnă.  Apoi, în perioada 20-30 august 2024 va urma și etapa a treia de înscriere a copiilor, însă aceasta se va desfășura în afara platformei escoala.chisinau.md. Mai exact, cererile vor fi depuse în format fizic.


Taberele de vară buget alocat, costuri


În vara anului 2024, Primăria Municipiului Chișinău va organiza o varietate de tabere pentru copii, inclusiv 15 tabere cu sejur de zi în instituțiile de învățământ, 14 tabere sportive în școlile sportive, o tabără ecologică și multe altele. Andrei Pavaloi a comunicat că bugetul alocat pentru aproximativ 10 mii de copii care vor participa la taberele din afara orașului este de peste 35 de milioane de lei. La fel ca  în anii trecuți, costul biletelor pentru aceste tabere va fi acoperit de părinți parțial. Aceștia vor achita 20% (510 lei) din costul total al biletului. Pentru taberele constante, în care biletele sunt oferite gratuit familiilor sociale vulnerabile, prețul unui bilet pentru zece zile este de 3700 de lei.

Viceprimara Angela Cutasevici  a reamintit despre platforma extrascolar.md, unde este prezentată informația succintă a ofertelor de activități extrașcolare disponibile pentru copii chiar și în perioada vacanței de vară. 


Situația în sănătatea publică


În ultima săptămână, în capitală au fost confirmate patru cazuri suspecte de rujeolă. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri este în scădere, Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, a subliniat importanța vaccinării copiilor împotriva rujeolei și a altor boli. În plus, raportorul a informat despre apariția unei alte boli severe la copii, numită tetanosul, cu o rată mare de mortalitate. 


Curățenia și întreținerea spațiilor publice


Primăria Chișinău, prin intermediul Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, continuă operațiunile de tăiere a ierbii în zonele stradale, parcuri, păduri și scuaruri din oraș. Administratorul entității, Tudor Gîrbu a menționat că, în același timp, se desfășoară activități pentru combaterea dăunătorilor, inclusiv a căpușelor. De asemenea, având în vedere apariția ambroziei la începutul lunii iunie, autoritățile au reamintit proprietarilor de terenuri să ia toate măsurile necesare pentru a eradica această plantă, pentru a preveni impactul polenului de ambrozie asupra sănătății publice. În altă ordine de idei, responsabilii au anunțat că în cazurile în care se vor constata că unii agenți economici sau alte persoane distrug sau taie arbori în mod intenționat pentru a face mai vizibile unitățile lor comerciale sau clădirile pe care le dețin, aceștia vor fi obligați să planteze noi arbori în locul celor distruși.

În contextul sezonului estival 2024, serviciile municipale sunt în proces de pregătire a tuturor plajelor aflate în gestiune, prin aerisirea nisipului, instalarea mobilierului urban, întreținerea celui existent, precum și adăugarea de noi șezlonguri și umbrele.


Ziua internațională a Familiei


În fiecare an, pe 15 mai, la nivel internațional, este marcată Ziua Familiei. În acest context, până la finele lunii curente, sectoarele Chișinăului vor găzdui peste 100 de activități care își propun să promoveze sănătatea membrilor familiei. Programul de acțiuni dedicat Zilei Internaționale a Familiei în acest an a avut genericul  „Familiile și schimbările climatice”.  Viceprimara Angela Cutasevici a informat că toate direcțiile, subdiviziunile municipalității sunt antrenate în organizarea activităților formative, meselor rotunde, seminarelor, activităților cultural-artistice, sportive, dedicate familiilor. 


Întreținerea infrastructurii rutiere


Pe parcursul săptămânii trecute, Exdrupo a contribuit la buna desfășurarea a sărbătorilor pascale și a zilei de 9 mai. Suplimentar, a fost preocupată de lichidarea situațiilor de avariere și plombare a drumurile publice. Ca urmare, au raportat intervențiile efectuate pe o suprafață de 3 mii metri pătrați, în special pe zonele pietonale. 


Ordinea publică


În perioada de raportare, poliția capitalei a primit 1 283 apeluri de urgență prin intermediul serviciului național unic. De asemenea, au fost înregistrate 183 de sesizări privind infracțiuni, dintre care 127 au dus la identificarea infractorilor. În plus, au fost întocmite 894 de procese-verbale contravenționale, cu amenzi aplicate în valoare totală de 707 mii de lei. Autoritățile au comunicat că din cele 252 de accidente rutiere de pe drumurile municipale, 15 au rezultat în traumatisme pentru 14 persoane și un deces.


Reparația podului din str. Mihai Viteazul


Jurnaliștii prezenți la ședință au solicitat autorităților informații cu privire la data când va fi posibilă folosirea  primei jumătăți a podului pentru circulația transportului public și privat. Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a declarat că termenul anunțat anterior nu va fi respectat. Astfel, dacă inițial s-a estimat că prima jumătate se va da în exploatare la sfârșitul lunii mai, aceasta a fost amânată până la finele lunii iunie, curent.
De asemenea, la solicitarea mass-mediei, responsabilul a explicat că modificarea anuală a sumei contractuale pentru lucrările planificate este o necesitate ce decurge din creșterea valorii inflației.  

 


Publicat de:

Distribuie