PrimariaMea
Newsletter: Funcționari publici în arest preventiv, condiții inumane la necropolă și digitalizarea serviciilor municipale Image
19 dec. 2024

Newsletter: Funcționari publici în arest preventiv, condiții inumane la necropolă și digitalizarea serviciilor municipale

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

S-au adunat, dar ședința nu a avut loc

Puțin peste zece minute, atât a durat ședința primăriei din 16 decembrie. Motivul? Descinderile făcute de ofițerii CNA, chiar de dragă dimineață, la mai mulți funcționari publici de la Primăria Chișinău. 

Ion Ceban și-a început mesajul cu subiecte care nu țin de capitală. Acesta a comentat declararea stării de urgență în sectorul energetic și prezența echipei MAN în raioanele din țară. Cât despre perchezițiile care erau în desfășurare, primarul le-a numit „showuri” din filme de acțiune, care ar avea ca scop intimidarea echipei sale. Acesta nu a renunțat la calificativele cu care deja ne-a obișnuit:

„Nu ne este frică, sunteți niște măscărici.”

La întrebarea presei despre cine i-a comunicat cu o seară înainte că vor fi percheziții la primărie, Ceban a răspuns:

„Nu este relevantă”

Primarul a mai spus că ședința operativă se amână, însă nu a precizat pentru când și în ce format. Până la data publicării newsletter-ului, o altă ședință publică nu a avut loc. 

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

19 decembrie – buget și taxe locale

Pentru joi, 19 decembrie, este convocată ședința extraordinară a CMC. Ordinea de zi conține două subiecte: taxele și bugetul municipal pentru 2025 în prima lectură.

Conform proiectului de buget, Primăria Chișinău planifică extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân, reabilitarea străzilor București și Vasile Lupu și alocarea unui buget total de 1,383 miliarde de lei pentru reparația drumurilor din Chișinău. Alte 608 milioane de lei vor fi destinate culturii și activităților pentru tineret – o sărbătoare de Dragobete, Chișinău Youth Fest și Cool Party cu ocazia Zilei Internaționale a Studentului. Mai multe detalii despre buget citiți în articolul Newsmaker.

Consilierii PAS au declarat anterior că bugetul propus este unul „antisocial, fără compensații pentru căldură, fără sprijin pentru asistenții personali și fără finanțare suficientă pentru grădinițele cu program prelungit”.

În contextul reținerii de către CNA a conducerii Direcției Generale Mobilitate Urbană (DGMU), cosilierul municipal Victor Chironda a atras atenția într-o postare că în proiectul de buget pentru 2025 sunt prevăzute 160 de milioane de lei la DGMU pentru „renovarea trotuarelor”, iar la preturi sunt alocate câte încă circa 100 milioane lei pentru „reabilitarea trotuarelor” și „reparația curților de bloc”. El a explicat cum executarea lucrărilor de reparație a trotuarelor, curților de bloc, spațiilor publice fără documentație de proiect ar permite delapidarea banilor publici. 

Urmăriți ședința din 19 decembrie aici.


12-13 decembrie – Plăți, notificări și câini fără stăpân

O altă ședință CMC a avut loc săptămâna trecută. Ordinea de zi a fost analizată timp de două zile. Consilierii au decis pe marginea corelării bugetului pentru 2024; participarea în cadrul unui proiect de digitalizare și turism, finanțat de UE; stabilirea plății pentru certificatul de edificare a construcțiilor; examinarea unor notificări din partea Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat ș.a.

La etapa luărilor de cuvânt, consilierii PAS au ridicat un semnal de alarmă în raport cu câinii fără stăpân și condițiile inumane de la Necropolă. Aceștia au declarat că responsabilii de la primărie nu ar identifica soluții concrete, care să dea rezultate, deși bani au fost cheltuiți în acest sens și au solicitat ca Șeful Întreprinderii Municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie, să vină la raport.

Transmisiunea video a ședințelor aici: 12 decembrie, 13 decembrie.

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

Fraudarea achizițiilor publice cu „binecuvântarea” șefului DGMU?

Doi funcționari publici sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice. Este vorba de șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, și șeful Secției lucrări edilitare a DGMU, Valentin Șavga. Cei doi ar fi creat o schemă infracțională potrivit căreia sistematic acceptau și primeau bunuri, avantaje și mijloace bănești de la persoane fizice și juridice în vederea atribuirii contractelor de achiziții publice. Comisionul perceput ar fi de 10-15% din valoarea contractelor. Potrivit jurnaliștilor ZdG, ar fi fost organizată o schemă de legalizare a fondurilor financiare. Sumele respective erau direcționate către achiziționarea de bunuri imobiliare, înregistrate pe numele unor rude sau prieteni. În procesul de spălare a banilor, ar fi fost implicată Fundația de caritate moldo-bulgară „Sofia”. Astfel, comisioanele obținute de Mihalache ar fi fost transferate în conturile Fundației „Sofia” prin intermediul rudelor sale. În dimineața zilei de luni, 16 decembrie, CNA a desfășurat peste 60 de percheziții, în cadrul a 30 de cauze penale. Aceștia au publicat inclusiv interceptări cu cei vizați. Ulterior, miercuri, 18 decembrie, pe numele lui Vitalie Mihalache și a adjunctului său, Valentin Șavga, a fost eliberat mandat de arest preventiv pentru 30 de zile, aceștia urmând să ajungă la Penitenciarul nr. 13. Consilierii PAS au cerut demiterea imediată a lui Mihalache. 

 

Card inteligent care ar duce la digitalizarea serviciilor municipale

Serviciile municipale ar putea fi digitalizate cu ajutorul unui card inteligent. „Cardul Inteligent” – o soluție inovatoare ce urmează să ofere acces integrat la multiple servicii publice. Fie în format fizic sau virtual (aplicație mobilă), acesta îndeplinește funcții de identificare, autentificare și plată. Conceptul acestuia a fost prezentat public, miercuri, 17 decembrie. Astfel, în prima etapă, este prevăzut ca acesta să includă:  E-ticketing – card pentru transport și parcări; acces la servicii educaționale, medicale și sociale; funcționalități viitoare – card de fidelitate pentru studenți și alte inițiative municipale.

 

PAS acuză primăria de gestionare defectuoasă a fostei cariere Ghidighici

Consilierii municipali PAS susțin că fosta carieră de la Ghidighici a fost transformată ilegal într-o groapă de gunoi (video). Potrivit lor, în zonă sunt depozitate deșeuri vegetale, de construcții și menajere, ceea ce ar provoca un dezastru ecologic și afecta grav pârâul Valea Trușeniului. 

 

Renovarea Scuarului Asachi stârnește controverse privind calitatea proiectului

Lucrările de reamenajare a Scuarului Asachi din fața Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău au început în vara anului 2024, fără publicarea proiectului, ridicând semne de întrebare privind transparența și calitatea acestuia. Arhitecți și urbaniști locali au criticat designul propus, considerându-l simplist și neadaptat cerințelor urbane moderne, se arată într-un articol publicat de Save Chișinău.

Proiectul prevede suprafețe mari pavate și spații verzi limitate, ceea ce ar putea agrava problemele ecologice locale, precum scurgerea necontrolată a apei pluviale. De asemenea, lipsa mobilierului urban și a zonelor de relaxare a fost subliniată ca o deficiență majoră.

Specialiștii sugerează organizarea de concursuri de arhitectură transparente pentru a asigura soluții urbane de calitate, care să îmbunătățească aspectul orașului și să răspundă nevoilor comunității.

 

Chișinău Youth Fest 2024: alcool interzis pe afiș, dar comercializat la eveniment

Pe 22 septembrie, Chișinău a găzduit Youth Fest 2024, un eveniment destinat tinerilor, intens promovat de primărie inclusiv pe paginile școlilor și grădinițelor din subordinea municipalității. În ciuda interdicției declarate de a aduce alcool la festival, un anumit brand de bere a fost disponibil la standurile din Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au avut instalate mai multe puncte de comercializare și logouri imense. Organizarea festivalului a costat bugetul public 1 558 000 lei, licitație câștigată de o companie cu care primăria a mai avut colaborări și care a propus cel mai mic preț. Cum au argumentat autoritățile prezența alcoolului, dar și procesul de selectare a organizatorilor, citiți în articolul de pe diez.md.

 

Programul grădinițelor de sărbători

În ajunul Crăciunului pe stil nou, grădinițe, școlile primare-grădinițe, gimnaziile-grădinițe, licee cu grupe preșcolare vor funcționa de la ora 07:00 până la 16:00. Același grafic se va aplica și pentru 6 ianuarie. Totodată, în ultima zi din an, instituțiile respective vor activa până la ora 17:00. Pentru cazurile excepționale, la solicitarea părinților care nu pot lua copiii în timpul stabilit, vor fi organizate grupe de serviciu.


Agenda urbană

19 decembrie – Donație de sânge în contextul Campaniei Naționale de promovare și recrutare a populației, privind donarea voluntară de sânge și a componentelor sanguine. Locație: Centrul Medicilor de Familie Nr. 5. 

21 decembrie – Expoziția „Cerul cu stelele, pământul cu florile și omul cu rânduielile”, covoare de la sfârșitul secolului XVIII – începutul secolului XX. Locația: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

21 decembrie – Școala părintelui informat. Alimentația în școli și grădinițe. Locația: Tucano Coffee, str. Alexandru cel Bun 91a.

21-22 decembrie – Târg de Crăciun Cămara Fest. Locație: strada Pușkin. 

22 decembrie – Târg caritabil și atelier de brodat. Locație: Salon Moldeco. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

La 15 decembrie 2023, au intrat în vigoare mai multe prevederi legale propuse de Primăria Mea. Astfel, la distanță de un an, Primăria Municipiului Chișinău publică procesele verbale ale ședințelor Consiliului Municipal Chișinău, menționând numărul  de voturi per fracțiuni și consilieri independenți. În același timp, municipalitatea nu folosește votul electronic care a fost introdus încă în 2016 și pentru care au fost cheltuiți peste un milion de lei.

Mai multe despre votul electronic citiți aici.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun  heart 



 


Publicat de:

Distribuie