PrimariaMea
Compensarea cheltuielilor de energie, lucrările de reparație și pregătirile pentru sezonul rece Image
17 nov. 2022

Compensarea cheltuielilor de energie, lucrările de reparație și pregătirile pentru sezonul rece

Primăria municipiului Chişinău acordă ajutor financiar pentru unele categorii de cetăţeni din municipiu, la efectuarea plăţilor pentru serviciile comunale. Însă, autoritățile recunosc că nu dețin informații cu privire la modalitatea de compensare a cheltuielilor populației legate de resursele energetice utilizate. Pentru a nu fi luate prin surprindere, autoritățile vor efectua vizite de verificare la întreprinderile municipale.

În capitală a demarat o amplă campanie de înverzire a orașului. În prima zi a campaniei, 12 noiembrie, au participat peste 2000 de persoane cu implicarea cărora în capitală au fost plantați 17 mii de arbori și arbuști. Până la sfârșitul lunii, autoritățile planifică plantarea a  60 de mii de arbori și arbuști.

Tradițional, cum se întâmplă aproape la fiecare ședință a serviciilor municipale, criticile în adresa guvernării sunt la ordinea zilei. Primarul capitalei dedicând o bună parte din ședință comentariilor politice, nu a reușit să pună în discuție subiectul ce ține de implementarea proiectelor de amenajare și reabilitare din capitală, inclusiv pregătirea pentru conservarea obiectivelor care vor fi transferate pentru anul viitor.


Compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie


Edilul capitalei a declarat că municipalitatea nu are o certitudine cu privire la modalitatea de compensare a cheltuielilor populației legate de resursele energetice utilizate. Primăria municipiului Chişinău acordă ajutor financiar pentru unele categorii de cetăţeni din municipiu, la efectuarea plăţilor pentru serviciile comunale. Potrivit primarului, actualmente, 26 mii de familii din Chișinău beneficiază de 40% reducere pentru cheltuielile de consum de energie.


Un Chișinău cât mai verde până în anul 2035


În prima zi a Campaniei de plantare a arborilor desfășurată în municipiul Chişinău, 12 noiembrie, au participat peste 2000 de persoane și au fost plantați 17 mii de arbori și arbuști. 

36 de comunităţi etnice din Republica Moldova au plantat Aleea Prieteniei în pădurea – parc „La Izvor”. Tot acolo, în zona verde amenajată au fost plantați circa 11 mii de arbori (plopi, salcâmi, platani) şi 3 mii de arbuşti.

Potrivit autorităților, scopul acestor campanii este de a asigura un Chișinău cât mai verde până în anul 2035. Pentru la sfârșitul lunii, autoritățile și-au propus să atingă un nr. de 60 mii de arbori și arbuști plantați.

Totodată, în 90 de școli și grădinițe vor fi plantați arbori și arbuști, mai ales în curțile instituțiilor din sectorul Rîșcani și Ciocana, unde, vara s-au prăbușit mulți copaci.


Întreținerea infrastructurii rutiere din capitală și pregătirea gospodăriei drumurilor pentru sezonul rece


Direcția generală transport public și căi de comunicație a raportat că au fost efectuate lucrări de asfaltare și întreținere în mun. Chișinău pe suprafețe de 6500 m². Se desfășoară lucrări pe str. Saharov, str. Dumitru Rîșcanu, str. Ion Neculce, str. Socoleni și pe anumite porțiuni pe drumul Băcioiului.  De asemenea, s-a intervenit în sistemul pluvial pentru nu a admite degradări ulterioare a infrastructurii rutiere, în special zona carosabilului. Continuă lucrările de reparaţie a trotuarelor din str. Florilor, sectorul Rîşcani, pe ambele direcţii de deplasare.

Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a declarat, în ședința online de astăzi că se planifică vizite de verificare la întreprinderile municipale a nivelului de pregătire pentru sezonul rece. În mod special, se va verifica în ce măsură sunt respectate normativele de pregătire, cât și condițiile de lucru ale angajaților.

Spre final, primarul a făcut niște precizări despre cum sunt interceptate telefoanele mobile și cum se fură informațiile. Chiar dacă subiectele nu au fost epuizate, ședința a fost declarată închisă.

Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă


Publicat de:

Distribuie