PrimariaMea
BANDĂ DEDICATĂ TRANSPORTULUI PUBLIC ȘI AMENZI PENTRU MURDĂRIE Image
03 iul. 2019

BANDĂ DEDICATĂ TRANSPORTULUI PUBLIC ȘI AMENZI PENTRU MURDĂRIE

Până la sfârșitul anului 2019 va avea loc implementarea proiectului pilot „Banda dedicată transportului public”, care va fi testată pe străzile A. Puşkin şi  A. Mateevici şi bd. Bănulescu Bodoni. Începând cu 1 septembrie, în grădinițe vor activa 1920 de grupe noi. În această săptămână sunt în reparație străzile: Ialoveni (sectorul Centru), str. E. Coca(sectorul Buiucani), str. P. Rareș (sectorul Râșcani) și bd. Traian (sectorul Botanica). Din 1 iulie pasagerii troleibuzelor primesc bilete de călătorie de model nou, care nu vor putea fi falsificate. În zilele de weekend, spre Vadul-lui-Vodă, vor circula mai multe unităţi de transport public dotate cu aparate de aer condiţionat. 

 

 

1920 DE LOCURI NOI ÎN GRĂDINIŢE

Primăria municipiului Chişinău informează că în perioada de vară, în instituțiile de învățământ preuniversitar din capitală, precum și în cele de educație timpurie sunt organizate lucrări de reparație curentă sau capitală a edificiilor acestora.

Astfel, în 252 de instituții din domeniul educației sunt organizate reparații capitale, în valoare totală de 66,7 milioane de lei. 

Lucrările desfășurate în școli și grădinițe vizează reabilitarea acoperișurilor și a blocurilor sanitare, a rețelelor inginerești, precum și alte tipuri de intervenții (cantine, săli de festivități, sportive, grupe de grădiniță, spălătorii, coridoare, fațadă, geamuri etc.). Lucrările de reparații capitale sunt deja executate în proporție de la 54 la 83%.

În prezent, în toate instituțiile de educație sunt organizate reparații curente, care vor fi încheiate către data de 25 august 2019.

De asemenea, pe parcursul anului curent vor fi deschide 64 de grupe de grădiniță, cu o capacitate de 1920 de locuri disponibile. Dintre acestea, 50 de grupe (1500 locuri) reprezintă instituții de educație timpurie noi, iar alte 14 grupe (420 de locuri) vor fi deschise în grădinițe care activează.


REABILITAREA STRĂZILOR ŞI TROTUARELOR CONTINUĂ 

Autorităţile informează că în perioada 24 - 29 iunie, serviciile municipale de profil au asfaltat o suprafață de 9600 metri pătrați de drum din sectoarele capitalei. De asemenea, sunt în reparație străzile: Ialoveni, sectorul Centru, str. E. Coca, sectorul Buiucani, str. P. Rareș, sectorul Râșcani și bd. Traian din sectorul Botanica, artere ce urmează a fi reabilitate integral. 

La capitolul reabilitarea trotuarelor și a căilor de acces în curțile de bloc din sectoarele capitalei, în perioada de referință au fost executate lucrări de frezare și asfaltare a stratului de uzură (1500 m²), montarea bordurilor noi (950 buc.) și reabilitarea trotuarelor (1300 m²) pe adresele: str. Belgrad, 17 - 23 (sectorul Botanica), str. Ion și Doina Aldea Teodorovici, 10 - 19 (sectorul Buiucani) și str. M. Sadoveanu 4/1 (sectorul Ciocana).

În context, Primarul General interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat serviciilor de profil să asigure respectarea calității lucrărilor, precum și calendarul de execuție a acestora. „Toate șantierele trebuie să fie organizate după modelul din str. Belgrad sau str. M. Sadoveanu. Pe aceste adrese lucrările se desfășoară în regim alert și calitativ", a menționat Edilul-șef al capitalei. 

De asemenea, Ruslan Codreanu a subliniat despre necesitatea implicării Direcției generale transport public și căi de comunicație, de comun cu preturile de sector, în vederea monitorizării situației pe șantierele aflate în lucru, în vederea informării prompte a cetățenilor vizavi de sectoarele de drum aflate în reparații, pentru a evita ambuteiajele și a nu crea incomodități cetățenilor.


ÎNFRĂȚIRE CU 2 ORAȘE DIN CHINA ȘI ROMÂNIA

Pretorul Nicolae Balaur s-a întors recent dintr-o vizită de lucru din Asia, unde a semnat un Acord de Înfrățire a sectorului Râșcani cu districtul Xihanggang din Republica Populară Chineză. Obiectivele acestui parteneriat sunt cooperarea în următoarele domenii: cultural, artistic, economic, educațional, social, protecției mediului înconjurător și gestionării administrației publice. La mijlocul lunii iulie, o delegație din China va vizita orașul Chișinău. 

Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a participat la Zilele Orașului Piatra Neamț din România. Împreună cu primarul orașului de peste Prut au agreat să demareze procedura pentru înfrățirea localităților. 


BANDA DEDICATĂ TRANSPORTULUI PUBLIC

Până la sfârșitul anului 2019 va avea loc implementarea proiectului pilot „Banda dedicată transportului public”, care va fi testată pe străzile A. Puşkin şi  A. Mateevici şi bd. Bănulescu Bodoni. La moment se lucrează la Planul de Acţiuni al proiectului, care va întruni toate soluţiile şi condiţiile necesare implementării acestei idei, cum ar fi aplicarea marcajului, instalarea semnelor rutiere, modificarea infrastructuri, reorganizarea intersecţiilor şi altele. 


TRANSPORT SUPLIMENTAR SPRE VADUL-LUI-VODĂ

În contextul sezonului estival, primarul interimar a dat indicații conducerii Î. M. Parcului Urban de Autobuze să identifice soluții de asigurare cu transport public confortabil (autobuze noi, dotate cu aer condiționat) în zilele de weekend, pentru cei care vor să meargă la plaja și bazele de odihnă de la Vadul lui Vodă. 

„Ar fi o inițiativă frumoasă, dat fiind că sunt zile însorite, perioada estivală, caniculă. Dacă noi le-am asigura și un transport public calitativ spre Vadul lui Vodă sâmbătă și duminică, cred că numărul de călători turiști ar crește”, a declarat Ruslan Codreanu.

De asemenea, primarul interimar a solicitat ca în toate unitățile de transport care sunt dotate cu aparte de aer condiționat acestea să fie incluse și să nu se facă economie în acest sens. 


MODEL NOU DE BILETE LA TROLEIBUZ 

Conducerea  Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău" (RTEC) informează că de luni, 1 iulie 2019, a fost pus în circulație un nou model de tichete pentru călătoria cu troleibuzul. Biletele dispun de elemente de securitate sporită, în comparație cu cele de tip vechi, pentru a reduce posibilitatea de falsificare. 

În contextul implementării tichetării electronice, autorităţile au precizat că au fost achiziționate bilete doar pentru jumătate an, iar pentru tipărirea acestora s-au cheltuit 430 mii lei.

Noul model de bilete pentru troleibuz, cu dimensiunea de 29x47 mm, este confecționat din hârtie de ziar de nuanță cenușie și conține elemente iridescente printate, pentru a nu putea fi reproduse.

Pe parcursul ultimelor 12 luni au fost înregistrate 24 cazuri, unde au fost depistate peste 4 mii de bilete falsificate. 


AMENZI PENTRU A MENŢINE CURĂŢENIA

Agenții economici, în special companiile de construcții, care lasă urme de noroi pe străzi și trotuare și fac murdărie în oraș, ar putea fi amendaţi. În plus, primarul interimar a venit cu sugestia ca aceştia să fie incluşi într-o lista neagră și să nu poată obține autorizaţii pentru proiectele viitoare. 


PANOURILE PUBLICITARE FĂRĂ AUTORIZAŢIE VOR FI DEMONTATE

Pe parcursul lunii iunie, angajaţii Direcției generale arhitectură, urbanism şi relații funciare (secția Reclamă)  au identificat 750 de panouri publicitare care nu au autorizație, au schemele de amplasare expirate sau nu plătesc impozite în bugetul local.

Ruslan Codreanu a solicitat pretorilor să demonteze panourile, pentru că „poluează vizual, carcasele metalice neîngrijite prezintă pericol pentru trecători și pe lângă toate are de suferit și bugetul”. Publicat de:

Distribuie