PrimariaMea
APEL: Cerem să fie asigurată transmisiunea în direct a ședințelor Consiliului Municipal Chișinău Image
06 aug. 2020

APEL: Cerem să fie asigurată transmisiunea în direct a ședințelor Consiliului Municipal Chișinău

ACTUALIZARE: Ședința din 1 octombrie 2020 a Consiliului municipal Chișinău nu va fi transmisă live de către privesc.eu.

În acest context, AO „Primăria MEA” își exprimă repetat îngrijorarea față de lipsa implementării prevederilor Regulamentului de funcționare a Consiliului municipal Chișinău și ale deciziei CMC nr. 1/12 din 17.03.2016 referitoare la asigurarea transmisiunii video a ședințelor Consiliului Municipal Chișinău de către Primăria municipiului Chișinău.

 

În atenția primarului general al mun. Chișinău,

Ion CEBAN

 

06 august 2020

APEL

privind asigurarea transmisiunii în direct a ședințelor

Consiliului Municipal Chișinău

Autoritățile publice locale trebuie să asigure transparența procesului decizional, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor. AO „Primăria MEA” își exprimă îngrijorarea față de lipsa implementării prevederilor Regulamentului de funcționare a Consiliului municipal Chișinău și ale deciziei CMC nr. 1/12 din 17.03.2016 referitoare la asigurarea transmisiunii video a ședințelor Consiliului Municipal Chișinău de către Primăria municipiului Chișinău.

Amintim că Regulamentul de funcționare a CMC, adoptat prin decizia CMC nr. 2/1 din 14.06.2016, prevede la punctul 197 că „Ședințele Consiliului municipal sunt publice, fiind transmise în direct prin intermediul site-ului Primăriei municipiului Chișinău www.chisinau.md”, iar punctul 1 din decizia CMC nr. 1/12 din 17.03.2016 stipulează că „începând cu data de 01.07.2016, ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului municipal Chișinău și ședințele Consiliului municipal Chișinău vor fi transmise în regim online pe pagina web a Primăriei municipiului Chișinău www.chisinau.md”.

Până în prezent, acest lucru nu a fost implementat, iar ședințele Consiliului municipal Chișinău sunt transmise live doar pe unele platforme care nu aparțin Primăriei municipiului Chișinău, precum privesc.eu, sau pe rețelele de socializare. În așa fel, nu este asigurată continuitatea și caracterul constant al acestui proces.

O administrație transparentă și eficientă, care dorește dezvoltarea orașului, trebuie să asigure locuitorilor posibilitatea de a se informa din prima sursă despre procesul decizional.

În temeiul celor expuse, solicităm Primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și administrației primăriei:

1. Să asigure transmisiunea în direct a ședințelor Consiliului municipal Chișinău pe site-ul primăriei;

2. Să prezinte informații privind etapa la care se află implementarea deciziei CMC nr. 1/12 din 17.03.2016 și costurile suportate de către administrația municipiului referitoare la aceasta, inclusiv pentru achiziționarea și instalarea echipamentului de înregistrare video, dar și a sistemului de vot electronic.


Publicat de:

Distribuie